kia ceed

Jaká třída Kia Ceed

Nová KIA Ceed se před mezinárodní veřejností objevila na jarním mezinárodním autosalonu v Ženevě, předtím však byla k vidění 15. února v rámci online prezentace. Nový produkt je plnohodnotnou třetí generací a ne dalším restylingem. Přišlo o apostrof v názvu, přešlo na novou platformu, dostalo jiný motor, přepracovaný interiér a nový design. Vůz je vyroben v novém korporátním designu a má podlouhlé světlomety zasahující do blatníků s malými částmi LED světel pro denní svícení a zaostřovacími čočkami. Maska chladiče je vyrobena ve stylu „Tiger Nose“, má hranatější obrysy a chromované lemování podél obrysu. Na předním nárazníku je podlouhlý lichoběžníkový přívod vzduchu, krytý plastovou síťovinou a speciálními prohlubněmi s mlhovými světly. Jídlo se také ukázalo jako docela zajímavé. Chtěl bych poznamenat reliéfní víko kufru, malý spoiler s přídavným brzdovým světlem a oválné chromované výfukové potrubí.

Размеры

Kia Sid je městský vůz třídy Golf, dostupný v pětidveřovém hatchbacku a kombi. V první verzi jsou jeho celkové rozměry: délka 4310 mm, šířka 1800 mm, výška 1447 mm a rozvor 2650 mm. Světlá výška je typická pro většinu městských modelů a činí 150 milimetrů. Kufr má dobrou kapacitu – 395 litrů ve standardní poloze při nakládání pod polici a 1291 litrů se sklopenými opěradly zadní řady.

Třetí generace Ceedu je založena na platformě K2. Má zcela nezávislou architekturu zavěšení. Vpředu jsou vzpěry McPherson a vzadu víceprvkové provedení. Podvozek je vybaven teleskopickými tlumiči, vinutými pružinami a stabilizátory.

Технические характеристики

Na domácím trhu bude vůz vybaven třemi různými motory, automatickými, manuálními a robotizovanými převodovkami a také výhradně pohonem předních kol.

Zajímavé:
Kde se otevírá hospoda na Kia Ceed 2019.

Základní verze dostanou 1,4litrovou atmosféricky plněnou benzinovou čtyřku s výkonem 100 koní a točivým momentem 134 Nm. Je spojen výhradně s manuální převodovkou, vůz zrychlí na stovky za 12,6 sekundy a je schopen dosáhnout maximální rychlosti 183 kilometrů za hodinu. Spotřeba paliva bude asi 6,5 litru benzinu na sto kilometrů v kombinovaném jízdním cyklu. Za příplatek si lze objednat verzi s podobným 1,6litrovým agregátem. Vyvine 128 koní a 155 Nm točivého momentu a je také spojen s manuální a automatickou převodovkou. V závislosti na převodovce bude zrychlení na 100 km/h trvat 10,5–11,5 sekundy a maximální rychlost bude 192–195 kilometrů za hodinu. Spotřeba paliva je 6,8-7,3 litrů na sto v kombinovaném cyklu. Vrcholné verze budou vybaveny 1,4litrovou čtyřkou s turbodmychadlem. Generuje 140 koní a 242 Nm. Takové auto zrychlí na stovky za 9,2 sekundy, je schopné dosáhnout rychlosti 205 km/h a ve stejném jízdním režimu spotřebuje 6,1 litru benzínu.

Zařízení

KIA Ceed se může pochlubit bohatou výbavou. Může být vybaven celoLED světlomety, plně elektrickým příslušenstvím, vyhřívanými sedadly, zrcátky a sklem, klimatizací, parkovacími senzory, systémem sledování mrtvého úhlu, adaptivním tempomatem a také multimediální instalací s audio systémem JBL.

Video

Kia Ceed

Premiéra přepracovaného 5dveřového hatchbacku KIA Cee’d (ED) první generace se uskutečnila na konci roku 2009. Aktualizovaný model golfové třídy, dostupný také v kombi Cee’d SW a 3dveřovém hatch Pro_Cee’d, dostal nový vnější design, který odpovídá firemnímu stylu KIA, vylepšený interiér a rozšířený seznam dostupné výbavy.

Automobily pro Evropu se montovaly v závodě na Slovensku a kaliningradská společnost Avtotor vyráběla Kia Sid pro Rusko. Kromě toho byl model sestaven v zařízeních kazašského závodu „Asia-Auto“ v Ust-Kamenogorsku.

Pětidveřový KIA Cee’d I je postaven na platformě s pohonem předních kol aliance Hyundai-Kia a je co-platformou modelu Hyunda i30. Přední zavěšení – nezávislé, typ McPherson s stabilizátorem a plynovými tlumiči; zadní zavěšení – nezávislé, víceprvkové. Přední brzdy – ventilované kotouče; zadní brzdy jsou kotoučové. Brzdovou soustavu vozu doplňují ABS (protiblokovací brzdový systém), EBD (systém distribuce brzdné síly) a BAS (pomocný brzdový systém). Řízení je s elektrickým posilovačem. Výbava aktualizovaného KIA Cee’d zahrnovala elektronický stabilizační systém (ESP), systém kontroly trakce (TCS) a asistent pro sjíždění svahu (DAC). Typ pohonu – přední.

Celkové rozměry aktualizovaného 5dveřového KIA Cee’d (ED): délka – 4260 mm, šířka – 1790 mm, výška – 1480 mm. Rozvor – 2650 mm. Objem kufru je 340 litrů. Po sklopení zadních sedadel se objem zavazadlového prostoru zvětší na 1300 litrů, což je jeden z nejlepších údajů v segmentu C. Objem palivové nádrže je 53 litrů. Světlá výška (jízdní výška) – 150 mm. Pohotovostní hmotnost – od 1257 do 1440 kg (v závislosti na úpravě). V základní verzi byl vůz vybaven 15palcovými koly. Volitelně bylo možné objednat 16palcová kola.

Nabídka pohonných jednotek přepracovaného hatchbacku KIA Cee’d (ED) zahrnovala zážehové a vznětové čtyřválce: 1.4 DOHC CVVT (109 k); 1.6 DOHC CVVT (122 k a 126 k); 2.0 DOHC CVVT (143 k); 1.6 CRDi VGT (115 k); 2.0 CRDi VGT (140 k). V Rusku byl vůz nabízen pouze v benzínových verzích. Tento:

• 1.4 DOHC CVVT. Výkon – 109 koní, točivý moment – 137 Nm. V tandemu s pohonnou jednotkou je 5stupňová manuální převodovka. Maximální rychlost je 180 km/h. Doba zrychlení z nuly na sto kilometrů za hodinu je 13 sekund. V kombinovaném cyklu motor spotřebuje 5,8 litru paliva na 100 km.

• 1.6 DOHC CVVT. Tento motor v kombinaci se 4stupňovou automatickou převodovkou vyvine 122 koní. (154 Nm). Pokud je pohonná jednotka vybavena 6stupňovou manuální převodovkou, je výkon 126 koní. (154 Nm). Spotřeba paliva v kombinovaném cyklu je 6,1 litru (manuální převodovka) a 6,6 litru (automatická převodovka) na sto kilometrů. Ke zrychlení z 0 na 100 km/h potřebuje vůz 10,8 sekundy (manuální převodovka) a 11,9 sekundy (automatická převodovka). Maximální rychlost je 192 km/h (manuální převodovka) a 187 km/h (automatická převodovka).

• 2.0 DOHC CVVT s výkonem 143 k. (186 Nm). Motor byl kombinován s 5stupňovou manuální nebo 4stupňovou automatickou převodovkou. Maximální rychlost – 205 (195) km/h. Vůz vybavený tímto motorem zvládne sprint z nuly na první stovku za 10,1 (10,3) sekund. V kombinovaném cyklu bude spotřeba paliva 7,1 (7,7) litru na sto kilometrů.

V Rusku byla přepracovaná první generace hatchbacku KIA Cee’d nabízena ve stupních výbavy Classic, Comfort, Luxe, Prestige a Premium. V nejdostupnější verzi byl vůz vybaven klimatizací, elektrickým posilovačem řízení, předními elektrickými okny, centrálním zamykáním, nastavitelným sloupkem řízení a 15palcovými koly s pneumatikami 185/65 R15. Na přání bylo možné objednat klimatizaci, 16palcová litá kola s pneumatikami 205/55 R16, palubní desku SuperVision, audiosystém s MP3/USB/AUX a 6 reproduktory, vyhřívaná přední sedadla, parkovací asistenční systém, dešťový senzor a částečně kožené obložení interiéru.

První generace pětidveřového KIA Cee’d je vůz s dobrým poměrem cena/kvalita. Auto má moderní vzhled, atraktivní design interiéru, poměrně prostorný kufr, prostorný, pohodlný a ergonomický interiér a také přijatelnou zvukovou izolaci. Mezi výhody prvního Kia Sid stojí za zmínku účinnost, manévrovatelnost, ovladatelnost, spolehlivý brzdový systém a vysoká úroveň bezpečnosti. Negativní recenze o KIA Cee’d naznačují časté poruchy zadních tlumičů, selhání elektrického posilovače řízení a také poruchy hřebenu řízení. Auto má navíc docela tuhé odpružení a nízkou světlou výšku.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button