kia ceed

Co je v kufru hatchbacku Kia Ceed generace 2014

Druhá generace Kia Sid s indexem JD byla představena v roce 2012 a v Rusku byl prodej zahájen v létě téhož roku. Byl to jeden z nejuznávanějších kompaktních vozů na trhu. Stejně jako dříve byl Ceed nabízen ve třech karosářských provedeních – pětidveřový a třídveřový hatchback a také kombi.

Montáž vozu byla provedena v Kaliningradském Avtotoru. Pro evropský trh byl vůz vyroben na Slovensku.

Na Sidově vzhledu zapracoval známý ex-designér Audi Peter Schreyer. I přes určitý sportovní styl si silueta zachovala téměř rovnou linii střechy, což se pozitivně projevilo na prostoru nad hlavami cestujících vzadu.

Kia Ceed je jednou z nejprostornějších v segmentu. I když jsou přední sedadla posunuta co nejvíce dozadu, je ve druhé řadě dostatek místa pro kolena jezdců. Na šířku kabiny si není třeba stěžovat.

Prostor je však v pořádku nejen v přední a zadní řadě, ale i v kufru. Jeho objem je 380 litrů a jeho tvar je perfektní. Díky zvětšenému zadnímu převisu má kombi kufr o objemu 528 litrů.

V roce 2015 byl proveden restyling, ale k žádným zásadním změnám nedošlo. Designéři se zaměřili na detaily. Na vnější straně byla maska ​​chladiče mírně zúžena a zadní světla byla aktualizována. „Umělcova“ ruka se také dotkla nárazníků. V interiéru přibyly chromované díly předního panelu: přístrojová deska a deflektory vzduchového potrubí. Aktualizovaná verze se na našem trhu objevila v říjnu 2015.

V nárazových testech podle Euro NCAP si Kia Sid vysloužila pět hvězdiček. Všechny úrovně výbavy zahrnovaly šest airbagů.

Motory

Model má širokou škálu benzínových motorů a dva turbodiesely. Automobily však byly do Ruska oficiálně dodávány pouze s benzínovými jednotkami o objemu 1,4 a 1,6 litru (100 a 129 k).

Třídveřové verze GT (Ceed a Pro_Ceed GT) dostaly benzínový turbomotor 1.6 T-GDI o výkonu 204 koní. Motor z rodiny Gamma je vybaven přímým vstřikováním paliva.

Přímé vstřikování GDI se po restylování objevilo i u atmosférické 1.6, díky čemuž její výkon vzrostl na 135 koní. Tato jednotka byla k dispozici pouze v drahých verzích Prestige a Premium.

Nejpoužívanější je atmosférický 1.6 s distribuovaným vstřikováním paliva, označený jako G4FG. Od G4FC se liší přídavnou rozvodovou spojkou na výfukovém hřídeli. Motor je dobře známý z jiných modelů značky. Jeho slabým místem je katalyzátor.

Neutralizátor se může stát nepoužitelným po 50-70 tisíc km – plástve se začnou zhoršovat. Keramický prach se zase může dostat do válců, což povede k tvorbě rýh. Jedním z charakteristických příznaků problémů s katalyzátorem je pokles trakce. Nejpřesnější diagnostickou metodou je sledování stavu buněk pomocí endoskopu.

Dříve byla záruka na katalyzátor 1 rok nebo 1000 km. Od roku 2015 byla prodloužena záruční doba výrobce na 3 roky nebo 100 000 km. Stojí za zmínku, že po restylingu se počet katalyzátorů zvýšil z jednoho na dva.

Vzhledem k tomu, že nový konvertor je velmi drahý, majitelé jej jednoduše vyjmou, nainstalují „falešné“ na kyslíkové senzory a přepálí ECU. Náklady na úplný „balíček služeb“ ve službě jsou asi 10 000 rublů.

Do 30. ledna 2013 byl instalován tzv. tichý rozvodový řetěz, který se mohl předčasně natáhnout. Později byl nahrazen běžným – spolehlivějším.

Ventily se nastavují výběrem tlačných prvků (600 rublů za kus). Oficiální služba si za postup vyžádá asi 15 000 rublů.

Převodovky

Základní verze byly vybaveny 6stupňovou manuální převodovkou. Alternativně byl pro 1.6 k dispozici 6stupňový automat.

Po restylingu získala Kia Ceed sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku DCT. Přicházel v tandemu s 1,4litrovým turbomotorem a turbodieselem 1.6 CRDi. Benzinová 1.6 GDI byla kombinována pouze s 6stupňovým robotem. Oba roboty byly vyvinuty společně s LUK.

U vozů s manuální převodovkou může unikat olejové těsnění vstupního hřídele. V tomto případě se převodová kapalina dostane do spojky, což vede k prokluzování spojky. Ne vždy se ho můžete zbavit pouhou výměnou olejového těsnění. Někdy se na hřídeli objeví koroze, což znamená, že nové olejové těsnění dlouho nevydrží. Kufr je uznáván jako záruční k vozidlům slovenské montované výroby do 28.08.2014. Chcete-li pečeť aktualizovat, musíte krabici otevřít.

Robotická převodovka jen zřídka způsobuje vážné problémy, ale k poruchám dochází. Nová spojková sada bude stát 80-90 tisíc rublů.

Řada majitelů aut s automatickou převodovkou si stěžuje na citelné otřesy při brzdění. Pro Ceed JD s atmosférickým 1.6 byl dokonce vydán TSB (technický bulletin), nařizující aktualizaci softwaru ECU převodovky (TCM) v případě zjištění nedostatku u vozů modelového roku 13-14. Existují však příklady, které mají najeto přes 300 000 km bez problémů s automatickou převodovkou.

Podvozek

Ceed se dobře ovládá na dobře zpevněných cestách. Manipulace a stabilita jsou vynikající. Ale odpružení zvládá příčné nerovnosti poměrně drsně a hlučně.

Po přibližně 60-100 tisíc km se tiché bloky zadních pák opotřebovávají (od 700 rublů na páku). Navíc se klenuté šrouby dost často zakysávají. Musí být odříznuti.

Po 80-120 tisících to může vnější botka CV kloubu vzdát. Původní bota je dodávána pouze smontovaná s pantem. Analog je k dispozici za 800 rublů. Za práci bude třeba zaplatit dalších 2500 XNUMX rublů.

V segmentu 100–150 tisíc km se přední a zadní tlumiče vzdávají ducha (asi 2500 rublů za analog). Současně je čas na kulové klouby (700 – 1500 rublů).

Za zmínku stojí, že od května 2014 byly představeny vozy s modernizovaným odpružením. Změny se dotkly nosných ložisek, pružin, uložení tlumičů i samotných tlumičů.

Řízení

Druhá generace Kia Ceed má stejně jako její předchůdce elektrický posilovač řízení. Čas od času vyvolává kritiku. Majitelé udávají kousání volantu v nulové zóně nebo řízení (řízení). Někdy bylo možné odstranit onemocnění po kalibraci EUR. U některých byl zesilovač vyměněn v rámci záruky.

V chladném období se častěji objevují nezdravé příznaky. To dává důvod se domnívat, že celý problém spočívá v mazání nebo jeho nedostatečném množství v mechanické části zesilovače. Naplnění „mechaniky“ tukem často problém vyřešilo.

Je tu také další nedostatek – klepavý zvuk v řízení. Oficiální servisní středisko se s nemocí vypořádalo výměnou buď trvalého šroubu v hřebenu řízení, nebo elastické spojky nebo kardanu řízení.

U Sidahů s adaptivním řízením se při otáčení volantem ozývalo klepání nebo cvakání v důsledku vůle mezi pouzdrem adaptivního posilovače řízení a držákem příčníku kapoty. Závada byla v souladu s pokyny Kia odstraněna instalací podložky mezi pouzdro a držák. Problém je typický pro vozy vyrobené do 25. listopadu 2014, ale vyskytl se i u modelů z roku 2015.

Karoserie a interiér

Lak Ceed JD není odolný vůči agresivnímu prostředí a vnějším vlivům. S věkem jsou na zadních výklopných dveřích, rámu čelního skla a prazích pozorovány puchýře barvy.

Časem se na předních a zadních bočních oknech objevují svislé škrábance. Všechno je to o „sametech“. Později byl vydán technický bulletin, který nařizoval zákazníkům při kontaktu s nimi vyměnit těsnění za modernizované.

Oděrky na volantu byly často objeveny po 30-60 tisíc km. Oficiální servisy občas vyměnily volant v záruce. Existují však příklady s nájezdem blížícím se 100 000 km bez známek opotřebení.

Odolné není ani kombinované čalounění židlí (kombinace kůže a látky). Kožené vložky zpravidla prasknou. Bohužel ne vždy byla závada uznána jako krytá zárukou.

Čas od času začne v kabině vrzat plast.

Po 60-100 6000 km se mohou stěrače zhroutit – lichoběžník zkysne. Nejprve se sníží rychlost pohybu kartáčů a poté úplně zamrznou. Věc je zpravidla uznána jako záruční. Náklady na nový originální trapéz jsou více než XNUMX XNUMX rublů.

Po 100-150 tisíc km může selhat zadní kamera. Místo obrázku musíte vidět černou nebo modrou obrazovku. Na fotoaparát je záruka 5 let. Kombi modelového roku 2012-2014, pokud se kamera zamlží nebo selže kvůli vniknutí vody, mohou počítat s bezplatnou výměnou.

Není neobvyklé, že kontrolky DRL blikají nebo zhasínají. Častěji je ovlivněn levý světlomet. Důvodem je selhání ovladače v důsledku přehřátí. Konstrukce světlometu neumožňuje výměnu vadné elektronické desky. Nový světlomet s xenonem by stál 75 000 rublů. Ale řemeslníci se naučili rozebrat a vyměnit desku, která stojí 1500 XNUMX rublů.

Na vozech sestavených před červnem 2013 často selhala řídicí jednotka vyhřívání sedadel. Nemoc se projevovala slabým vyhříváním předních sedadel. Za nový ovladač budou chtít asi 15 000 rublů. Problémy s ohřevem mohou také nastat v důsledku zlomených vláken rohože.

Stojí to za to koupit?

Druhá LED vás potěší svým designem a kvalitou povrchových materiálů. K výběru konkrétní instance je však třeba přistupovat opatrně. 1,6litrový motor vyžaduje zvýšenou pozornost.

Zajímavé:
Jak se rozsvítí světlo kufru u střešního okna Kia ceed cd.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button