ŠkodaŠkoda Yeti

Jak vyměnit vzduchový filtr na Skoda Yeti 1 6

Jak vyměnit vzduchový filtr na Škoda Yeti vlastníma rukama

Vzduchový filtr motoru je jednou z těch částí, které si majitel vozu může vyměnit sám. Tento postup není příliš složitý a zvládne ho i začátečník. Je však nutné vyměnit vzduchový filtr, jinak motor rychle selže.

Funkce vzduchového filtru

Spalovací motory (dieselové i benzinové motory) nikdy nepoužívají palivo v „čisté“ formě, tedy ve formě kapaliny. Nejprve se vytvoří směs vzduchu a paliva, který následně vstupuje do motoru. A k čištění přiváděného vzduchu od prachu a jiných nečistot používá se speciální filtr. Jeho funkce jsou velmi důležité pro normální provoz motoru automobilu: prach pronikající do válců vede ke znečištění a zvyšuje opotřebení pohyblivých částí.

Normální provoz vzduchového filtru je možný pouze po určitou dobu. Usazuje se na něm prach, vlhkost a nečistoty, které snižuje jeho propustnost a ztěžuje vstup vzduchu do motoru. Je snadné zkontrolovat, zda je třeba součást vyměnit. Hlavními znaky nutnosti výměny jsou nečistoty na vzduchovém filtru a změna jeho barvy (zpočátku je bílý nebo světle krémový). Nemá cenu to oplachovat nebo vyfukovat., můžete jej pouze vyměnit za nový.

Zajímavé:
Co je lepší Škoda nebo Mazda.

Výběr filtru

Celkem použito ve vozech Škoda Yeti čtyři typy vzduchových filtrů, se čtyřmi možnostmi jejich výměny. Přitom existuje více než desítka firem, které vyrábějí díly vhodné k výměně. Není možné vyjmenovat všechny dostupné modely, ale můžeme poskytnout příklady vhodných vzduchových filtrů.

Zde jsou díly (nebo jejich analogy), které stojí za to hledat na trhu náhradních dílů:

  • Pro modely se zdvihovým objemem 1,2 nebo 1,4 (kód motoru CAXA) se používají tyto filtry: Starline SF VF04228, GoodWill AG 0261, Wix Filters WA09756 atd.
  • Pro motor 1,4 s kódem CZCA se používají Mann C 027 009, Bosch F 0026 400 342, Alco MD-08722 atd.
  • Pro benzinový motor 1,6 jsou vhodné Mann C021014, Bosch F0026400581, Tecneco AR021014PM atd.
  • Pro vznětové motory o zdvihovém objemu 1,6 a 2,0 a také pro benzínové motory o zdvihovém objemu 1,8 se používají filtry Starline SF VF04223, MFilter K 0495, Kraft Automotive 01710410 atd.

První věc, na kterou je třeba pamatovat při výběru filtru, je Nelze koupit použité díly. Tento díl není tak drahý, že byste na něm měli šetřit. Druhý důležitý bod – náhradní díly mezi různými možnostmi Škoda Yeti nezaměnitelné. Vzduchový filtr pro vznětový motor 1,6 se tedy nevejde na benzinový motor 1,2. Pokud si majitel vozu není jistý, který náhradní díl potřebuje, vyplatí se rozebrat filtr a podívat se na označení. A pak najít stejný díl nebo jeho úplný analog na trhu.

Zvláštní zmínku si zaslouží „nulevik“, popř vzduchový filtr s nulovým odporem. Tato odrůda se používá ve sportovních a rally vozech a od standardní verze se liší menším odporem vůči proudění vzduchu. Z tohoto důvodu poskytuje nulevik zvýšený výkon motoru při podobné spotřebě paliva. Je však třeba vzít v úvahu: Výkon se zvýší v průměru o 5 %. A náklady na vzduchový filtr s nulovým odporem jsou 5-6krát (nebo více) vyšší než náklady na standardní náhradní díl.

Výměna vzduchového filtru Škoda Yeti vlastními silami

Stojí za zvážení, že podrobné pokyny pro výměnu vzduchového filtru na Škoda Yeti se liší v závislosti na typu motoru. I když sled akcí je velmi podobný a nepříliš složitý. Nejprve si zakupte vzduchový filtr vhodný pro model Škoda Yeti, který používáte. Doporučuje se zkontrolovat typ požadovaného dílu v servisní knížce vozidla. Poté se náhradní díl vymění nezávisle. Obecně postup vypadá takto:

  • První krok — musíte najít pouzdro vzduchového filtru pod kapotou auta. Tip: ze vzduchového filtru vycházejí dva vzduchovody (silné vlnité hadice), z nichž jeden je připojen k motoru Škoda. Tělo potrubí vypadá jako černá obdélníková krabice. Víko krabice je zajištěno samořeznými šrouby.
  • Demontáž krytu skříně vzduchového filtru, navíc se vyplatí odpojit vzduchové potrubí (opatrně, abyste nemuseli řešit neplánované opravy). Způsob demontáže skříně závisí na modelu motoru automobilu. Ve většině případů jsou šrouby upevněny v krytu, ale vyplatí se to předem zkontrolovat, abyste je nehledali pod autem.
  • Dále opatrně vzduchový filtr je odstraněn. Během provozu vzduchový filtr mění barvu. Pokud je tmavě šedá, je výměna povinná. Před instalací nového vzduchového filtru se doporučuje pečlivě otřít vnitřek pouzdra a vyčistit nálevky vzduchového potrubí.
  • Po výměně dílu a vyčištění pouzdra (standardní postup údržby) je nutné filtr znovu smontovat provedením popsaných kroků v opačném pořadí.

Je třeba si uvědomit, že včasná údržba vám umožní udržet váš vůz v provozuschopném stavu déle a snížit náklady na jeho opravu. Navíc je nutné vzít v úvahu: vzduchový filtr a kabinový filtr (pro klimatizaci a/nebo topení) jsou dvě různé části. Nejsou zaměnitelné.

Výměna vzduchového filtru u motorů 1.2, 1.4, 1.6 a 1.8

Vozy Škoda Yeti používají čtyři typy vzduchových filtrů v závislosti na typu instalovaného motoru. Náhradní díly se navíc liší jak vzhledem, tak způsobem výměny. Proto stojí za to prozkoumat vlastnosti výměny každého typu vzduchového filtru.

Pro motory objemu 1,2 a 1,4 s kódem motoru CAXA

Měli byste začít výměnou náhradních dílů pro motory 1,2 a 1,4 s kódem motoru CAXA. V popsaném případě díl vypadá jako válcový buben. Jediný nástroj, který bude majitel vozu potřebovat, je křížový šroubovák.

Samotný postup výměny je následující:

  • Kryt pouzdra zajištěný 4 šrouby se odšroubuje. Kryt se sejme a odloží.
  • Dále se odšroubuje jeden šroub, který drží samotný filtr na místě. Uvolněnou část lze vytáhnout rukou.
  • Pouzdro pod dílem je otřeno zevnitř.
  • Nainstaluje se nový vzduchový filtr a zajistí se samořezným šroubem. Poté se nainstaluje kryt pouzdra.

Stojí za to připomenout, že v některých případech se filtry mírně liší velikostí, a proto musíte při jejich instalaci do krytu vynaložit určité úsilí.

Pro benzínový motor kód CZCA a zdvihový objem 1,4 litru

Většina složitý způsob výměny náhradní díly – na vzduchový filtr pro benzínový motor s kódem CZCA a dělníky objem 1,4 litrů V posuzovaném případě je díl obdélníkového tvaru, poněkud zploštělý, se dvěma otvory pro upevnění v těle. Zde potřebujete několik nástrojů – jen křížový šroubovák a kleště nebo kleště.

Postup výměny v popsaném případě je následující:

  • Prvním krokem je odpojení vypouštěcí trubice určené k odstranění kapaliny z pouzdra vzduchového filtru. Trubka je připevněna zespodu. Chcete-li odpojit, musíte jej nejprve otočit ve směru hodinových ručiček, dokud se nezastaví (hlavní je nerozbít součást – je nutná údržba a nejlépe bez neplánovaných oprav) a poté ji vytáhnout.
  • Dalším krokem je odpojení vzduchovodů. Tady se hodí kleště nebo kleště. Pomocí nástroje uchopte svorky a opatrně vyjměte vlnitou hadici.
  • Nyní musíte odpojit samotné pouzdro vzduchového filtru. Musí se opatrně zvednout – po určitém odporu se tělo uvolní ze tří pantů, na kterých je připevněno. Vyplatí se zvednout, aby nedošlo k odlomení pantů – jsou vyrobeny z plastu (i když docela odolného a pružného).
  • Pouzdro je nutné převrátit – ve spodní části najdete dva samořezné šrouby, které slouží k zajištění víka „krabičky“. Nevypadávají, takže je můžete odšroubovat a filtr otočit dnem vzhůru. Je důležité si zapamatovat: pokud šrouby nejsou vyšroubovány až na doraz, nebudete moci otevřít vzduchový filtr.
  • Díl je nyní otočen do své normální polohy. V rozích krabice se otevřou čtyři západky a otevře se víko. Starý filtr se odstraní, nainstaluje se nový a provede se montáž – výše uvedené kroky se provádějí v opačném pořadí. Při montáži je nutné počítat s tím, že pouzdro vzduchového filtru je nutné velmi pečlivě nasadit zpět na panty, aby nedošlo k jejich zlomení: zlomený pant nelze obnovit jeho oprava spočívá pouze ve výměně náhradního dílu.

Benzínový motor o zdvihovém objemu 1,6 litru

V případě výměny vzduchového filtru benzínový motor s dělníkem objem 1,6 litr je o něco jednodušší. Samotný náhradní díl v tomto případě vypadá jako plochý obdélník. Je podobný dílu pro motor 1,4 (kód CZCA), ale bez děr. Pro práci potřebujete pouze křížový šroubovák.

Postup výměny je následující:

  • Šrouby na krytu těla součásti jsou odšroubovány. Poté se víko posune na stranu. Je nutné počítat s tím, že není zcela odpojen, ale není to nutné.
  • Díl je vytažen z pouzdra. Ve většině případů to nevyžaduje další nástroje a vzduchový filtr lze vytáhnout ručně. Jediné doporučení: pokud je vnitřek dílu velmi znečištěný, doporučuje se nosit rukavice.
  • Po instalaci nového náhradního dílu je kryt upevněn na původní místo. Jako vždy při výměně vzduchového filtru na voze Škoda Yeti musíte důkladně vyčistit vnitřek karoserie dílu a také oba vzduchové kanály.

S benzinovým motorem 1,8 a naftovým 1,6 a 2,0

Poslední typ filtrů se používá u modelů Škoda Yeti s 1,8 benzínový motor и dieselové motory s objemem 1,6 a 2,0. Postup výměny se provádí rychle a bez problémů, v závislosti na dostupnosti torx šroubováky („hvězdička“, ve formě šestipaprskové hvězdy). Nelze jej nahradit křížovým šroubovákem.

Proces výměny samotného vzduchového filtru je následující:

  • Na pouzdru tvaru L je vyšroubováno osm šroubů (všechny typ Torx). Poté se odstraní kryt pouzdra. Stojí za zmínku, že upevňovací prvky zůstávají v samotném víku a nevypadnou, takže je lze bezpečně odložit.
  • Vzduchový filtr se vytahuje ručně (má tvar kvádru).
  • Nainstaluje se nový náhradní díl a nasadí se kryt skříně.

Poslední věc, kterou je třeba si pamatovat, je, že často platí, že čím větší je zdvihový objem motoru, tím více se zanáší skříň vzduchového filtru a vzduchové kanály. Musí být důkladně vyčištěny, aby se předešlo opravám v situacích, kdy lze provést jednoduchou údržbu.

Frekvence výměny

Pokud jde o vzduchové filtry pro motory TSI, existuje jedno doporučení – vyměňte je každých 10 tisíc kilometrů najetých kilometrů Doporučuje se však vzít v úvahu, že při jízdě v horku, na prašných cestách, bude muset být výměna prováděna poněkud častěji. navíc Velikost motoru zde hraje roli nehraje: u výkonnějších motorů se používají vzduchové filtry s odpovídající životností. Proto se například při výměně dílu ve Škodě Yeti 1,2 TSI nebo ve Škodě Yeti 1,8 TSI nebude frekvence tohoto postupu lišit. Když dieselové varianty Škody Yeti (motory TDI) lze vyměnit každých 15 tisíc km.

Frekvence výměny náhradních dílů závisí v případě Škody Yeti (nebo, jak se někdy píše, Škody Yeti) nejen na ujetých kilometrech, ale také na podmínkách používání vozu. Popisovaný vůz je považován za crossover – vůz určený pro cestování po městě i po nerovném terénu. A v případě intenzivního používání na venkovské silnice a off-road se vzduchové filtry motoru na Škodě Yeti mění každých 5-6 tisíc kilometrů. Stejné pravidlo platí pro výměnu oleje a olejových filtrů a také výměnu náhradních dílů pro filtrování vzduchu v kabině.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button