ŠkodaŠkoda Rapid

Kdo koupil závod Škoda

Výroba oblíbených modelů Škoda a VW bude v Rusku ukončena

Výroba oblíbených modelů Škoda a VW bude v Rusku ukončena

Dnes zazněla dvě protichůdná prohlášení najednou. V médiích se objevila informace, že personál závodu Volkswagen v Nižném Novgorodu odchází a samotný závod se zavírá. Ruská kancelář německé automobilky však tuto zprávu popřela s tím, že snížení se dotkne pouze zaměstnanců kanceláře (několik desítek lidí) a výrobní personál zůstane ve štábu.

Připomeňme, že závod, kde se montovaly Škody Octavia, Kodiaq, Karoq a VW Tiguan, ukončil svou práci na jaře. Zaměstnanci byli celou dobu nečinní a dostávali garantované 2/3 mzdy, ale do začátku léta uzavřelo vedení automobilky s odborovou organizací smlouvu, podle níž mohli zaměstnanci závodu odstoupit ze svých výpovědí. vlastní svobodnou vůli, pobíráním několika platů a dalších bonusů.

Výroba oblíbených modelů Škoda a VW bude v Rusku ukončena

Co se tedy děje s výrobním závodem Volkswagenu v Nižním Novgorodu? Už se zde nebudou montovat české a německé zahraniční vozy, ale samotný závod bude moci dál fungovat pod křídly koncernu GAZ – vždyť leží přímo na území Gorkého automobilového závodu. Zatím není jasné, jaké modely budu montovat místo Škody a VW, ale vzhledem k tomu, že dočasně nevýrobním zaměstnancům budou nadále vypláceny 2/3 mzdy, uzavření výroby se zatím neplánuje.

„Tento výrobní areál patří GAZ a GAZ neplánuje jeho likvidaci, ale dává si za cíl poskytnout alternativní využití těchto kapacit,“ cituje Interfax tiskovou službu zastoupení Volkswagen Group Rus.

Výroba oblíbených modelů Škoda a VW bude v Rusku ukončena

Ruská divize Volkswagenu má kromě závodu v Nižním Novgorodu dva závody v Kaluze – automobilku, kde se montovaly VW Polo, Taos a Škoda Rapid, a motorárnu, kde se vyráběly motory 1.6 MPI. Jejich uzavření se zatím neplánuje, ale také se nemluví o obnovení výroby dříve než v příštím roce.

Zajímavé:
Jaké jsou názvy dílů motoru Škoda Octavia.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button