ŠkodaŠkoda Octavia

Jak vypadá Škoda Octavia Scout?

Zdá se, že terénní kombi Škoda Octavia Scout má za cíl konkurovat nejen Opelu Insignia Country Tourer, ale také Volvu XC70.

Škoda bedlivě sleduje nejdůležitější světové trhy. Proto od vstupu firmy do koncernu Volkswagen v roce 1991 její podíl na exportu neustále roste. Ale ne vždy je možné uhodnout touhy zákazníků.

V Rusku mohly být prodeje první generace zvednutého kombi Octavie Scout s pohonem všech kol vyšší. Chybějící verze s benzinovým motorem a automatickou převodovkou však zatarasila cestu k srdcím kupujících těžkou bariérou. A diesel s DSG nějak rychle a potichu zmizel z ceníků: co je dobré pro spořivé Evropany, není vždy nakloněno nám.

Druhá generace velkého „Scouta“ je vybavena šestistupňovým robotem DSG a v kombinaci s naftovým i benzínovým motorem o výkonu 180 koní. Je snadné uhodnout, že je to benzínová verze, na kterou Češi v Rusku spoléhají. Vzhled turbodieselu o výkonu 184 koní na ruském trhu závisí na poptávce po něm. Těžký palivový motor o výkonu 150 koní nás ale každopádně obejde: funguje v tandemu pouze s mechaniky a Češi pravděpodobně nebudou chtít znovu šlápnout na stejné hrábě.

Salon nezměnil tradice německé školy. Vysoce kvalitní dokončovací materiály, vynikající montáž.

SAZBA PRO ZVÝŠENÍ

Nasedám do Scouta a chápu, že crossover kombi konečně ztratil image lidového auta. Vynikající sedadla potažená Alcantarou jemně obepínají vaše záda pomocí bočních polštářů. Dveře mají dřevěné obložení. Salon vypadá draze, a proto je v něm příjemné být. A protože rozvor narostl o 101 mm, sedí se pohodlně vpředu i vzadu. Vypadá to, že se Octavia Scout vrací na ruský trh v jiné kapacitě! Škoda míří téměř do prémiového segmentu – touží konkurovat nejen Opelu Insignia Country Tourer, ale také Volvu XC70. Je úkol možný?

Zajímavé:
Co dělat, když plast na Škodě Odaik skřípe.

Tlačítkem oživuji přeplňovaný benzinový motor, ubírám – a hned chápu, že jsem ve velké společnosti elektronických pomocníků. Na semaforech funguje již standardně dodávaný systém start-stop. Na dálnici vám mírné vibrace na volantu připomenou asistenta pro jízdu v jízdním pruhu. Nechybí adaptivní tempomat, parkovací asistent, zadní kamera. O tomhle se starému Scoutovi nemohlo ani zdát.

Při předjíždění má benzinový „all-Volkswagen“ motor o výkonu 180 koní více než dostatečný tah. Podobné dojmy přináší naftový motor o výkonu 184 koní, který se u Octavie objevil vůbec poprvé. Jediný rozdíl je v tom, že šťavnatá naftová trakce je k dispozici úplně zdola. Navíc se nemohu zbavit pocitu, že řídím benzinové auto – ostatně charakteristické chrastění je prakticky neslyšitelné.

„Scout“ určitě osloví ty, kteří to mají rádi trochu žhavější, ale nejsou připraveni se třást v pseudosportovním autě. Cestující si užijí slušnou jízdu, ale ani zde není žádná ochablost – odpružení je sestaveno v evropském stylu. Škodovka jasně stojí na oblouku a sebevědomě drží rovinku a kdo se chce chovat špatně, má možnost přepnout stabilizační systém do sportovního režimu a pískat pneumatiky. Od této chvíle je Scout volitelně vybaven systémem „Driving Mode Selection“, známým z jiných vozů Volkswagen, který nabízí výběr ze čtyř jízdních režimů.

Na dotykovém displeji mačkám záložku Normal a raduji se z vyvážení podvozku: odezva plynu je v německém stylu jasná a řízení poddajné. V režimu Sport je volant těžší, motor při sešlápnutí plynového pedálu praská, ale priorita pohodlí je stále zřejmá. V Eco „Scout“ podle očekávání šetří každou kapku paliva a řízení se stává vyloženě nudnou – plynový pedál je tlumen a převodovka jde při sebemenší příležitosti na vyšší stupně. A konečně pro ty, kteří rádi experimentují, je tu režim Individual, jehož název mluví sám za sebe: řidič má možnost nastavit „plnost“ řízení, „ostrost“ plynového pedálu a chod klimatický systém podle jeho představ. Například jsem zkombinoval „normální“ volant se „sportovními“ reakcemi motoru.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button