ŠkodaŠkoda Rapid

Kde je umístěn ostřikovač čelního skla ve Škodě Rapid?

Návod | Škoda Rapid (Spaceback). Nádržka kapaliny do ostřikovačů, čerpadla ostřikovačů

2. Odpojte a demontujte přední část vložky podběhu pravého kola (podrobnosti viz odpovídající část v kapitole Karoserie).

3. Odpojte konektor kabelového svazku (6) od čerpadla ostřikovače čelního skla, poté odpojte konektor kabelového svazku (9) od čerpadla ostřikovače světlometů a od snímače hladiny ostřikovací kapaliny, jak je znázorněno na obrázku níže.

4. Pro odemknutí otočte zajišťovací svorkou na přípojce (3) (černá značka – ostřikovač čelního skla), (5) (bílá značka – ostřikovač zadního okna), poté odpojte hadici od čerpadla ostřikovače (4), jak je znázorněno na obrázek níže. Zachyťte veškerou unikající kapalinu do ostřikovačů do vhodné nádoby.

5. Pro odjištění stiskněte upevňovací svorku a stáhněte hadici k sobě se spojkou (8), odpojte ji od čerpadla ostřikovače světlometů (7), jak je znázorněno na obrázku níže.

6. V případě potřeby posuňte čerpadla ostřikovačů směrem nahoru od nádržky kapaliny ostřikovačů (před posunutím čerpadla (7) ostřikovače světlometů je nejprve nutné otočit o 90 stupňů). Poté vyjměte snímač hladiny kapaliny v nádržce ostřikovače (1), jak je znázorněno na obrázku níže.

7. Demontujte přední nárazník (další podrobnosti viz odpovídající část v kapitole Karoserie).

Zajímavé:
Jaké jsou elektrické obvody pro skoda octavia.

8. Odstraňte uzávěr z hrdla.

Instalace se provádí v opačném pořadí demontáže.

• Hadice se svorkami musí být spojeny charakteristickým cvaknutím.

Škoda Rapid (Spaceback). Ramena stěračů čelního skla

1. Pomocí šroubováku odstraňte ozdobné záslepky matic upevňujících ramena stěračů čelního skla.

2. Odšroubujte matice (šipky) zajišťující ramena stěračů čelního skla, jak je znázorněno na obrázku níže.

1. V případě potřeby zapněte a vypněte motor stěrače čelního skla, dokud nebude v původní (parkovací) poloze.

2. Nainstalujte raménko stěrače čelního skla (kratší raménko stěrače na straně řidiče), jak je popsáno níže:

• Lišta stěrače na straně řidiče by měla mít vzdálenost 28 mm mezi horní linií lišty stěrače a mřížkou příčného nosníku, jak je znázorněno na obrázku níže.

Ovládání stěračů a ostřikovačů

Rukojeť spínače stěračů čelního skla má následující polohy:

Stěrače čelního skla se spustí jednou

Pokud chcete čelní sklo setřít jen krátce, stiskněte rukojeť dolů do odpružené polohy (4). V důsledku držení rukojeti v dolní poloze déle než 1 sekundu. Stěrač začne pracovat rychleji. .

Přerušovaný chod stěračů

Zatlačte rukojeť nahoru a posuňte ji do pevné polohy (1).

Posunutím spínače (A) nastavte požadovanou dobu mezi jednotlivými aktivacemi stěračů.

Pomalé stěrače čelního skla

Zatlačte rukojeť nahoru a posuňte ji do pevné polohy (2).

Zrychlený chod stěračů

Zatlačte rukojeť nahoru, dokud nedosáhne pevné polohy (3)

Automatické mytí a čištění čelního skla

Přitáhnout rukojeť k volantu v odpružené poloze (5) ; Ostřikovače začnou fungovat okamžitě, ale stěrače začnou pracovat s mírným zpožděním Při rychlosti vozidla nad 120 km/h pracují ostřikovače a stěrače současně.

Uvolněte rukojeť. Ostřikovače čelního skla přestanou fungovat a lišty stěračů se spustí ještě 3-4krát (v závislosti na délce trysek). Při rychlostech vozidla nad 120 km/h, 5 sekund po posledním použití kartáčů, jsou zbývající kapky ještě jednou setřeny.

Dešťový senzor

Stiskněte rukojeť a posuňte ji do polohy (1).

Pomocí přepínače (A) je možné individuálně nastavit citlivost snímače.

Stěrač zadního okna

Stiskněte rukojeť směrem od volantu do polohy (6) ; Stěrač čelního skla se spustí každých 6 sekund.

Automatické mytí a čištění zadního skla

Zatlačte rukojeť směrem od volantu do vzdálenější odpružené polohy (7); Ostřikovače začnou fungovat okamžitě a stěrače začnou fungovat s mírným zpožděním. Dokud držíte rukojeť v této poloze, stěrač a ostřikovač čelního skla fungují.

Uvolněte rukojeť; Ostřikovač přestane fungovat a stěrač se spustí ještě 2-3x (v závislosti na délce trysek). Po uvolnění zůstane rukojeť v poloze (6).

Vypnutí stěračů čelního skla

Vraťte rukojeť do hlavní polohy (o).

Po každém druhém vypnutí stěračů nebo po každém pátém vypnutí zapalování se znovu určí výchozí poloha stěračů, což přispívá ke snížení opotřebení gumiček stěračů.

Stěrače a ostřikovače čelního skla fungují pouze při zapnutém zapalování a zavřené kapotě motoru.

Pokud je zapnutý provozní režim přerušovaného stěrače, upravují se časové intervaly mezi jednotlivými sepnutími stěračů, a to i v závislosti na rychlosti vozidla.

Dešťový senzor automaticky reguluje časové intervaly mezi jednotlivými stěrači v závislosti na frekvenci deště.

Po zařazení zpátečky se stěrač zadního okna sepne jednou, ovšem za předpokladu, že jsou zapnuté stěrače čelního skla.

Po zapnutí zapalování se trysky ostřikovačů čelního skla zahřejí.

Zimní poloha

  • Zapněte stěrače čelního skla.
  • Vypněte zapalování. Stěrač čelního skla se v tomto bodě zastaví. ve kterém se nachází v okamžiku vypnutí zapalování. Servisní polohu je možné využít i jako zimní.
  • Pro zajištění dobré viditelnosti a bezpečné jízdy vozidla je bezpodmínečně nutné udržovat lišty stěračů v bezvadném stavu.
  • Při nízkých teplotách používejte ostřikovače až po zahřátí čelního skla. Čistič skla by mohl přimrznout ke sklu a omezit viditelnost.
  • Dešťový senzor funguje pouze jako pomocné zařízení. Nezbavuje řidiče odpovědnosti ručně nastavovat stěrače čelního skla podle podmínek viditelnosti.

Pozornost. Před prvním zapnutím stěračů v mrazivém počasí před každou jízdou zkontrolujte, zda nejsou lišty stěračů přimrzlé ke sklu! Pokud zapnete přimrzlé lišty stěračů, můžete poškodit jejich gumičky a také motorek stěračů.

Poznámka. V případě, že je zapnut režim pomalého nebo zrychleného chodu stěračů a rychlost vozidla klesne pod 4 km/h, stěrače se automaticky přepnou na nejnižší stupeň provozu. Když se rychlost vozidla zvýší nad 8 km/h, obnoví se původní nastavení. Stěrač se snaží překonat možnou překážku na čelním skle Aby nedošlo k poškození stěrače, pokud překážku nelze překonat, stěrač se automaticky zastaví po 5 cyklech. Odstraňte překážku a znovu zapněte stěrače čelního skla.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button