ŠkodaŠkoda Fabia

Jak napnout řetěz na Škoda Fabia

2.1.6 Seřízení napnutí pohonu rozvodového řetězu vozu Škoda Fabia

Provádí se na studeném motoru, když má nový vůz najeto 1,5 tis. km (po dotažení uložení hlavy válců) a dále každých 15 tis. km, stejně jako při zvýšené hlučnosti v pohonu.

Mod motoru. 2106
1. Povolte upevňovací matici 8 (viz obr. Mechanismus rozvodu motoru mod. 2106) napínací tyč, lehce na ni poklepejte kladívkem, abyste eliminovali případné „kousání“ tyče a pomocí speciálního klíče otočte klikovým hřídelem o 1-1/2 otáčky ve směru jeho otáčení.
2. V tomto případě pružina plunžru působí na napínací botku 6 prostřednictvím plunžru 7 a automaticky nastavuje požadované napnutí řetězu.
3. Po dokončení seřízení je nutné utáhnout upevňovací matici 8.
Motory mod. 331, 3317 a 3313
2.1.6 Seřízení napnutí pohonu rozvodového řetězu vozu Škoda Fabia 4. Uvolněte přítlačnou desku plunžru napínače odšroubováním zajišťovacího šroubu (1) o 2/2–3/1 otáčky. Neměli byste odšroubovat zajišťovací šroub o větší než specifikovaný rozsah, protože by to mohlo způsobit jeho odpojení od zajišťovací destičky a plunžr napínače nebude upevněn ve zvolené poloze. To způsobí přeskakování řetězu na zubech řetězového kola a nakonec vážné selhání motoru. Pomocí speciálního klíče otočte klikovým hřídelem motoru o 2-3 otáčky ve směru otáčení a utáhněte zajišťovací šroub až na doraz, čímž zafixujete novou polohu řetězového kola napínače.

reklama
Návrh a vývoj webových stránek

Webmixer

Po vypršení autorských práv, v Rusku je tato doba 50 let, se dílo stává veřejnou doménou. Tato okolnost umožňuje volné nakládání s dílem při respektování osobních nemajetkových práv – práva autorského, práva na jméno, práva na ochranu před jakýmkoli zkreslením a práva na ochranu dobré pověsti autora – neboť tato práva jsou chráněna na dobu neurčitou.

Zajímavé:
Jak funguje světelný senzor na Škodě Rapid Ambition.

© Auto manuály. Veškeré informace uvedené na této stránce jsou majetkem projektu nebo jiných uvedených autorů.

Škoda Fabia Seřízení časování ventilů motorů bbm, bzg a bts Škoda Fabia

Pokud se při instalaci pístu 1. válce do polohy TDC ukáže, že je nutné upravit časování mechanismu distribuce plynu, proveďte následující.
POZNÁMKA.
Nastavení časování mechanismu distribuce plynu je znázorněno na příkladu motorů BZG a BTS na motoru BBM, práce se provádí podobně, rozdíl je pouze ve tvaru šablony pro nastavení fází distribuce plynu; mechanismus.
Budete potřebovat: klíč 21, klíč TORX T20, nástrčné hlavice 16 a 24, šestihranný klíč 5, speciální šablonu, klíč na zapalovací svíčky, úchylkoměr s nástavcem.

Seřízení časování ventilů motorů bbm, bzg a bts Škoda Fabia

. a doraz pro upevnění kladky.
VAROVÁNÍ.
Pokud nemáte speciální šablonu, doporučujeme, abyste práce související s nastavením časování ventilů provedli na čerpací stanici, která má potřebné vybavení.
1. Umístěte vozidlo na výtah nebo inspekční příkop.
2. Demontujte ochranu klikové skříně motoru (viz Demontáž a montáž ochrany klikové skříně motoru).
3. Odpojte vodič od záporného pólu akumulátoru.
4. Demontujte přívod vzduchu (viz Demontáž a instalace vzduchového filtru a přívodu vzduchu).
5. Demontujte zapalovací cívku 1. válce (viz Demontáž a montáž zapalovacích cívek).
6. Demontujte zapalovací svíčku 1. válce (viz Výměna a údržba zapalovacích svíček).
7. Demontujte kryt rozvodového řetězu (viz Výměna těsnění krytu rozvodového řetězu u motorů bbm, bzg a bts).
8. Namontujte píst 1. válce do polohy TDC kompresního zdvihu (viz Montáž pístu XNUMX. válce do polohy TDC kompresního zdvihu).

Seřízení časování ventilů motorů bbm, bzg a bts Škoda Fabia

9. Vytlačte napínač řetězu a zajistěte jej zasunutím čepu do otvoru.
10. Namontujte řemenici klikového hřídele a utáhněte šroub, který ji zajišťuje.

Seřízení časování ventilů motorů bbm, bzg a bts Škoda Fabia

11. Držte ozubené kolo proti otáčení pomocí zarážky 6 (obr. 5.3), odšroubujte šrouby 2 a 4 zajišťující ozubená kola 1 a 5, v tomto pořadí, a potom ozubená kola vyjměte.

Seřízení časování ventilů motorů bbm, bzg a bts Škoda Fabia

Rýže. 5.3. Nastavení časování mechanismu distribuce plynu: 1 – řetězové kolo vačkového hřídele sání; 2 – šroub zajišťující ozubené kolo vačkového hřídele sání; 3 – rozvodový řetěz; 4 – šroub zajišťující řetězové kolo vačkového hřídele výfuku; 5 – řetězové kolo vačkového hřídele výfuku; 6 – zátka.

Seřízení časování ventilů motorů bbm, bzg a bts Škoda Fabia

Seřízení časování ventilů motorů bbm, bzg a bts Škoda Fabia

13. Otočte vačkové hřídele tak, aby kolíky 1 speciální šablony zapadly do otvorů 2 vačkových hřídelů, zatímco nápis „TOR“ (položka 3) by měl být nahoře.
14. Upevněte šablonu ručně šroubem M6.

Seřízení časování ventilů motorů bbm, bzg a bts Škoda Fabia

15. Namontujte řetězová kola 1 a 5 (viz obr. 5.3) na vačkové hřídele a zajistěte je novými upevňovacími šrouby 2 a 4, aby se řetězová kola mohla otáčet vůči hřídelům se znatelným napětím. Namontujte řetěz 3 na ozubená kola.

Seřízení časování ventilů motorů bbm, bzg a bts Škoda Fabia

16. Napněte rozvodový řetěz odstraněním pojistného kolíku z otvoru napínáku.
17. Odstraňte speciální šablonu a utáhněte upevňovací šrouby 2 a 4 (viz obr. 5.3) momentem 50 Nm, přičemž zarážku 6 řetězových kol 1 a 5 držte proti otáčení.
18. Otočte klikovým hřídelem o jednu otáčku ve směru hodinových ručiček.
19. Nainstalujte speciální šablonu a zkontrolujte instalaci pístu 1. válce do polohy TDC kompresního zdvihu (viz Montáž pístu XNUMX. válce do polohy TDC kompresního zdvihu).
20. Pokud je speciální šablona vačkového hřídele zasunuta do otvorů vačkového hřídele zcela bez použití síly, je časování ventilů nastaveno správně. Pokud speciální šablona vačkového hřídele nezapadá do otvorů vačkového hřídele, opakujte seřízení.
21. Nainstalujte všechny díly v opačném pořadí demontáže.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button