ŠkodaŠkoda Rapid

Jak nainstalovat stěrače bosch na skoda rapid

Na karoseriích Rapid (3. generace) od roku 2013 do roku 2016 mají stěrače bezrámové lišty s uchycením „Push Button 16mm“, které majitelé automobilů také říkají: Malé tlačítko.

Tlačítko 16mm

Další úpravy

Tlačítko 16mm
(úzké tlačítko, tenký top, malé tlačítko)

Jaké štětce potřebujete

Ideální volbou by byly standardní kartáče z autoservisu oficiálního prodejce Škoda, kde budou vybrány a nainstalovány speciálně pro váš model vozu.

Mnozí nemusí být spokojeni s vysokými náklady na originální stěrače, pak použijte kartáče jiných výrobců, jsou mnohonásobně levnější. Pro nákup vhodného kartáče je potřeba zvážit pouze 3 parametry.

1. Design štětce
Je uvedeno na obalu pro Rapid (3. generace) 2013–2016, je vyžadováno provedení bezrámového kartáče. (?)

2. Velikost štětce
Délka štětce je uvedena na obalu v palcích a milimetrech. U Rapid (3) je délka kartáče na straně řidiče 650 mm.

3. Typ montáže
Výrobce kartáčů může podporovat mnoho různých držáků v jedné krabici. Aby to pasovalo na vodítko stěračů našeho Rapidu (3), hledáme symbol:

Tlačítko 16mm
mezi těmi, které jsou uvedeny na štítku.

Další možnosti
Volitelné parametry mohou zahrnovat:
• typ spoileru (?)
• přítomnost snímače opotřebení (?)
• životnost kartáčku

Pro všechny vozy Škoda se doporučuje používat kartáče německé firmy Bosch nebo Heyner (Alca). Další dobří výrobci, ze kterých si můžete vybrat: Hella, Bosch, Trico, Denso, SWF, Valeo, Alca, Heyner, Champion, DOGA, Masuma, ACDelco.

Zde jsou konkrétní modely:

• SWF VisioFlex OE

• Trico NeoForm NF

• Bosch Aerotwin A

• Bosch Aerotwin Plus AP

• SWF Connect Front SC

Jak se rychle změnit

K výměně kartáčů s držákem Push Button 16mm nejsou potřeba žádné nástroje.

Odstoupení
Instalace

Jaký je nejlepší způsob nákupu

1. Pro ty, kteří mají neomezené finanční prostředky: jdeme do autoservisu oficiálního prodejce Škoda ve vašem městě, kde vyberou a nainstalují standardní modely kartáčů speciálně pro váš vůz.
2. Pro ty, kteří neradi nakupují: když znáte 3 hlavní parametry kartáče, můžete si je snadno objednat v jakémkoli specializovaném internetovém obchodě.
3. Pro ty, kteří si vše zkontrolují na místě, od oka: zajdeme na čerpací stanici, která má mimo jiné sortiment stěračů a pohodlné parkování, sundáme kartáč z auta a jdeme si vybrat podobný na délku a upevnění.

Pokud je to možné, před nákupem zkontrolujte vybrané kartáče, zda splňují požadavky ve specifikacích Škoda pro vozidlo.

Kdy vyměnit štětec

Pro kontrolu stavu kartáče a ve všech ostatních případech věnujte pozornost indikátoru opotřebení – (nálepka na rámu kartáče), který se po skončení životnosti kartáče obvykle zbarví jasně žlutě. Kompletní pokyny.

Obecná doporučení

• Obvykle se kartáč mění jednou ročně, ale jsou případy, kdy jsou kartáče používány 2-3 roky. Vše závisí na vlivu kartáče na životní prostředí (záporné teploty, sůl, vysoké teploty, UV záření, míza ze stromů, písek, chemikálie z myček aut).

• Nenechávejte kartáče běžet „na sucho“, zvláště pokud je sklo silně znečištěné nebo pokryté vrstvou námrazy.

• Aby štětce déle vydržely a neztratily pružnost, jednou za sezónu štětce očistěte od nečistot: umyjte v teplé vodě s mýdlem.

• Při olejování skla nebo pásů štětců je odmastěte 10-20% roztokem sody a důkladně opláchněte teplou vodou. Nepoužívejte k tomu benzín ani ředidlo, rozleptají gumu kartáčků.

• Panty rámových modelů můžete namazat směsí jako WD-40, která dobře odvádí vlhkost a eliminuje vrzání.

• V zimě nezapínejte stěrač, dokud se čelní sklo nezahřeje, kartáčky se mohou vážně poškodit.

• Některá vozidla mají vyhřívané stěrače čelního skla, jiná mají zimní stěrače, když jsou umístěny výše v zóně vyhřívání. Chcete-li tuto možnost aktivovat, zkontrolujte příručku k vozidlu.

• Je v pořádku, pokud je délka stěračů o něco větší nebo menší než běžná délka. Je důležité, aby nové kartáče během provozu nevydávaly žádné cizí zvuky a nenarážely do okrajů čelního skla. Mnozí experimentují s různými velikostmi stěračů, instalují větší na stranu řidiče a menší na stranu spolujezdce.

• Nelámejte led údery tvářemi do sklenice. Mohlo by dojít k poškození stěrače. Například velmi často v takové situaci prasknou plastové zátky bezrámových kartáčů, protože plast v mrazu křehne.

Stěrače Škoda Rapid

Při výměně tak důležité součásti, jako jsou kartáče, je důležité neudělat chybu. Špatně zvolené čističe totiž nebudou fungovat správně, což teoreticky znamená, že by se auto mohlo dostat k nehodě. Hlavním problémem je, že různé společnosti vyrábějí stěrače s různými velikostmi a uchycením. Proto je výběr komponent obtížný, zvláště pro začátečníky. Pojďme tedy zjistit, jak vybrat správný originální díl pro Rapid a kolik to bude stát.

Originální stěrače

Standardní stěrače jsou 600 mm (řidič) a 400 mm (spolujezdec). Obsahuje držák typu Push Button s úzkou zásuvkou. Originální komponenty můžete zakoupit pouze u prodejce, protože je téměř nemožné je najít na volném trhu. Cena dílu se bude pohybovat od dvou do čtyř tisíc rublů.

Na trhu je mnoho analogů, které také dokonale plní svou „čistící“ funkci a jsou mnohem levnější. Pojďme se blíže podívat na obdoby originálních stěračů pro Rapid.

Analogy originálních stěračů

Pokud nechcete kupovat originální kartáče, můžete vždy obrátit svou pozornost na analogy. Nejsou v žádném případě horší kvality a někdy dokonce mnohem pohodlnější než komponenty od výrobce. Porovnejme tři nejoblíbenější modely podle následujících parametrů: číslo článku, recenze od motoristů, výrobce a náklady.

Jméno Položka č. Производитель Recenze
Champion Aerovantage Flat AFL6040F/C02 Amerika Vysoce kvalitní stěrače čelního skla se spoilerem. Standardní velikost. Díl se snadno instaluje a splňuje všechny potřebné požadavky. Důkladně čistí povrch od nečistot.
Průměrná cena: 500 rublů.
Bosch Aerotwin A 555 S 3397007555 Belgie Odolná a časem prověřená varianta. Velikost je také standardní. Čistí sklo velmi tiše, bez cizího hluku.
Průměrná cena: 1500 rublů.
SWF VisioFlex 119260 Německo Stojí za zmínku, že tento model je mírně odlišný ve velikosti (600 x 380 mm), ale je vhodný pro instalaci na Rapid. Vysoká kvalita a průměrná tržní cena za prémiový díl.
Průměrná cena: 1900 rublů.

Výše uvedené možnosti jsou vynikající pro montáž na vůz Škoda Rapid a osvědčily se jako osvědčené komponenty s dlouhou životností a vysokou kvalitou. Pokud porovnáme náklady na jednotlivé stěrače, dostaneme následující graf. Z toho je patrné, že SWF jsou nejdražší. Zároveň jsou ale také té nejvyšší kvality. Na druhém místě jsou Bosch Aerotwin A 555 S – a to je jen „zlatá střední cesta“, přístupná všem, ale kvalita není horší než dražší modely.

Porovnání

Pokud nechcete přeplácet za spotřební materiál, pak zvolte levný Champion Aerovantage Flat. Tato možnost bude trvat poměrně dlouho a dokonale plní všechny své funkce. Dražší varianty vám samozřejmě vydrží mnohem déle.

Nezapomeňte se ujistit, že komponenty, které kupujete, jsou vhodné velikostí a montáží do auta. Pokud tomu tak není, nebo o kompatibilitě pochybujete, je lepší hledat lepší možnosti. Naštěstí autobazary nabízejí široký výběr různých stěračů.

Díl můžete zakoupit v jakémkoli servisním středisku nebo obchodě s autodíly. Nezapomeňte také zkontrolovat ceny v internetových obchodech: někdy tam najdete stěrače vynikající kvality za „směšných“ 500–600 rublů. Po zakoupení je třeba demontovat staré stěrače a nainstalovat nové. Dále se tedy podíváme na okamžitý proces instalace a testování funkčnosti dílu.

Výměna stěračů na Škoda Rapid

Výměna

Chcete-li vyměnit stěrače čelního skla, musíte je přesunout do servisní polohy. Toto bezpečnostní opatření slouží k ochraně povlaku stroje a také samotného držáku, který drží součást. Samotný proces vám nezabere více než pět minut.

K práci nepotřebujete žádné nářadí ani materiál (kromě samotných nových stěračů). Chcete-li přesunout kartáče do servisní polohy, budete potřebovat:

  • ujistěte se, že je kapota vozu zavřená;
  • zapněte a vypněte zapalování Škoda Rapid;
  • stiskněte spínač stěračů čelního skla (zatáhněte páčku dolů);
  • jemně odsuňte vodítko;
  • stiskněte uzamykací tlačítko při odstraňování starého dílu;
  • Po vyjmutí kartáče z háčku umístěte do uvolněného otvoru nový stěrač čelního skla;
  • Zkontrolujte funkčnost dílu zapnutím zapalování a samotných stěračů.

Tím končí jednoduchý proces instalace stěračů čelního skla. Hlavní věcí je zkontrolovat je před vaší první cestou, protože součást nemusí sedět nebo fungovat nesprávně. Pokud je vše v pořádku, jsou nové kartáče připraveny k použití.

Zajímavé:
Co znamená Škoda Octavia Vag.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button