ŠkodaŠkoda Octavia

V čem je lepší skoda octavia ve srovnání se skodou

Český automobilový koncern ŠKODA je známý jako výrobce kvalitních a pohodlných vozů. Každý z nich je svým způsobem dobrý, ale dnes stojíme před úkolem vybrat si mezi dobrým a nejlepším. Porovnáme dvě česká auta a pokusíme se pochopit, která je lepší: ŠKODA SUPERB nebo ŠKODA OCTAVIA.

Nejprve si připomeňme historii: ŠKODA OCTAVIA, stejně jako ŠKODA SUPERB, má za sebou dlouhou historii se vstupem na trh, výstupem z něj a triumfálním restartem. Pro SUPERB to všechno začalo ve třicátých letech dvacátého století; první vůz tohoto modelu byl uveden na trh v roce 1934 a byl to prémiový vůz, na svou dobu neuvěřitelně výkonný a pohodlný. Předreformní SUPERB se vyráběl do roku 1949 a poté konečně sjel z montážní linky.

První OCTAVIA se objevila v roce 1959 a okamžitě se pevně etablovala ve střední třídě. Sklidil obrovský úspěch, levné a ovladatelné auto bylo s nadšením nakupováno v Československu i v zahraničí. Model se vyráběl v různých karosářských provedeních až do roku 1971 s celkovým počtem až 365 400 exemplářů.

A pak šel čas – Československo zmizelo a ŠKODA se stala součástí koncernu Volkswagen Auto. Formováním nové řady na základě modelů Volkswagen si Češi zavzpomínali na časy zašlé slávy a znovu uvedli na trh dva ze svých nejúspěšnějších modelů. ŠKODA OCTAVIA se znovuzrodila v roce 1996 na základě Golfu a ŠKODA SUPERB v roce 2001 ukázala nové chápání Passatu.

Od té doby prošla OCTAVIA již čtvrtou generací a nikdy se neunaví lámat prodejní rekordy. Pokud v tomto smyslu srovnáme SUPERB s OCTAVII, ta první citelně zaostává: auto je ve třetí generaci a prodává se mnohem skromněji. Je ale správné na základě počtu prodaných vozů usuzovat, co je lepší, OCTAVIA nebo SUPERB? Pojďme na to teď přijít.

Zajímavé:
Kdy vyměnit rozvodový řetěz na Škodě Yeti.

Podrobnosti: ŠKODA OCTAVIA

Takže v debatě „OCTAVIA nebo SUPERB“ začneme „OCTAVIE“. Jedná se o moderní, výkonný a velmi pohodlný vůz třídy C. I když, stejně jako mnoho modelů ŠKODA, i OCTAVIA vstupuje na území seniorské třídy: velikostí, vlastnostmi a výbavou je zcela srovnatelná s třídou D.

Trochu specifika. Rozměry SKODA OCTAVIA 2019 modelového roku v karoserii liftback: délka 4670 mm, šířka 1814 mm, výška 1476 mm, rozvor 2680 mm, světlá výška 156 mm. Objem kufru v normálním stavu je 568 l, objem plynové nádrže 50 l.

Pokud jde o technické vlastnosti vozu ŠKODA OCTAVIA, má pod kapotou benzínové motory: atmosférický agregát s přímým vstřikováním 1.6 MPI a dva přeplňované motory 1.4 a 1.8 v kombinaci s manuálním 5- a 6-stupňovým automatem 6. -rychlostní převodovka a 7stupňový robot DSG.

Nová ŠKODA OCTAVIA se u oficiálních prodejců prodává ve třech verzích: Active, Ambition a Style. I v základní verzi je vůz vybaven klimatizací, audio systémem, nastavením volantu a sedadla řidiče, mlhovkami, vyhřívanými předními sedadly, bočními airbagy a sadou elektronických asistentů řidiče.

Výbavové stupně Ambition a Style nabízejí svým majitelům mnoho dalších možností. Jsou mezi nimi dražší materiály interiéru, rozšířená nabídka komfortních možností a moderní elektronika.

Podrobnosti: ŠKODA SUPERB

Pokud porovnáte SUPERB a OCTAVIA navenek, liší se velikostí a drobnými vnějšími detaily. Interiér ŠKODA SUPERB je také velmi podobný svému bratrovi, a to je v tomto případě mínus – lidé za tento vůz platí více a nechtějí, aby byl zaměňován s mladším modelem. Češi však slíbili, že do další generace zcela změní design modelů.

Motory ŠKODA SUPERB v Rusku jsou pouze benzínové: 1,5 l (150 k), 1,8 l (180 k) a 2 l (220 k). Ten je schopen konkurovat i prémiovým sedanům velké bavorské trojky – s ním jede ŠKODA SUPERB neuvěřitelně dynamicky.

Jak se na obchodní třídu sluší, je SUPERB bezvadně sestavený, dokončený z vysoce kvalitních materiálů a bohatě vybavený. Mnohem bohatší než OCTAVIA, a to je její hlavní trumf.

Sečteno a podtrženo: OCTAVIA nebo SUPERB?

Shrňme srovnání OCTAVIE a SUPERB: vozy jsou si designem i duchem velmi blízké. Mají podobný vzhled, rozdíly jsou patrné pouze v profilu, kde je vidět velikost „SUPERB“ a reliéfní výlisky „OCTAVIA“. Co se týče interiéru, na první pohled hned nepoznáte, zda se jedná o OCTAVII nebo SUPERB. Externě jsou interiéry zcela totožné, ale pouze pokud se podíváte pozorně, můžete vidět, že materiály v „SUPERB“ jsou dražší a existují pohodlnější možnosti.

Porovnání OCTAVIE a SUPERB z hlediska dynamických vlastností bude do značné míry záviset na zvolené úpravě vozu. Pokud vezmeme ty samé, pak „SUPERB“ ztratí na dynamice díky své větší hmotnosti. Má ale výkonný dvoulitrový motor, který v řadě OCTAVIA není zastoupen.

No a nejdůležitější srovnání OCTAVIE a SUPERB je z hlediska ceny. Zde je ale rozdíl velmi patrný: formální příslušnost k třídě C a D rozděluje tyto vozy do různých cenových skupin. SUPERB je dražší a vylepšená verze OCTAVIE a kdo si ji vybere, ví, za co platí.

A přesto: OCTAVIA nebo SUPERB? Po prozkoumání dvou vynikajících českých liftbacků můžeme říci, že výběr závisí na cílech kupujícího. Rozhodněte se podle svých přání a ŠKODA bude mít vůz, který je uspokojí.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button