ŠkodaŠkoda Octavia

Co dělá moje Škoda Octavia?

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Škoda je v mnoha ohledech jedinečná společnost. Jednak na základě výborných, ale obyčejných vozů koncernu Volkswagen vytváří modely, které nejsou podobné jiným, které se nakonec ukazují jako praktičtější a levnější než původní zdroj. Zadruhé se Škodě daří téměř dokonale balancovat mezi docela konzervativním masovým publikem a všemi moderními progresivními trendy. Pravda, udržet tuto rovnováhu je rok od roku obtížnější – a nejnovější Škoda Octavia IV je toho důkazem. Pojďme se podívat, kam se misky vah přehouply a jak na to může reagovat ruský automobilový trh.

Naše setkání se čtvrtou generací Škody Octavia by tedy nebylo tak dlouho očekávané, nebýt oficiální premiéry novinky v září 2020, kde zástupci české firmy vytvořili hned dvě záludnosti. Zaprvé: přestože si Octavia navenek zachovala stylistickou kontinuitu a velikostně se změnila jen málo, byla slíbena zcela nová úroveň jízdního komfortu a zcela jiný pocit z vozu.

Druhá intrika byla samozřejmě důsledkem první: prudce zvýšené náklady – najednou plus téměř dvě stě tisíc rublů (!) ve srovnání s předchozí generací. Zdůvodnění takového růstu cen, zejména na klesajícím ruském automobilovém trhu, by mělo být nevyvratitelné. Škoda opět požádala, aby se závěry neunáhleně: „Vše pochopíte, až s tím pojedete, téměř všechny otázky zmizí.“ A konečně jsou klíče v ruce. Existuje dokonce vzrušující očekávání.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Nová Škoda Octavia si zachovala platformu MQB a mírně se zvětšila, především díky změněnému tvaru nárazníků: rozměry jsou nyní 4689x1829x1485 mm. Před téměř oficiálním „přesunem“ do třídy D zbývá přidat 12 mm na délku

Zajímavé:
Jak odstranit zadní nárazník Škoda Octavia Tour.

Co se vzhledu týče, aktualizovaný firemní styl sluší Octavii mnohem více než mladšímu Rapidu. I když jde o věc vkusu, odmítnutí podivných duálních světlometů jeho předchůdce považujeme za požehnání. Pravda, hojnost úhlů a důraz na fasetovaný reliéf karoserie dělaly Škodu závislou na výběru barvy, úhlu záběru a rovnoměrného osvětlení. Bledé barvy rozpouštějí práci designérů: stříbrné nebo šedé auto proti zatažené obloze a červené pod paprsky slunce jsou dvě různé Octavie. Tak či onak, to hlavní stále nelze skrýt: Škoda Octavia se ještě více podobala vlajkové lodi Superb, což je také smyslem nového umístění modelu.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třídaTestovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Jedním z detailů nového statutu Škody Octavia je adaptivní matricová optika (standardní – pouze LED), která byla dříve výsadou prémiových vozů. Možnost není levná – 74 800 rublů a pouze pro nejvyšší verzi Style Plus

Náznaky, že Octavia už není to auto, které byste si mohli dovolit bez větší námahy na úvěr s malou zálohou, se objevují doslova od otevření dveří, když se na asfaltu rozsvítí jméno české značky, osvětlené speciálními projektory – maličkost a dodává atmosféru.

No, uvnitř chci jen říct: „Wow!“ Asi poprvé ve svém velmi bohatém testovacím životě si osahávám a zkoumám interiér Škodovky. Pokud kvalita plastu dříve nevyvolávala žádné otázky, pak je od nynějška přední panel Octavie lemován semišem! Ve vašich rukou je stylový dvouramenný volant známý z Rapidu, přes který vidíte na displej digitálního přístrojového štítu.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Přední panel, téměř zcela bez tlačítek, korunuje obrovský displej nového multimédia MIB3, který, co se týče kvality grafiky a animací, jako by zvládl i rozjezd moderních počítačových her. To vše je obklopeno obrysovým osvětlením, které vytváří pohodlí, a co je nejdůležitější – poprvé s originálními designovými prvky. Hlasitost rádia můžete ovládat například tahem na předním panelu a automatické režimy přepínat pomocí neobvyklého chromovaného páčkového přepínače doplněného reliéfním dekorem! Zdá se, že tolik pozornosti Škoda výzdobě ještě nikdy nevěnovala.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třídaTestovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třídaTestovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Jak to celé funguje? S očekávanými nuancemi. Pokud si rychle zvyknete na specifický páčkový přepínač krabičky, protože jej musíte použít vlastně jen na začátku a na konci cesty, pak fyzická tlačítka citelně chybí, vzhledem k tomu, že tím utrpěla téměř standardní ergonomie. Hlavní stížností je řídicí jednotka klimatizace zabudovaná do multimediální obrazovky. Musíte jej používat neustále, což značně odvádí pozornost od procesu řízení, protože musíte neustále prstem narážet na správné oblasti displeje.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třídaTestovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Nová architektura MIB3 otevřela nové možnosti pro ovladače generace tablet-digital. Klasické části nabídky stejné klimatizace lze nyní seskupovat podle potřeby a dokonce je zahrnout do chytré části: již nemusíte jednotlivě měnit teplotu, směr proudění vzduchu a rychlost ventilátoru – stačí například vybrat příkaz rychlého vytápění nebo chlazení nohy

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Stejně jako dříve nejsou žádné stížnosti na přistání. Navíc, čím více za sedadla zaplatíte, tím pohodlnější bude za volantem. Na vrcholu nabídky interiérů jsou sportovní lopaty Style Plus, ze kterých se vám nechce ven. Pravda, kvůli masivnosti takových sedadel se mírně zmenšil prostor pro cestující vzadu – druhá řada je stále prostorná, ale nebudete si moci překřížit nohy jako v Superbu.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třídaTestovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Obecně se prostor pro cestující ve Škodě Octavia postupně mění v obchodní třídu: je zde nejen tradičně komfortně tvarovaná vyhřívaná „pohovka“, ale také samostatná řídicí jednotka klimatizace, závěsy na oknech a dokonce i samostatné kapsy na tablety. – samozřejmě nepočítám držáky nápojů a loketní opěrku.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třídaTestovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třídaTestovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Charakteristické vlastnosti vozu Škoda Simply Clever se neustále vyvíjejí. V zimě místo deštníků můžete do dveří schovat kartáč. Zásuvka 230 V pro gadgety je již vnímána jako standard. Již tak rekordní kufr přidal dalších 10 litrů objemu – nyní jich je 578

Nakonec přejdeme k tomu nejočekávanějšímu – jízdním vlastnostem, které by se, připomeňme, měly znatelně změnit, i když ne ve všech verzích. V současné době je nová Škoda Octavia k dispozici pouze s turbomotorem 1.4TSI. Hlavní novinkou je, že ve všech modelech koncernu Volkswagen byl tento motor vybaven klasickou 8stupňovou automatickou převodovkou, robot DSG zůstal pouze u vrcholné verze s 2,0litrovým agregátem.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Cítíte ten rozdíl? Rozhodně! Je pravda, že se to zřejmě nebude čekat u každého. Octavia totiž znatelně zvýšila, řekněme, noblesu zvyků, obětovala dynamiku. Český liftback tedy odteď vyplňuje pohyb pravidelností a plynulými reakcemi, jako byste nejezdili v liftbacku třídy C+, ale v sedanu staršího segmentu. Rychlostní charakteristiky se přitom ztratily nominálněji než ve skutečnosti: 150koňový motor stále stačí na zrychlení na 100 km/h za 9 sekund a sebevědomě prostřelí městský provoz.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Volba jízdních režimů se stala ještě aktuálnější. Ze tří předvoleb „Eco“ a „Normal“ se s různou mírou elánu snaží zaměřit na komfort, takže pro fanoušky rychlopalné převodovky DSG je lepší zvyknout si na novou Octavii se „Sportem“. A ideálně upravovat parametry v individuálním režimu. Pravděpodobně poprvé by měly být nezávisle specifikované jízdní vlastnosti uznány jako nejlepší.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Tak či onak, obecné poselství změn charakteru nelze skrýt: jízdní tóny „automatu“ předchůdce se mění v komfortní, což je dále posíleno aktualizovaným nastavením adaptivních tlumičů. Jeden problém: Škoda nechala Octavii s polonezávislým nosníkem v zadním zavěšení, kvůli kterému se k cestujícím pravidelně dostávají nedokonalosti vozovky. Co ale zůstalo nezměněno, je výborný cit z řízení a směrová stabilita, díky níž Škoda Octavia skvěle létá na rovných i klikatých silnicích. Pravda, se zvyšující se rychlostí začnou zimní pneumatiky kvílet. Obecně je stále co zlepšovat pro úplný přechod na segment D.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Česká novinka je samozřejmě vybavena všemi moderními asistenty, kteří z vozu dělají poloautonomního robota, který sleduje vše, co se kolem děje. Aktivní tempomat, hlídání jízdních pruhů a hlídání mrtvého úhlu a automatické brzdění se brzy stanou standardními funkcemi. Mezitím si za ně musíte hodně připlatit

Jaký je výsledek?

Zástupci značky Škoda při premiéře nové Octavie nelhali. Kdybych se zavázanýma očima a požádal, abych odhadl model na základě pocitů z jízdy, téměř jistě bych řekl, že jedu. na Superbu. Nová Octavia ve své drahé verzi otevírá jakousi novou podtřídu: od nynějška to není C+, ale spíše D–. Tedy auto, které nespadá do business segmentu pouze svými rozměry, ale téměř beze zbytku splňuje všechny ostatní požadavky. A co se týče délky, do zařazení do plnohodnotné Octavie třídy D zbývá jen pár milimetrů.

Testovací jízda Škoda Octavia IV: kompaktní business třída

Ve skutečnosti bude nový produkt od letošního roku v Rusku umístěn tímto způsobem: model, který není horší z hlediska jízdního komfortu a úrovně vybavení než tradiční obchodní sedany, ale je mnohem pohodlnější ve městě, pokud jde o velikost a funkčnost. . Všechno je v pořádku, ale spolu s novým statusem získala Škoda Octavia také novou cenu: testovací vozy s úplným seznamem vybavení, ale ne s nejsilnějším motorem, stály 2 260 000 rublů. To je cena špičkových modelů, jako je Kia K5, Hyundai Sonata nebo Mazda6. No, do plnohodnotné prémiové třídy je to jen co by kamenem dohodil.

Оценки

Škoda Octavia 1.4 AT

Vlastnosti Škoda Octavia 1.4 AT
Технические характеристики
Délka, šířka, výška v mm X x 4689 1829 1470
Pohotovostní hmotnost, kg 1341
Prostor pro náklad, l 578
Světlá výška, mm 158
Motor
Typ Turbo benzín, R4
Objem, cc 1395
Síla, h.p. při otáčkách za minutu 150/5000
Točivý moment, Nm při ot./min 250/1500
Přenos Automatická, 8 rychlostí
Jednotka pohonu Přední
Jízdní parametry
Zrychlení na 100 km / h, s 9.0
Maximální rychlost, km / h 223
Průměrná spotřeba paliva, l 5.5

Nejpohodlnější a nejzajímavější funkce ŠKODA OCTAVIA

Škoda Octavia A7 je prostorný a pohodlný vůz.

ŠKODA OCTAVIA: jste si jisti, že znáte všechny vlastnosti tohoto modelu? Mnoho lidí slyšelo o velkém kufru, škrabce na led a deštníku pod sedadlem spolujezdce. Co na tom, že auto dokáže rozpoznat svého majitele a přizpůsobit mu jízdní režim a parametry klimatizace? Kdo ví, že světlomety sledují polohu volantu a poskytují dodatečné osvětlení v zatáčkách? Jaká další tajemství umístili designéři do vozu ŠKODA OCTAVIA dále v článku?

Když trávíte hodně času v autě, začnete kromě rychlosti a bezpečnosti hledat a oceňovat i pohodlí a komfort. To je něco, s čím se průměrný majitel automobilu potýká neustále. Designéři z České republiky již více než 120 let vytvářejí komfort pro řidiče a cestující, který je postaven z tisíců intuitivních řešení. Mnohé z nich si však všimnete, až když usednete za volant. Vyzkoušejte si, co v praxi znamená proprietární přístup Simply Clever[1] ve voze ŠKODA OCTAVIA, který ocenili majitelé několika generací modelu.

Chytrá řešení pro řidiče

Řízení moderního vozu ŠKODA OCTAVIA je pohodlné. To je způsobeno nejen různými moderními technologiemi, ale také zvláštní pozorností výrobce k organizaci pohodlných jízdních podmínek:

— Multifunkční volant je vybaven elektrickým vyhříváním, které se aktivuje pouhým stisknutím tlačítka.

— Světlomety mají funkci přisvěcování do zatáček, která umožňuje osvětlit tmavé účastníky silničního provozu. Systém sleduje pohyb volantu a funguje, když jsou zapnutá přední nebo dálková světla.

— Personalizace. Automatizace vozu pomocí klíče určuje individuální preference řidiče. Nastavení jsou uložena a propojena se třemi tlačítky: audiosystémy, funkce polohy sedadla, provozní režim klimatizace a zvolený jízdní profil v Driving Mode Select[2].

— Škrabka na led. Umístěním na vnitřní stranu uzávěru plynové nádrže designéři ŠKODA ušetřili majitele modelů od hledání.

Ergonomie interiéru založená na principech Simply Clever

Principy chytrých řešení jsou maximálně vtěleny do organizace vnitřního prostoru vozu ŠKODA OCTAVIA2018. V interiéru vozu designéři navrhli mnoho přihrádek a odkládacích výklenků, do kterých je vhodné umístit vše, co potřebujete.

Škoda Octavia 1 6: foto interiéru.

Škoda Octavia 1 6: foto interiéru.

Mezi předními sedadly je univerzální organizér, který obsahuje:

– Držák pro váš mobilní telefon. Chytrý telefon je v něm za jízdy bezpečně upevněn a je vždy na dosah;

— Přihrádka na klíče;

— Krabice na mince: všechny malé věci jsou umístěny na jednom místě;

— Držák poháru. Nyní můžete jednou rukou otevřít a zavřít šálek kávy nebo láhev vody. Řidič nemusí odvádět pozornost od vozovky ani žádat spolujezdce, aby mu pomohl.

Do prostorné niky předních dveří se bez problémů vejde 1,5 litrová láhev a přenosná nádoba na odpad, jejíž výhodu pochopí ten, kdo cestuje v autě s dítětem.

Pro majitele vozů ŠKODA OCTAVIA je těžké si představit situaci, kdy najednou začne pršet a může jim promoknout oblečení. Vždy vědí, že auto má deštník, který je pohodlně umístěn v jeho přihrádce pod sedadlem spolujezdce.

Inženýři se speciálně starali o ty, kteří seděli ve druhé řadě. Zadní pohovka je vybavena středovou loketní opěrkou, jejíž součástí je držák na dva nápoje. Dva USB[3] konektory a jedna 230V zásuvka pomohou nabíjet tablety a smartphony těch členů rodiny, kteří cestují vzadu. A vzduchové kanály umístěné v zadní části loketní opěrky Jumbo Box[4] jsou zodpovědné za příjemné klima.

Proměna salonu

Velký kufr Škoda Octavia ve Volgogradu

Velký kufr Škoda Octavia ve Volgogradu

Přeprava nákladu v OCTAVII je pohodlná nejen díky velkému kufru (568 litrů ve standardní poloze), ale také díky řadě funkcí:

— Dálkové sklápění sedadel. Sklápění zadních sedadel pomáhá tlačítko v zavazadlovém prostoru. Nyní, pokud se něco během nakládání nevejde, nemusíte pobíhat kolem stroje, stačí stisknout toto tlačítko a pokračovat v umisťování věcí;

— Sklopné opěradlo sedadla předního spolujezdce. Díky této možnosti je uvnitř vozu ŠKODA OCTAVIA A7 prostor pro umístění věcí o délce až 2,9 m;

— CARGO spojovací prvky[5]. Ne vždy se podaří zcela obsadit celý prostor kufru v tomto případě pomohou proprietární nákladové zámky, které zabrání pohybu předmětů za jízdy. Pokud nejsou potřeba, lze je snadno vyjmout za podběhy.

Přidejte k tomu oboustranný koberec a výklopnou polici v zavazadlovém prostoru. V autě můžete přepravovat věci různých velikostí a hmotností.

Osobně se můžete seznámit s „čipy“ vozu ŠKODA OCTAVIA a absolvovat zkušební jízdu u oficiálního prodejce vozů ŠKODA společnosti Volga-Rast-Oktava: tel: +7 (8442) 55 23 55, K. Liebknecht St., 19a.

[2] Volba jízdního režimu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button