Škoda

Co se stane, když praskne píst ve Škodě Octavii

Mezi příznaky spáleného ventilu patří třes motoru, kouř z odvzdušňovače (odvzdušňovač je ventil pro odvzdušnění klikové skříně a vypuštění přetlaku) a při delším chodu motoru se spáleným ventilem zvýšená spotřeba paliva . Pojďme si vysvětlit populární pojem „motorický trojit“. To znamená nefunkčnost jednoho válce, která se projevuje ztrátou výkonu a odezvy plynu, vibracemi a výstřely ve výfukovém potrubí. Ale tyto známky spáleného ventilu jsou nejednoznačné. Motor může také zhasnout v důsledku prasklých svíček nebo slabé jiskry. Kouř z odvzdušňovače se může objevit také v případě poškození pístu. Je zde však charakteristický rys – barva kouře by měla být namodralá a zapalovací svíčka by měla být pokryta olejem, což je spojeno se zlomeným pístem. V případě vyhoření zůstane zapalovací svíčka suchá. Všimněte si, že spálený ventil v motoru karburátoru a ve vstřikovači má stejné příznaky, protože Jediným rozdílem je systém vstřikování paliva.

Vyhoření ventilů je běžným problémem u benzínových a naftových motorů. Tato porucha se vyskytuje jak u relativně „čerstvých“ motorů, tak u pohonných jednotek s působivým počtem najetých kilometrů. V počáteční fázi je nesmírně důležité přesně určit povahu poruchy, protože další provoz motoru se spálenými ventily značně zhoršuje následky takové poruchy a vede k nákladným opravám.

Příčiny vyhoření ventilu

K vyhoření ventilů dochází z různých důvodů. U motorů, které vyžadují pravidelné seřizování ventilů, často dochází k vyhoření ventilů v důsledku předčasného nastavení tepelné vůle ventilu. U motorů s automatickým nastavením zadané mezery také často vede porucha hydraulických kompenzátorů k vyhoření ventilu.

Hlavní příčiny vyhoření ventilů motoru jsou:

– ventily jsou pevně sevřeny;
– vedení ventilu je opotřebené;
– samotný dřík ventilu je opotřebovaný;
– motor běží na chudou směs (zejména u plynových zařízení);

Zajímavé:
Jaké dsg pro restyling Škody Superb 2.

Následky jízdy se spáleným ventilem jsou různé, od zvýšené spotřeby paliva až po vyhoření sedla ventilu. V některých případech vede spálené sedlo ventilu k nutnosti opravit sedlo nebo dokonce úplně vyměnit hlavu válců.
Spálený ventil se může v jeden okamžik zhroutit, načež úlomky ventilu spadnou do válce motoru. V důsledku toho může dojít k vážnému poškození pístu, hlavy válců nebo vad hlavy válců. V druhém případě hrozí, že velký kus spáleného ventilu prorazí blok válců motoru, což je faktická destrukce nejen hlavy válců a skupiny pístů, ale i bloku válců. V takové situaci může dlouhodobý provoz motoru se spáleným ventilem vést k nutnosti výměny celého motoru.

Známky spáleného ventilu

Hlavním znakem spálených ventilů je znatelné vypínání motoru v různých provozních režimech. Také v případě spáleného ventilu motor hodně ztrácí na výkonu a znatelně stoupá spotřeba paliva. Určitým problémem při diagnostikování spálených ventilů bez demontáže motoru a demontáže hlavy válců je to, že motor může vypadnout z různých důvodů:

– opotřebení CPG, snížená komprese ve válcích;
– problémy se zapalovacími svíčkami, poruchami vysokonapěťových vodičů atd.;
– poruchy v systému napájení motoru, porucha vstřikovacích trysek;

Co dělat, když ventil vyhoří?

V případě spálených ventilů spočívá oprava nejen v jejich výměně, ale také ve zjištění příčiny vyhoření. Proto je třeba zkontrolovat zapalovací a chladicí systémy. Pokud jste vyměnili a uzemnili jeden ventil, věnujte čas uzemnění zbytku. Ventil můžete vyměnit nejen na čerpací stanici, ale také v garáži, pokud jste obeznámeni se základy opravy. Ventil je tedy důležitou součástí motoru, takže abyste se ochránili před opravami, je lepší provádět běžnou údržbu včas.

Určení vyhoření ventilu bez demontáže hlavy válců

Prvním krokem je určit, který válec nefunguje. Testovací metody jsou v mnoha ohledech podobné diagnostice vadných zapalovacích svíček. Chcete-li zkontrolovat, měli byste nastartovat motor, poté, když motor běží na volnoběh, budete muset jeden po druhém sejmout víčka ze zapalovacích svíček.

Po sejmutí každé koncovky zapalovací svíčky je třeba pečlivě sledovat volnoběžné otáčky a celkovou stabilitu motoru. Pokud se motor začne otáčet silněji nebo se zastaví, pak válec, ze kterého bylo odstraněno víčko, funguje. Pokud se po odstranění uzávěru nezmění chod motoru nebo se otáčky změní jen nepatrně, pak byl zjištěn problémový válec.
Poté je třeba odšroubovat zapalovací svíčku na nefunkčním válci a vyměnit ji za známou dobrou a také zkontrolovat funkčnost vysokonapěťového pancéřového drátu tohoto válce. Také by bylo dobré zkontrolovat zapalovací cívku atd. Následné nastartování motoru ukáže, zda problém spočívá v prvcích zapalovacího systému vozidla nebo zda je nutná další diagnostika.

Pokud se po instalaci pracovní zapalovací svíčky, výměně vysokonapěťového vodiče a kontrole ostatních součástí zapalovacího systému nezmění povaha činnosti motoru (motor pokračuje v otáčkách), existuje vysoká pravděpodobnost vážnějších poruch:

– vyhoření rozvodového ventilu;
– porucha CPG;

Vyhoření ventilů znamená snížení komprese ve válci v důsledku porušení těsnosti spalovacího prostoru (netěsnost při uložení sacího nebo výfukového ventilu, zničení kotouče a/nebo sedla ventilu). Opotřebení skupiny válec-píst a zlomení pístu také vede k nízké kompresi v problémovém válci. Válec také nemusí fungovat kvůli zaseknutým nebo zlomeným pístním kroužkům.

Nyní je nutné poruchu lokalizovat, to znamená přesně určit vyhoření ventilu nebo identifikovat problémy s CPG. Nejběžnějším způsobem určení spálených ventilů je měření komprese ve válcích.
Nízká komprese jasně ukazuje na poruchu, ale je třeba vzít v úvahu jedno upozornění. Pouze na základě indikátoru komprese nebude možné vytvořit spálený ventil a vyloučit problémy s CPG. Faktem je, že komprese v motoru se může snížit jak v důsledku spáleného ventilu, tak v důsledku zlomených pístních kroužků a řady dalších závad. Z tohoto důvodu by měla být souběžně s měřením komprese provedena další diagnostika motoru.

Nejjednodušší způsob, jak zjistit vyhoření ventilu poté, co jste změřili kompresi ve válcích, je nalít několik „kostek“ motorového oleje skrz prohlubeň zapalovací svíčky. Poté je nutné znovu změřit kompresi. Zvýšení komprese ve válci po přidání oleje bude znamenat, že se vytvořil olejový film, který funguje jako „těsnění“. Tento jev je typický v případě opotřebení pístu. Pokud se indikátor komprese nezměnil, znamená to, že ventil vyhořel, protože olej ve válci v tomto případě žádným způsobem neovlivní kompresi.
Abyste zjistili, zda jsou ventily spálené, měli byste zkontrolovat zapalovací svíčku na problémovém válci. Jasnou známkou vyhoření ventilu je, že zapalovací svíčka je zcela suchá, to znamená, že nemá charakteristický olejový nános. Z odvzdušňovače motoru může také vycházet kouř nebo vzduch. Intenzita produkce kouře přímo závisí na stupni opotřebení CPG.
Pokud jde o poruchy spojené s pístem, v tomto případě je zapalovací svíčka pokryta olejem a z odvzdušňovače lze pozorovat vzhled namodralého kouře. Všimněte si, že olej na svíčce je nepřímé znamení. I když je zapalovací svíčka suchá nebo pokrytá mírnými sazemi, ale z odvzdušňovače vychází kouř, pak tento příznak naznačuje problémy s pístem nebo pístními kroužky. U nových motorů s nízkým počtem najetých kilometrů je vysoká pravděpodobnost, že jsou pístní kroužky zadřené.

Dodejme, že výskyt motorového oleje, který vytéká přes odvzdušňovač, také naznačuje poruchu přepážek mezi pístními kroužky. S přihlédnutím k výše uvedenému můžete přesně určit, proč se komprese v motoru snížila, identifikovat problémy se skupinou válec-píst nebo určit vyhoření rozvodových ventilů.

Následky vyhoření ventilu
Pokud dlouho neměníte spálený ventil a jedete, tak první věc, která se stane, je vysoká spotřeba paliva, protože motor nevyrábí normální výkon a nejhorší je, že sedlo ventilu začne vyhoří, sedlo ventilu se může spálit natolik, že budete muset vyměnit hlavici, nebo hlavici odnést do specializované dílny pro výměnu sedla ventilu. Zřídka, ale může se to stát, se ulomí kus ventilu a spadne do válce, pokud jde o velký kus, poškodí píst a vážně rozbije hlavu, pokud jde o malý kus, rozbije hlavu a píst; Viděl jsem motor, když odletěla celá hlava ventilu a zlomil píst, hlavu (to je polovina problémů), ale také prorazil válec v bloku motoru VAZ (Khanův motor) kvůli vadnému novému ventilu.

Ventily vyhoří z různých důvodů: ventil byl skřípnutý, velmi chudá palivová směs (zejména pokud motor běží na plyn), velké opotřebení vedení ventilu (ventil volně visí ve vedení) nebo opotřebení samotný dřík ventilu (oděr dříku ventilu).

Pokud jezdíte na plyn, je vhodné seřizovat ventily každých 10 tisíc kilometrů, plyn velmi špatně spaluje ventily, zvláště pokud je přívod plynu nastaven velmi špatně. Všiml jsem si, že při seřizování ventilů mají u těch aut, co jezdí na plyn, výfukové ventily téměř vždy mírně dotažené (ještě nedotažené, ale spároměr už neprochází) a jakmile začnete ventily seřizovat, ventil rozhodně utáhnout a vypálit. A auta, která jezdí na benzín, jsou méně náchylná na vyhoření ventilů.

Nesnažte se vyčerpat zásobu plynu ve snaze ušetřit kvůli chudé směsi, motor ztrácí výkon a naopak dochází k nadměrné spotřebě plynu, protože musíte více tlačit na plynový pedál, navíc; vyhoří ventily a ventilová sedla. Při správném seřízení plynu se výkon motoru zvyšuje a při jízdě na benzín nebo plyn není žádný rozdíl. Nezapomínejte ale při jízdě na plyn častěji nastavovat ventily. Obvykle přijdou seřídit ventily, když se objeví hluk ventilů, ale to je vhodné pro ty, kteří jezdí na benzín, když jezdí na plyn, nečekají, až se objeví hluk ventilu, s největší pravděpodobností se neobjeví a ventil se zasekne a vyhořet.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button