ŠkodaŠkoda Fabia

Jak přidat olej do motoru Škoda Fabia

Mnoho automobilových nadšenců, kteří se snaží ušetřit peníze, vyměňuje olejové prvky vlastníma rukama. Na Škodě Fabia je tento proces poměrně jednoduchý a nevyžaduje speciální konstruktivní znalosti. Servisní interval je 15 10 km, ale pro zvýšení životnosti motoru se doporučuje snížit na 000 XNUMX km.

záběry

Video vám řekne a řekne vám, jak rychle a správně vyměnit motorový olej v autě, a také vám řekne o některých jemnostech a nuancích postupu.

Proces výměny

Než přistoupíte přímo k procesu výměny, stojí za zmínku, že předčasná výměna maziva může vést k problémům s motorem, zvýšenému opotřebení a dalším. Pokud nemáte peníze na cestu do autoservisu, můžete službu vždy provést sami. To vyžaduje minimální nástroje a hodinu času.

Takže až po cestě zajedeme autem do jámy nebo nadjezdu. K výměně oleje na Fabii budete potřebovat přístup zespodu vozu. Čerpání není řešením a je nutný přístup zdola. Po vychladnutí napájecí jednotky můžete přímo přejít k následujícím operacím:

  1. Nejprve musíte z baterie odstranit záporný pól. Toto bezpečnostní opatření však neprovádí ani specializovaný autoservis. Zůstává tedy pouze doporučením. Výměna oleje a filtru ve Škodě Fabia svépomocí
  2. Na paletě najdeme vypouštěcí zátku, která se dotahuje pomocí T45. Odšroubujeme zátku, nejprve postavíme 5litrovou nádobu naproti otvoru. Pokud má vozidlo nainstalovanou dodatečnou ochranu motoru, je nutné ji nejprve odstranit. Úplné vypuštění oleje bude trvat asi 20–25 minut. Výměna oleje a filtru ve Škodě Fabia svépomocí
  3. Nyní vyměníme olejový filtr. Chcete-li to provést, musíte odšroubovat pouzdro a vytáhnout filtrační prvek. Budete potřebovat hlavu. Výměna oleje a filtru ve Škodě Fabia svépomocí
  4. Nyní utáhněte vypouštěcí zátku a přesuňte se do horní části motorového prostoru.
Zajímavé:
Jak změnit režim automatické převodovky diagnostika Škoda 2 Vasya.

Výměna oleje a filtru ve Škodě Fabia svépomocí Výměna oleje a filtru ve Škodě Fabia svépomocíVýměna oleje a filtru ve Škodě Fabia svépomocí

Výměna oleje a filtru ve Škodě Fabia svépomocí

Jak vidíte, proces výměny motorového oleje je poměrně jednoduchý a jeho dokončení zabere asi 45–60 minut.

Výběr filtru

03C115577A — originální katalogové číslo olejového filtru VAG. Cena je asi 1000 rublů.

Analogy

Kromě originálního dílu si můžete zakoupit analogy, které se liší kvalitou jen málo, ale cena je o něco nižší než originál. Podívejme se na seznam analogů, které lze nainstalovat na Škoda Fabia:

Výměna motorového oleje pro Škoda Fabia 5j

Škoda Fabia (5j) 2008-2013.

Uvádíme kroky, které se obvykle provádějí při běžné výměně oleje u běžících motorů Fabia (5j).

Zahřejte na provozní teplotu

Olej v tomto případě vyměňujeme samospádem přes vypouštěcí otvor, proto je nutné získat přístup do vozu zespodu. Výměna za podtlakové jednotky otvorem pro měrku v motorovém prostoru je špatná možnost výměny z autoservisu a je nežádoucí, odmítáme ji.

Odšroubovat
Torx klíč T45

Po vyjmutí zátky začne olej okamžitě rychle vytékat pracujte v rukavicích, proud oleje může být horký – nespálit se.

Nechte olej vytéct

Mnoho lidí navíc otevře víčko plnicího otvoru oleje a vytáhne měrku, v této situaci nebude olej z motoru vytékat rychleji, navíc se zvyšuje riziko vniknutí nečistot do motoru.

Stahovák olejového filtru

Při vyšroubování filtru pracujte opatrněji, může z něj vytéct trochu starého oleje, použijte hadry.

Nová zástrčka s těsněním

Mnoho lidí v této fázi myje motor různými aktivními prostředky, jedná se o volitelný a často nebezpečný postup, ale stále existuje jedna hodná možnost.
Chcete-li to provést, po vypuštění oleje nalijte do motoru půl litru nového oleje, stejného, ​​který plánujete naplnit, a počkejte, až vyteče také do vany. Tento postup odstraní nejtěžší usazeniny ze dna a nijak motoru neublíží.

Namažte těsnění na filtru

Mnoho lidí naplní filtr před montáží čerstvým olejem, u tohoto modelu Škody je to zbytečný postup, olejové čerpadlo napumpuje filtr sám a bez poškození motoru.

Počkejte 2 minuty

Aby nedošlo k rozlití za krk, připravte široký trychtýř.
Pokud neznáte vhodný typ oleje, použijte již hotový výběr, který zohledňuje převládající klima a stáří motoru Fabia (5j). Potřebné množství oleje závisí také na typu motoru a je uvedeno ve specifikacích k vozu.

Hladina oleje v zóně A

Hladina oleje v zóně B

– Je vhodné přidat olej

Hladina oleje v zóně C

– Je třeba doplnit olej

Vyvarujte se přeplnění, bude obtížné vyčerpat přeplněný olej.
Nedoplnění oleje po značku minima C může vést k nedostatku oleje na třecích částech motoru.
Přeplnění oleje nad značku maxima A způsobí nadměrný tlak na těsnění.

Počkejte 2 minuty

Po nastartování motoru se na palubní desce obvykle objeví chyba tlaku oleje v červené indikaci, která téměř okamžitě zmizí, to je normální.

Počkejte 5 minut

Zkontrolujte, zda nedochází k úniku oleje

• Používejte rukavice a jiný oděv a motor a olej mohou být horké.

• Připravte si předem všechny potřebné a doplňkové nástroje pro výměnu oleje a olejového filtru v době výměny bude velmi nepohodlné zůstat bez potřebného vybavení.

• Nezapomeňte dokoupit další litr nebo dva nového oleje k hlavnímu objemu pro případné doplnění a propláchnutí motoru před výměnou oleje.

• Nešetřete na nové zátce s těsněním pro vypouštěcí otvor.

• Ochranný obvod klikové skříně se může lišit od obvodu znázorněného na nákresech v návodu. Před demontáží zkontrolujte montážní schéma tohoto prvku karoserie.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button