Škoda Felicia

Jak sestavit motor topných kamen pro Škodu Felicia 1997

Jak sestavit motor topných kamen pro Škodu Felicia 1997

Opravy nízkootáčkových kamen (1-3)

Jezdil jsem, jezdil na svém Filletu a najednou, nějak náhle, začaly mizet 1-3 rychlosti sporáku. Navíc někdy fungují, někdy ne. Všechno se stalo na dálnici, okna se potí bez topení a je horko na maximum. Diagnóza je jasná, rezistor blok, bylo rozhodnuto provést opravu po návratu.
Přijel jsem do garáže v práci. Garáž je velká, teplá, s jámou. Půvabný. Vyjmul jsem baterii. Zde je odporový blok:

A tady je:

Odpojil jsem konektor a viděl toto:

Šel jsem do své vzdálené garáže, kde stála rozbitá první Filya, odstranil jsem z ní odporový blok a odřízl tento konektor.
Vše se dělá tak jednoduše:

Okamžitě jsem viděl celé provozní schéma kamen. Překvapivé je, že všechny barvy vodičů odpovídaly schématům v knize.
Takto vypadá rezistorový blok:

Na tom, co jsem sundal z auta, byl spálený kontakt jako na drátu.
Odřízl jsem spálený konektor a začal pájet nový:

Pájení není normální, proto na pájený spoj nabalíme 2 vrstvy teplem smrštitelného materiálu různých průměrů. Naštěstí je v práci jak tepelné smršťování, tak stanice pro jeho smršťování. Přitom si všímám, že je na stanici roztavený napájecí kabel, zapisuji si to v hlavě
Poté vše zabalíme elektrickou páskou:

Nainstalujeme nový blok a zapojíme konektor. Zapnout: A: NEFUNGUJE!
Vyjmeme konektor, vyjmeme blok. Volám. Všechny kontakty od pojistkové skříně po konektor mění rychlost kamen. Vše OK. Vyjmeme jednotku, zavoláme – žádný kontakt. Ochranný tepelný kontakt zoxidoval. Tady je:

Nejprve to chtěli jednoduše zkratovat, ale po vzpomínce na 2 nedávné články na fóru o kamnech vyhořelých plameny bylo rozhodnuto to opravit.

Pomocí jemného brusného papíru to dáme do pořádku. Pojďme zkontrolovat. Existuje kontakt.
Vložíme zpět, zapojíme konektor. Zapneme – vše funguje. Jdu domů šťastný. Ukázalo se, že mi trvalo 2 hodiny, než jsem se dostal domů s neustále zapnutým sporákem na různé rychlosti. Když jsem dorazil domů, otevřel jsem kapotu a dotkl se drátu – byla zima.
Nevím, jak se pájení lidí dokáže roztavit. Obvykle je bod tání pájky 240 stupňů. Pokud se drát zahřeje na takovou teplotu, pak nezáleží na tom, co tam je: pájení, kroucení, terminál – to znamená jednu věc – začal požár.

Bylo rozhodnuto vyhodit spálený konektor a nechat pouze nespálené kontakty. Bylo rozhodnuto opravit odporový blok připojením těchto kontaktů k vodičům. Až budu mít čas, udělám to. O výsledcích napíšu.

Zajímavé:
Jak nastavit zapalování na Škoda Felicia.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button