hyundai tucson

Jak zjistit, zda je uchycení vzpěry Hyundai Tucson vadné

Jak poznáte, že je čas vyměnit vzpěry tlumiče? Pokud zaznamenáte alespoň jeden z následujících příznaků, doporučujeme kontaktovat autoservis:

  • olejové skvrny pod autem a kapky na karoserii vzpěry
  • vůz ztrácí směrovou stabilitu, odpružení se stává rolovacím
  • nárazy do těla na nerovném povrchu
  • klepání, chvění, vibrace i na rovné vozovce
  • rychlé opotřebení pneumatik

Výměnu vzpěr tlumičů svěřte pouze profesionálům!

POZOR!

  1. Tlumič Hyundai Tucson tlumí vibrace, zajišťuje hladký průjezd nerovností vozovky a spojuje karoserii vozu s koly.
  2. V závislosti na pracovní kapalině použité v tlumiči se vzpěry dělí na olejové, plyno-olejové a plynové.
  3. Životnost je uvedena v servisní knížce, ale může se zkrátit neopatrným zacházením s vozidlem.
  4. K poruše může dojít z důvodu vyčerpání jeho životnosti, negativního působení nečistot a prachu, špatné kvality náhradních dílů a neopatrné jízdy.
  5. Známky poruchy odpružení Hyundai Tucson jsou cizí zvuky a vibrace, zhoršení ovladatelnosti a rolování vozidla.
  6. Výměnu stojanů a souvisejících dílů by mělo provádět pouze certifikované servisní středisko.

FUNKČNÍ ÚČEL STRUKTURY TLUMIČE

Vzpěry Hyundai Tucson tlumící nárazy kompenzují nárazy a dynamické zatížení, ke kterým dochází při jízdě na silnici. Jsou hlavními prvky zavěšení typu MacPherson. Regál, který představuje celou sestavu různých prvků, plní několik funkcí najednou:

  • podpora karoserie vozu na kolech;
  • přenesení adhezní síly kol na povrch vozovky na karoserii vozidla;
  • udržování požadované polohy těla vůči povrchu vozovky, včetně kompenzace náklonu při jízdě nebo při parkování na nerovném povrchu;
  • tlumení vibrací karoserie při jízdě po nerovných vozovkách, zamezení rozhoupání vozu;
  • „vypracování“ nerovností vozovky – díry, prohlubně, výmoly, hrboly;
  • Kompenzace náklonu Hyundai Tucson při rychlém zatáčení.
Zajímavé:
Co je lepší nissan qashqai nebo hyundai tucson.

Funkčnost vzpěry tlumiče zajišťuje její složitá konstrukce. Uzel se skládá z několika prvků:

  1. Tlumicím zařízením je samotný tlumič. Jeho tělo je základem jednotky, navazují na něj tedy další prvky. Tlumič tlumí vibrace, které vznikají vlivem bočního a axiálního zatížení.
  2. Pružina je část zodpovědná za kompenzaci rázového zatížení a vibrací. Právě ta zajišťuje hladký průchod nerovným povrchem. V některých případech je pružina doplněna o kompresní nárazník. Prvek určuje tuhost odpružení, výšku světlé výšky a do jisté míry ovlivňuje nosnost vozidla.
  3. Nosné misky jsou prvky, mezi kterými je upevněna pružina.
  4. Podpěra vzpěry je prvek, který přenáší zatížení karoserie Hyundai Tucson na odpružení, z velké části se týká upevňovacích prvků, ale ve skutečnosti to není jeden.
  5. Upevňovací prvky – v horní části je očko a (nebo) sestava průchodky. Ve spodní části je čep řízení. Vzpěry předního a zadního tlumiče se liší typem uložení. Protože zadní odpružení Hyundai Tucson funguje pouze v jedné rovině, čep řízení a opěrné ložisko nejsou nainstalovány.

TYPY ZÁVĚSNÝCH VZPĚR

Je zvykem rozlišovat prvky podle místa instalace – zadní a přední sloupky, levý a pravý. Správnější klasifikace by však byla založena na typu pracovní kapaliny tlumiče.

Olej

Levné, ale spolehlivé řešení je vhodné pro dlouhé cesty po dobrých silnicích, pro jízdu ve městě a dokonce i pro výlety po polní cestě. Stojany na olej mají pouze 2 nevýhody. Pokud je zatížení příliš velké a dlouhé, olej se „vaří“ a nedochází k tlumení. Při opotřebení těsnění začne unikat pracovní kapalina, což výrazně snižuje stabilitu vozidla.

Plyn-olej

Dražší možnosti instalované na levné a středně levné sportovní vozy a SUV. Poskytují dostatečnou měkkost při opracovávání nerovností, ale jsou o něco tužší ve srovnání s olejovou verzí. Plyno-olejové tlumení nárazů je ideální pro venkovské silnice a ve městech. Olej se při delší zátěži nevaří, nicméně opotřebovaná těsnění rychle uvolní plyn a olej začne opouštět pracovní válec.

Plyn

Nejdražší řešení se instalují na sportovní vozy a SUV v prémiovém segmentu a někdy i na luxusní sedany. Ve většině případů jsou nedílnou součástí prvku vzduchového odpružení, který zajišťuje nastavení tuhosti. Bez něj bude tlumič příliš tuhý a bude vhodný pouze na závodní okruh nebo evropské dálnice.

V prodeji najdete náhradní díly různých typů pro stejný model vozu. Majitel vozu by však měl mít na paměti, že výměna vzpěr tlumičů zahrnuje použití náhradních dílů doporučených výrobcem vozu. Vzpěra je hlavním prvkem odpružení moderního automobilu a počítá se pro hmotnost a typ konkrétního vozidla. Použití nestandardních náhradních dílů může negativně ovlivnit činnost celého odpružení, snížit ovladatelnost vozidla a jeho stabilitu v zatáčkách.

Pokud chce majitel vyladit odpružení, pak pouhá výměna vzpěr tlumiče nepomůže – je nutné provést úplný přepočet hmotnosti a zatížení a také vzít v úvahu povahu provozu vozidla. V opačném případě bude bezpečnost jízdy zpochybněna.

ŽIVOTNOST ODPRUŽENÍ

Servisní knížka uvádí, kdy je třeba vyměnit vzpěry tlumiče. U většiny vozů je životnost 3-5 let, nebo 30-60 tisíc km. najetých kilometrů Tato doba však může být delší nebo kratší, protože závisí na konkrétních podmínkách, ve kterých je vůz provozován. Je třeba poznamenat, že nosná ložiska předních vzpěr Hyundai Tucson nejsou prvky samotných vzpěr, takže jejich plánovaná životnost je asi 100 tisíc kilometrů.

Opatrná a klidná jízda umožní agregátu plně vyčerpat jeho životnost, ale agresivní styl jízdy výrazně zkrátí „životnost“ odpružení. Negativní důsledky bude mít i pouliční uskladnění vozu, především pro pryžové díly – těsnění a zavazadlový prostor. Majitel vozu musí pochopit, že oprava vzpěry tlumiče není vždy možná. Rozpad byť jednoho prvku může znamenat úplné vyčerpání zdrojů celé jednotky.

PŘÍČINY PORUCH

Ve většině případů je příčinou selhání prvku jednoduchý prach a nečistoty. Bota, která je součástí tlumiče, nezajišťuje úplné odříznutí nečistot a prachových částic. Nečistoty, které se postupně usazují na tyči, zvyšují opotřebení těsnění a těsnění.

Pokud řidič jede agresivně, bude nutné vyměnit vzpěry Hyundai Tucson. Jízda vysokou rychlostí na „rozbité“ silnici, ostré zatáčky a brzdění na plný plyn zvyšují opotřebení celého odpružení a především vzpěr. Neměli byste odepisovat nízkou kvalitu náhradních dílů, zejména pokud kupujete neoriginální položku. V tomto případě je obtížné předvídat životnost dílů, které mohou trvat měsíc nebo 5 let.

Pokud je při vizuální kontrole podpěry vzpěry viditelné poškození pryžového prvku nebo dokonce jeho posunutí, je pravděpodobné, že budete muset auto odvézt na diagnostiku do autoservisu. To platí zejména pro vozy zakoupené na sekundárním trhu. Praskliny v pryžových nosných prvcích nemají přímý vliv na výkon odpružení, ale zvýší se vibrace přenášené do karoserie.

Rozhodující je také kvalita provedených opravárenských prací při opravě zavěšení Hyundai Tucson. Vzpěry by měly být vyměňovány pouze v certifikovaných servisech nebo ve spolehlivých autoservisech, kde je poskytována záruka na všechny typy prací.

ZNÁMKY PROBLÉMU

Protože bezpečnost nejen řidiče, ale i ostatních účastníků silničního provozu přímo závisí na výkonu odpružení Hyundai Tucson, majitel vozu by měl vědět, kdy je čas vyměnit vzpěry:

  1. Olejové skvrny na těle tlumiče, malé kapky a loužičky oleje pod autem u kol.
  2. Zničení boty nebo známky stárnutí pryžových prvků.
  3. Mizí amortizační efekt – auto se houpe, převaluje a ztrácí směrovou stabilitu.
  4. Kolo při zpětném zdvihu odpružení „vystřelí“, což indikuje dříve poškozený doraz a v důsledku toho ztrátu pracovní kapaliny tlumiče.
  5. Opotřebení pneumatik na „problémovém“ kole Hyundai Tucson se prudce zvyšuje.
  6. Valivost odpružení při zrychlování a brzdění.
  7. Hlasité klepání z motorového prostoru při nárazu na překážky – stačí vyměnit pouze podpěru vzpěry tlumiče.
  8. „Průlomy“ odpružení Hyundai Tucson na výmolech, hrbolech a jámách.
  9. Chvění, vibrace i při jízdě po relativně rovné silnici.
  10. Cizí cvakání, klepání při pohybu, zesílení při projíždění nerovných povrchů a zatáček.

Kromě toho bude také nutná výměna zadních a předních vzpěr tlumičů Hyundai Tucson, pokud byl vůz ponechán delší dobu v nečinnosti.

PRAVIDLA VÝMĚNY REGÁLŮ

Jakékoli manipulace s odpružením Hyundai Tucson vyžadují vysokou profesionalitu, speciální nástroje a podmínky. I když jsou podpěry vzpěry tlumící nárazy opotřebované, smějí být práce prováděny pouze v servisním středisku. To zaručuje bezpečnost při jízdě v budoucnu. Vyvarujte se také neoriginálních náhradních dílů, o jejich kvalitě lze pochybovat. Špatná kvalita jednotlivých prvků nebo celé sestavy může způsobit poruchu, a to i během jízdy, což představuje přímé ohrožení života a zdraví řidiče Hyundai Tucson a okolních lidí.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button