ŠkodaŠkoda Fabia

Jak dlouho vydrží motor Škoda Fabia 1.4?

Jaká je životnost motoru Škody Fabia o objemu 1.2 a 1.4 litru?

Na 58. autosalonu ve Frankfurtu v roce 1999 se konala prezentace malotřídního vozu české výroby Škoda Fabia (Mk1). Nový model se stal nástupcem oblíbené a vesměs úspěšné Škody Felicia a znamenal začátek nové éry ve vývoji českého automobilového průmyslu. Kompaktnost a ovladatelnost nového produktu ocenilo mnoho evropských řidičů a díky atraktivnímu vzhledu se Fabia na počátku 2000. století stala jedním z nejoblíbenějších vozů kategorie B.

Životnost motoru Škoda Fabia 1.2, 1.4

V roce 2007 výrobce představil druhou generaci (Mk2) hatchbacku a o sedm let později Češi oznámili vydání třetí generace – Mk3. Popularita modelu letos dosáhla nebývalých výšin. Část úspěchu Fabie lze přičíst faktu, že její hlavní mechanické komponenty vyvinul a vyrobil Volkswagen. Komponenty a údržba vozu stojí výrazně méně ve srovnání s ostatními „mozkovyny“ koncernu Volkswagen. Spolehlivost a kvalita německého automobilového průmyslu je prakticky nepochybná. Pro budoucího majitele je však důležité znát skutečnou životnost motoru Škoda Fabia 1.2, 1.4.

Specifikace motoru

Nabídka pohonných jednotek automobilů je poměrně pestrá, nejpoužívanější jsou však motory o zdvihovém objemu 1.2 a 1.4 litru. Mnoho zkušených majitelů vozů Škoda Fabia se shoduje, že motor 1.4 l MPI OHV je nejúspěšnějším vývojem koncernu Volkswagen. Motor se vyznačuje vysokou dynamikou, nízkou spotřebou paliva, konstrukční jednoduchostí a dlouhou životností. Škoda Fabia 1.4 je opravdový dříč, schopný neúnavně brázdit naše silnice více než 300 tisíc kilometrů.

Zajímavé:
Kolik stojí pojištění Škoda Octavia 1.6 benzín.

Technické vlastnosti motorů pro Škoda Fabia

  • Výkon – 68, 86 a 101 koní;
  • Počet ventilů – 16;
  • Točivý moment – 132 Nm;
  • Spotřeba paliva v příměstském/městském cyklu – 5/7.5l.

Oblibě neunikla ani úprava s řadovým tříválcem o objemu 1.2 litru. Je vyroben z odnímatelných bloků válců s litinovými vložkami. Díky tomuto uspořádání se podařilo výrazně snížit hmotnost vozu. Díky kanálům chladicího pláště umístěným napříč kanálů je možný dlouhodobý provoz elektrárny při vysokých rychlostech bez přehřívání. Na 1.2litrové verzi se nejvíce cení rychlost a spolehlivost. Můžeme říci, že toto jsou hlavní výhody malého motoru ve srovnání s jeho analogy.

Jak dlouho vydrží motory Škoda Fabia?

Oba motory již byly prověřeny časem a také byly modernizovány přeplňováním turbodmychadlem a přímým vstřikováním. Mnoho začínajících řidičů si často klade otázku: „Jaká je životnost motoru 1.4 86 k? Škoda Fabia? Taková pohonná jednotka je v ideálním případě schopna „ujet“ 400 tisíc kilometrů před první generální opravou. Má poměrně vysoký točivý moment a splňuje emisní normy Euro 5. Pohon rozvodu je řemenový, jehož životnost je cca 90 000 km. V některých případech je možné předčasné selhání prvku – vše závisí na stylu jízdy a provozních podmínkách. Výrobce doporučuje plnit pouze AI-95, ale použití AI-92 je přijatelné.

Jaká je životnost motoru Škody Fabia o objemu 1.2 a 1.4 litru?

Životnost motoru Škoda Fabia 1.2 je o něco delší než u předchozí úpravy. Vozy, které mají s tímto motorem pod kapotou najeto 500 tisíc km, nejsou dnes žádnou vzácností, ale skutečnou ukázkou strojírenství. Oproti 1.4litrové verzi je zde místo řemenu instalován řetěz, který dává motoru výdrž. Prvních 150 000 km řetěz funguje bezchybně. Díky dvouřadým řetězovým kolům na klikovém a vačkovém hřídeli se znatelně snižuje opotřebení zubů, což výrazně prodlužuje životnost důležitých konstrukčních prvků.

Životnost pohonné jednotky dle hodnocení majitelů

Při pečlivé a včasné údržbě vozu k poruchám prakticky nedochází. Výrobce také doporučuje absolvovat každých 15 tisíc kilometrů technickou kontrolu a zároveň vyměnit olej. Nejlépe se hodí motorové oleje Castrol a Shell Helix Ultra s viskozitou 5W30. Další nepopiratelnou výhodou motorů Škoda Fabia je přítomnost hydraulických napínáků, kterými lze řetěz v případě jeho uvolnění napnout. Co se týče oficiální životnosti pohonných jednotek, někteří prodejci uvádějí 300 tisíc km před první velkou opravou. Co je to vlastně za postavu? Recenze majitelů vám napoví.

Motor 1.2

Škoda Fabia 1.2

  1. Vadim, Kazaň. Toto auto jsem koupil v roce 2013, za celou tu dobu jsem najel již 90 000 km. Okamžitě vám řeknu, jaké problémy se vyskytly během provozu stroje. Řídicí jednotka topení shořela po 50 tisících kilometrech a po dalších deseti tisících vyhořel výfukový ventil. AI-95 Rostněfť byla dotankována, čerpací stanice uvedla, že porucha mohla nastat kvůli nekvalitnímu benzínu. Řetěz je stále v dobrém stavu, motor jako celek běží stabilně, ve vysokých otáčkách nedochází k přehřívání.
  2. Sergeji. Ufa. Skvělé auto, mám auto 1. generace z roku 2002. Vhodné pro holky i kluky. Dnes má auto najeto 300 tisíc km. Motor je výborný, žádné záseky nebyly pozorovány. S lambda sondou se často porouchá a zvyšuje spotřebu. A tak se obecně jedná o poměrně ekonomický a spolehlivý hatchback. Mnoho lidí si stěžuje, že 1.2litrový motor je příliš slabý. To bych neřekl – dynamika a rychlost jsou docela dost. Spotřební materiál je levný, vhodný od jiných zástupců VAG.
  3. Maxim, Čeboksary. Od roku 2 jezdím ve Škodě Fabia Mk2008. Lehký, ovladatelný a nenáročný vůz. Za celou dobu, co jsem auto vlastnil, jsem měnil pouze řetěz, protože najeto je již více než 200 tisíc kilometrů, pouzdra a články stabilizátoru. Tyto díly jsou samozřejmě velmi levné, je nutné včas vyměnit motorový olej. Obecně lze říci, že s autem nejsou vůbec žádné problémy. Motor běží jako hodinky, hlavní věcí je udržovat jej včas a efektivně.
  4. Vladimír, Moskva. Skvělá volba pro každodenní výlety. Od roku 2010 jezdím ve Fabii. Žádné problémy s podvozkem, elektronikou nebo motorem. Navíc pozinkované tělo a kvalitní lakování. Zvukovou izolaci lze zlepšit, ale to je vše individuální. Přes 90 tisíc km praskla pouze zapalovací cívka a nějaké další drobné poruchy. Řetěz v našich podmínkách vydrží 100 000 km, občas prokluzuje, ale velmi zřídka. Nejčastěji dává signály, že vyčerpal svůj zdroj – charakteristické zvuky tlukotu při startování motoru za studena.

Ohlasy majitelů Škody Fabia 1.2 ohledně životnosti pohonné jednotky také potvrzují vysokou kvalitu montáže konstrukčních dílů vozu. Životnost motoru do značné míry závisí na kvalitě jeho údržby. Absolvovat více než 350 tisíc kilometrů montáží od VAG není těžké.

Motor 1.4

Škoda Fabia 1.4

  1. Anatoly, Rostov. Tohle je prostě skvělé auto! Motor 1.4 MPI se vstřikovači umístěnými na stojanu lze snadno upgradovat. Pokud chcete, můžete si dokonce nainstalovat HBO. Spotřeba paliva nemusí vyhovovat každému, ale obecně je 7-8 litrů na 100 km normální údaj. V našich končinách vydrží odpružení 80tis km, motor před většími opravami 500tis! Nejlepší je vyměnit řemen o něco dříve, než čekat, až vyčerpá své deklarované zdroje. Neodkládejte údržbu a nešetřete na spotřebním materiálu – půl milionu projde bez problémů.
  2. Sergej, Voroněž. Na přelomu 80tis km jsem vyměnil přední destičky a brzdové kotouče. Moje auto má najeto už 150 000 km, motor je rychlý, na dálnici bez problémů dosahuje 140 km/h. Spolehlivé auto, za celou dobu mě zklamalo jen jednou – při 28 stupních pod nulou by nenastartovalo, baterie svůj úkol nezvládla. Co se týče baterie, ta vydrží tři roky provozu. Všem doporučuji Fabii, seženete ne českou, ale montáž Kaluga. Není v tom prakticky žádný rozdíl.
  3. Stanislav, Moskva. Mám Škodu Fabia 1.4 Sport v paketu Comfort. Auto jsem koupil v roce 2011, k dnešnímu dni najeto 130 000 km. Před několika lety se při běžícím motoru objevilo nějaké pískání, rozhodl jsem se vyměnit rozvodový řemen za čerpadlo – problém byl vyřešen. Vyměnil jsem i chladič klimatizace a tlakový senzor. Tankuji AI-95, ale na AI-92 motor začíná znatelně „zpomalovat“.
  4. Egor, Simferopol. Na Fabii se mi líbí její svižnost, stabilita a nenáročnost. Skvělá volba jak pro každodenní výlety, tak pro cestování. Na pohonnou jednotku 1.4 litru nejsou žádné stížnosti – bezproblémová možnost. Výkon a dynamika stačí „pro oči“, ve městě „sní“ 8 litrů, což je docela dobré. Najeto u mého vozu je již 350tis.

Majitelé Škody Fabia 1.4 berou na vědomí nenáročnost motoru a jeho stabilitu za nepříznivých podmínek. Při včasné výměně motorového oleje a vzduchových filtrů dokáže tato pohonná jednotka ujet minimálně 300 tisíc kilometrů.

motor VW BUD

Technické vlastnosti 1.4litrového benzínového motoru VW BUD, spolehlivost, zdroje, recenze, problémy a spotřeba paliva.

Benzinová pohonná jednotka 1.4 l VW BUD pod kapotou Volkswagenu Polo.

1.4litrový 16ventilový motor Volkswagen 1.4 BUD se vyráběl v letech 2006 až 2010 a byl instalován na řadě oblíbených modelů jako Golf, Polo, Cuddy, ale i Fabia a Octavia. Tento motor nahradil podobnou pohonnou jednotku BCA na dopravníku a ustoupil CGGA.

Specifikace motoru VW BUD 1.4 litru

Přesný objem 1390 cm³
Energetický systém injektor
Výkon spalovacího motoru 80 HP
Moment 132 Nm
Blok válců hliník R4
Blokovat hlavu hliník 16V
Průměr válce 76.5 mm
Zdvih pístu 75.6 mm
Stupeň komprese 10.5
Vlastnosti spalovacího motoru DOHC
Hydraulické kompenzátory ano
Časovací pohon pás
Fázový regulátor ne
Přeplňování ne
Jaký olej nalít 3.2 litru 5W-30
Тип топлива AI-95
Třída prostředí 4ВРО XNUMX
Přibližný zdroj 275 000 km

1.4litrový benzínový motor Volkswagen BUD foto.1.4-litrový benzinový motor VW BUD boční pohled.

Technické informace VW Audo Škoda

Ruský manuál k motoru BUD najdete zde

Smluvní motory na MotorAkpp

Dostupnost a cenu smluvního motoru naleznete zde

Spotřeba paliva Doplněk stravy Volkswagen 1.4

Na příkladu Volkswagen Polo 4 z roku 2008 s manuální převodovkou:

velkoměsto 8.3 litrů
Sledovat 5.2 litrů
Smíšené 6.3 litrů

Volkswagen Polo 4 2008 s benzínovým motorem 1.4 litru

Které vozy byly vybaveny motorem BUD 1.4 l

Volkswagen

Golf 5 (1K) 2006 – 2008
Golf Plus 1 (5 milionů) 2006 – 2010
Caddy 3 (2K) 2006 – 2010
Polo 4 (9N) 2006 – 2009

Škoda

Fabia 1 (6 let) 2006 – 2007
Octavia 2 (1Z) 2006 – 2010

Nevýhody, poruchy a problémy VW BUD

Tento motor je z hlediska spolehlivosti považován za průměrný a navíc je dost hlučný.

Hlavními příčinami plovoucích rychlostí jsou škrticí klapka nebo kontaminace USR.

Kvůli špatné konstrukci se často zanáší olejový přijímač, což je nebezpečné pro spalovací motory.

Rozvodové řemeny mají malý zdroj a ventil se ohne, když se alespoň jeden z nich zlomí

Síť si také stěžuje na úniky oleje a rychlé selhání zapalovacích cívek.

Ohnutý ventil, výměna rozvodového řemene na bud 1.4 ASP

Konec jízdy II. Ohnutý ventil, výměna rozvodového řemene na bud 1.4 ASP

Autor: Andrey Malykhin
Kontaktní informace:
Kopírování materiálů stránek je přísně zakázáno.

Všechny texty jsem napsal já, jejich autorem je Google, jsou součástí původních textů Yandex a jsou notářsky ověřeny. S jakoukoli půjčkou okamžitě napíšeme oficiální dopis na hlavičkový papír společnosti na podporu vyhledávacích sítí, vašeho hostingu a registrátora domén.

Dále půjdeme k soudu. Netlačte na své štěstí, máme přes XNUMX úspěšných internetových projektů a vyhráli jsme už tucet soudních sporů.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button