ŠkodaŠkoda FabiaVw passat b5

Jak nastavit zapalování na vw passat b5 1.9 tdi

Nastavení úhlu vstřikování pomocí VAGCom Jak to lze provést?

Nevíte někdo jak nastavit dynamický úhel vstřiku u motoru 1,9 TDI se vstřikovači čerpadla a jestli je to vůbec potřeba nastavovat po výměně rozvodového řemene. Jinak nic neříká. Ale u motorů s vysokotlakými vstřikovacími čerpadly je jasné, že ve VAG-COMe existuje program časování TDI, ale zdá se, že na vstřikovačích čerpadla nefunguje. Tento úhel jsem tam nenašel. Našel jsem nějaké Synchro. úhel, zřejmě nějaký synchronizační úhel, tolerance od -3 do 3 stupňů, z 4,8 se stal 0. Kdo ví, pište!

Townhawk

Hlavní poradce

Vzkazy 287 Reakce 56 Město Orenburg Auto VW Sharan 1.9 TDI, PD, AUY, manuální převodovka, 2001 – prodáno. Škoda Fabia Combi, BXW,1,4, Sport, 2008

Před měsícem jsem na autě měnil rozvodový řemen. Všechno jsem dělal sám ve své garáži Podíval jsem se na knihu HR Etzolda „Opravy a údržba VW Sharan“ a o víkendu jsem vše klidně vyměnil. Pravda, musíte jít na trh několikrát, abyste získali originální klíče. Nedělal jsem žádnou kontrolu úhlu. A kniha o tom nic neříká. Hlavní věc je přesně zarovnat značky. Zkontroloval jsem to desetkrát. Po instalaci nového řemene stopy nikam nešly na výměně řemene nic zvláštního. Stejně jako se mění VAZ, jen přibylo kusů hardwaru.

Hlad

Právě jsem přišel

Zprávy 4 Reakce 2 Město Žádné

Pokyny Volkswagen pro servisní techniky jasně říkají, že toto nastavení je nutné provést po výměně řemene.

Zajímavé:
Jak vytlačit boční sklo Škody.

Mnoho majitelů, kteří si řemeny sami několikrát vyměnili, však z vlastní zkušenosti poznali, že tomu tak není.

Při výměně řemene se doporučuje rozříznout starý řemen podélně bez jeho demontáže, jednu polovinu sejmout, nasadit nový řemen, sejmout druhou polovinu.

Sharan 1,9TDI
Reakce: 2 lidé

značka_V

Právě jsem přišel

Zprávy 2 Reakce 0 Město Žádné
DŮLEŽITÉ je správně napnout rozvodový řemen (podle návodu, dodržet volnou mezeru 4 mm).

Ivan21

Člen

Zprávy 11 Reakce 0 Město Žádné

Řemen jsem vyměnil podle výtisku od Elsy, předem jsem koupil zařízení na aretaci klikového a vačkového hřídele. V Else je tedy napsáno, že po sundání starého řemene je potřeba povolit 3 šrouby na ozubeném kole vačkového hřídele a otočit ho úplně doprava, což jsem udělal, přičemž vačkový hřídel je fixován zařízením. Pak se ukáže, že poloha klikového hřídele vůči vačkové hřídeli podle značek zůstává stejná a staré značky od 3 šroubů se vůbec neshodují s novými, takže možná úprava dynamického vstřikování úhel je nutný! Možná někdo ví, jak lze nastavit Vag-comom? Našel jsem tam indikátor úhlu synchronizace před startem z -3 stupňů na 3, před výměnou to bylo 4,8, poté, co se stal 0? Nevíte někdo, co je to za roh?

Townhawk

Hlavní poradce

Vzkazy 287 Reakce 56 Město Orenburg Auto VW Sharan 1.9 TDI, PD, AUY, manuální převodovka, 2001 – prodáno. Škoda Fabia Combi, BXW,1,4, Sport, 2008

Srovnal jsem to se značkami na rozvodové kladce, zkontroloval značku na skříni spojky (je tam gumová zátka) a rozvodovou kladku zajistil dorazem (stopka vrtáku je 6mm). Na klikovém hřídeli je potřeba zařízení, ale obejdete se bez něj, stačí nakreslit značku naproti značce ozubeného kola klikového hřídele. Přes okénko na skříni spojky jsem odšrouboval kladku pomocných jednotek a držel ji (s asistentem) za setrvačník pomocí montážního nástroje. Jeden šroub nefungoval, ale namočil jsem ho do WD-40, poklepal na něj a odřízl dlátem. Poté jsem nainstaloval jednoduché (s vnitřním šestihranem) šrouby. Povolil jsem matici napínacího válečku a váleček posunul doleva, zmáčkl napínák válečku a zaaretoval zajišťovací destičkou (vyrobil jsem si to sám). Sundal si pásek. A nyní, abyste mohli nasadit nový řemen, musíte odšroubovat tři šrouby na rozvodové řemenici a potáhnout řemenici směrem k sobě o 3-4 cm, poté ručně utáhnout tři šrouby, jinak nový řemen nebude pasovat . V této poloze nasazuji nový pás (samozřejmě nové válečky a kdo potřebuje pumpu a napínák válečků). Zmáčknutí napínáku, vytažení zajišťovací destičky, utažení řemene speciálním klíčem (také jsem si ho vyrobil). Výše je správně řečeno, že je potřeba přesně nastavit mezeru mezi válečkem a napínákem na 4mm. Jednoduše jsem do mezery vložil stopku 4mm vrtáku a dotáhl matici válečku. Otočil jsem klikovým hřídelem o dvě otáčky pomocí šroubu klikového hřídele (nástrčný klíč 19). Zkontroloval jsem všechny značky. Znovu jsem to otočil o 6-8 (pro jistotu). Všechno sedí. Utáhl jsem tři šrouby na rozvodové kladce. Všechny značky jsem zkontroloval jednou nebo dvakrát. Sbíral jsem všechno ostatní. Začalo to hned. Jezdil jsem s ním na volnoběh 30 -40 minut – vše OK.
Takže když jsem srovnal značky a zablokoval kladky, nikam jsem nic nepohnul. Nový pás pasoval přesně na místo starého.
Najeto po výměně je 3600 km – běžný let.
Motor AUY, 115l. str., čerpadlo – vstřikovače.
Co je za problém? Nejít? Nespustí se? Nebo jste s tím ještě nezačali?

3.34 Kontrola/seřízení časování zapalování

Úhel časování zážehu je úhel, o který se otáčí klikový hřídel mezi okamžiky zážehu směsi v každém následujícím válci. Měření se provádí vzhledem ke konci TDC kompresního zdvihu odpovídajícího pístu, výsledek je vyjádřen v úhlech před nebo za TDC

V ideálním případě by se směs vzduchu a paliva ve spalovací komoře válce měla zapálit v okamžiku, kdy píst projde polohou TDC na konci kompresního zdvihu. V tomto případě explozivně rostoucí tlak ve válci stlačí píst dolů, čímž způsobí rotaci klikového hřídele motoru. Vzhledem k tomu, že jiskření mezi elektrodami zapalovací svíčky/zapálení směsi trvá nějakou dobu (zlomky sekundy), mělo by být zapálení provedeno o něco dříve, než píst dosáhne polohy TDC, jinak nebude maximální tlak tlačit píst dosaženo, což povede ke snížení točivého momentu vyvinutého motorem.

Pokud nastavíte časování zapalování na 10° před TDC, pak dojde ke zážehu směsi vzduch-palivo v každém válci v okamžiku, kdy příslušný píst zaujme odpovídající polohu (10° před TDC konce jeho kompresního zdvihu) . Výše uvedené platí pouze při volnoběhu motoru. Maximální účinnost motoru/úspory spotřeby paliva lze dosáhnout, pokud je proces spalování směsi ve válcích dokončen do 23° po TDC odpovídajícího pístu.

S rostoucími otáčkami motoru se písty začnou pohybovat rychleji a zapalovací svíčky musí zapálit směs vzduchu a paliva, aby k jejímu spalování došlo ještě o něco dříve, než v okamžiku, kdy příslušný píst dosáhne polohy TDC. Pokud je zapalování nastaveno příliš brzy, zvyšující se tlak ve válci zabrání pohybu pístu nahoru, což vede k charakteristickému klepání, hovorově označovanému jako detonace. Příliš pozdní zapalování, jak bylo zmíněno výše, vede k znatelnému poklesu účinnosti motoru.

Na ráfku řemenice klikového hřídele a krytu rozvodu jsou speciální značky zarovnání. V tomto případě značka na řemenici odpovídá poloze TDC konce kompresního zdvihu pístu prvního válce, k jehož vodiči zapalovací svíčky by měl být připojen stroboskop při kontrole/nastavování nastavení časování zapalování ( ujistěte se, že elektrické vedení pro připojení stroboskopu se nedotýká lopatek ventilátoru chladicího systému!). V tomto případě budou záblesky lampy probíhat synchronně s okamžiky vzniku jiskry mezi elektrodami dané zapalovací svíčky. Nasměrováním zábleskového paprsku na ráfek řemenice můžete snadno určit polohu pístu prvního válce v okamžiku, kdy se směs začne vznítit – značka na ráfku řemenice „zamrzne“ proti odpovídajícímu dílku připojené stupnice ke krytu rozvodu. Při úpravě časování zapalování je nutné dosáhnout shody s regulačními požadavky pro daný model vozidla (viz níže).

Kontrola a seřízení

Modely 1990-1996 problém

1. Zatáhněte parkovací brzdu, nastartujte motor a zahřejte jej na normální provozní teplotu. Vypněte všechny palubní elektrické spotřebiče a posuňte přední kola vozu do přímé polohy. Zařaďte neutrál (modely s manuální převodovkou)/přesuňte páku voliče do polohy „P“ (modely s AT).
2. Ujistěte se, že jsou správně nastaveny volnoběžné otáčky.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button