ŠkodaŠkoda Rapid

Jak startuje Škoda Rapd?

Způsoby spouštění motoru se systémem vstřikování paliva jsou stejné při jakékoli teplotě vnějšího vzduchu a kapaliny v chladicím systému motoru.

Chcete-li nastartovat, stačí zapnout startér, aniž byste se dotkli pedálu plynu. Řídicí systém motoru nezávisle nastaví parametry přívodu paliva a časování zapalování potřebné pro nastartování.

Téměř všechny návody k autu (s manuální převodovkou) obsahují doporučení, abyste při startování motoru určitě sešlápli spojku. Toto doporučení má své opodstatnění pouze při startování v silném mrazu, aby se neplýtvalo energií baterie otáčením hřídelí a ozubených kol převodovky v zahuštěném oleji. V ostatních případech je toto opatření zaměřeno pouze na to, aby se vůz nepohnul, pokud je zařazen rychlostní stupeň z důvodu zapomnění. Tato technika je škodlivá pro motor, protože při sešlápnutí spojky se přes ni přenáší značná síla na axiální ložisko klikového hřídele a při startování (zejména za studena) se mazivo po dlouhou dobu nedostane. Ložisko se rychle opotřebovává, klikový hřídel dostává axiální vůli a rozjezd začíná provázet silné vibrace. Aby nedošlo k poškození motoru, zvykněte si před nastartováním zkontrolovat polohu řadicí páky a nastartujte motor se zataženou parkovací brzdou, pokud to není nezbytně nutné, bez sešlápnutí spojky.

1. Otevřete kapotu zatažením za rukojeť pohonu zámku kapoty směrem k sobě.

2. Zkontrolujte hladinu oleje pomocí měrky oleje.

Hladina oleje by měla být mezi značkami H a L na konci měrky.

3. Zkontrolujte hladinu chladicí kapaliny. Měl by být mezi značkami „MAX“ a „M IN“ na stěně expanzní nádrže chladicího systému motoru.

4. Prohlédněte motor a motorový prostor. Dávejte pozor na kapky benzínu, oleje a chladicí kapaliny. Ujistěte se, že elektrické vedení je neporušené.

5. Bez zavírání kapoty (v případě deště nebo sněhu ji zavřete) usedněte za volant. Nastartujte motor otočením klíčku zapalování do polohy „START“.

Po nastartování motoru je lepší kapotu zavřít. Před tím je vhodné znovu zkontrolovat motor, ujistit se, že při jeho provozu neuniká palivo, olej, chladicí kapalina nebo cizí zvuky. Pokud dojde z jakéhokoli důvodu k zaplavení zapalovacích svíček během neúspěšného pokusu o nastartování, použijte režim čištění válce. Chcete-li to provést, zcela sešlápněte pedál plynu a zapněte startér. V tomto režimu nedochází k přívodu paliva a přebytečný benzín bude z válců odstraněn proudem čerstvého vzduchu, zatímco svíčky budou vysušeny. Po vyčištění zkuste začít znovu jako obvykle.

Pokud motor nenastartuje, existují tři hlavní důvody:

— nefunguje startovací systém;

— zapalovací systém nefunguje;

— systém napájení nefunguje.

Kromě uvedených hlavních důvodů se motor nemusí nastartovat, pokud je vadný ventil pro čištění nádobky nebo uniká vzduch přes spoje hadic systému rekuperace palivových par.

PORUCHY SYSTÉMU STARTOVÁNÍ

Poruchy ve spouštěcím systému se projevují poruchami v činnosti spouštěče. Lze identifikovat následující hlavní poruchy startéru.

1. Startér se nezapne. Příčiny: přerušené spojení kontaktů, přerušení nebo zkrat ve spínacích obvodech startéru, vadné trakční relé.

2. Když zapnete startér, uslyšíte několik kliknutí. Důvodem je porucha přídržného vinutí trakčního relé, silně vybitá baterie a uvolněné kontakty v obvodu startéru.

3. Startér se zapne, ale jeho kotva se buď neotáčí, nebo se otáčí pomalu. Důvody: vybitá baterie, přerušené kontakty, spálené kontakty trakčního relé, znečištěný komutátor nebo opotřebované kartáče, přepólování nebo zkrat ve vinutí.

4. Startér se zapne, jeho kotva se otočí, ale disk pohonu zůstane nehybný. Příčiny: uvolnění spouštěče ke skříni spojky, poškození zubů hnacího kotouče nebo hnacího kola, prokluzování volnoběžky pohonu, zlomení páky, hnacího kroužku nebo tlumicí pružiny pohonu spouštěče.

5. Startér se po nastartování motoru nevypne. Důvodem je porucha volnoběžky startéru, spékání kontaktů trakčního relé. V případě takové poruchy okamžitě zastavte motor!

Tyto závady vyžadují kvalifikovaný zásah v autoservisu nebo po příjezdu do autoservisu. Nejprve můžete pouze zkontrolovat a případně vyměnit pojistku v montážním bloku umístěném v motorovém prostoru, zkontrolovat stupeň vybití baterie pomocí voltmetru (například jako součást autotestu).

..a spolehlivost upevnění startéru a jeho kontaktů.

Vůz Škoda Rapid (Spaceback). Startování motoru

Motor lze nastartovat pouze originálním klíčem.

Před nastartováním motoru přesuňte řadicí páku do neutrálu (u vozů s automatickou převodovkou přesuňte páku do polohy P nebo N) a pevně zatáhněte páku ruční brzdy.

Při startování motoru sešlápněte spojkový pedál až na doraz, což způsobí, že startér pouze roztočí motor.

Jakmile motor naskočí, okamžitě uvolněte klíček zapalování, aby nedošlo k poškození startéru.

Po nastartování studeného motoru může dojít ke krátkodobému zvýšení hlučnosti motoru, neboť při hydraulickém seřizování vůle v pohonu ventilů je třeba nejprve vytvořit tlak oleje. To je normální a není třeba se tím znepokojovat.

Benzínové motory

Benzínové motory jsou vybaveny vícebodovým systémem vstřikování paliva, který poskytuje ideální směs paliva a vzduchu.

• Před a během startování motoru nepřidávejte plyn.

• Pokud motor nenastartuje do 10 sekund, přestaňte se pokoušet nastartovat a zkuste to znovu po přibližně 30 sekundách.

• Pokud motor nenaskočí ani po druhém pokusu o nastartování, může být příčinou spálená pojistka elektrického palivového čerpadla. Zkontrolujte pojistku a v případě potřeby ji vyměňte.

• Požádejte o pomoc nejbližší autorizované servisní středisko.

Po nastartování velmi horkého motoru je vhodné trochu „přidat plyn“.

Dieselové motory

Vznětové motory jsou vybaveny předehřívacím zařízením (žhavením), jehož doba trvání se automaticky přizpůsobuje teplotě chladicí kapaliny. venkovní teplota vzduchu

Po zapnutí zapalování se rozsvítí kontrolka předehřívání (žhavení).

Během předehřívání (žhavení) nezapínejte žádné elektrické spotřebiče, aby nedošlo k nadměrnému zatížení baterie.

• Nastartujte motor ihned po zhasnutí kontrolky předehřívání (žhavení).

• Při zahřátém motoru nebo při teplotách nad +5 C se kontrolka rozsvítí asi na sekundu To znamená, že můžete motor okamžitě nastartovat.

• Pokud motor nenastartuje do 10 sekund, přestaňte se pokoušet nastartovat a zkuste to znovu po přibližně 30 sekundách.

• Pokud motor nenaskočí ani po druhém pokusu o nastartování, může být příčinou spálená pojistka předehřívače (žhavení). Zkontrolujte pojistku a v případě potřeby ji vyměňte.

• Požádejte o pomoc nejbližší specializované servisní středisko.

Spuštění motoru po úplném vyprázdnění palivové nádrže:

Po úplném vyprázdnění palivové nádrže a následném doplnění nafty může startování naftového motoru trvat déle než obvykle – až jednu minutu. To je způsobeno skutečností, že při spouštění musí být napájecí systém nejprve naplněn.

Škoda Rapid (Spaceback). Zastavení motoru

Vypněte motor otočením klíčku zapalování do polohy (1)

Nikdy nevypínejte motor, dokud se vozidlo úplně nezastaví – nebezpečí nehody!

Posilovač brzd funguje pouze při běžícím motoru. Pokud brzdíte se zastaveným motorem, musíte vyvinout větší sílu na brzdový pedál. Protože nejste schopni zastavit své vozidlo obvyklým způsobem, hrozí vám nehoda a vážné zranění.

Po relativně dlouhé době zvýšené zátěže motoru nevypínejte motor ihned po ukončení jízdy, ale nechte motor běžet na volnoběh asi 2 minuty. Tím zabráníte přehřátí zastaveného motoru.

Zajímavé:
Jaký druh freonu se používá v kia sls sportage 2012.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button