ŠkodaŠkoda OctaviaŠkoda Octavia A7

Kolik válců má Škoda Octavia A7 1.2 tsi?

Řadu problematických motorů koncernu Volkswagen EA111 uzavřela nová pohonná jednotka druhé generace Volkswagenu CJZA.

Jeho vzhled označil druhou generaci turbomotorů EA211 1,2 TSI, která má vážné odlišnosti od dříve vyráběných motorů.

popis

Motor Volkswagen CJZA byl poprvé představen široké veřejnosti v roce 2011. Od roku 2012 začala jeho sériová výroba, která trvala až do roku 2016. Montáž motoru probíhala v závodě Volkswagen v Mladé Boleslavi (Československo).

Určeno pro vybavení kompaktních a středně velkých modelů automobilů vyráběných VW.

1,2 TSI Volkswagen CJZA je 1,2litrový řadový benzinový čtyřválec o výkonu 105 koní. s, točivý moment 175 Nm s turbodmychadlem.

EA-211 CJZA 105l. se Škodovkou pod kapotou

EA-211 CJZA 105l. se Škodovkou pod kapotou

Instalováno na auta:

  • Volkswagen Colf 7 (2012-2014);
  • Seat Leon 3 (2012-2014);
  • Audi A3 8V (2013-2014);
  • Škoda Octavia 3 (2012-2015).

Hliníkový blok válců s litinovými vložkami.

Oproti předchozímu modelu motoru na EA-211 CJZA došlo ke změně konstrukce hlavy válců. Nyní má 16 ventilů (čtyři na válec) a dva vačkové hřídele (DOHC). Hlava je otočná o 180°. Sací potrubí je vyrobeno integrálně s hlavou válců. Nyní se nachází vzadu.

Ventily jsou vybaveny hydraulickými kompenzátory, takže není nutné ručně nastavovat jejich tepelnou vůli. Na vačkovém hřídeli sání je instalován řadič fáze.

Změněný pohon časování. Na EA-211 CJZA se stal pásem. Motor začal mít mnohem tišší chod, ale hrozilo nebezpečí ohnutí ventilů při setkání s pístem při prasknutí hnacího řemene.

Důsledky setkání ventilů s pístem

Důsledky setkání ventilů s pístem

Chladicí systém byl změněn. Stal se dvouokruhovým, což zjednodušilo zahřívání motoru.

Tyto a další změny se pozitivně promítly do spolehlivosti a účinnosti bloku, zjednodušily jeho provoz a údržbu.

Технические характеристики

Производитель Závod Mladá Boleslav
Rok vydání 2012
Objem, cm³ 1197
Síla, hp z 105
Točivý moment, Nm 175
Stupeň komprese 10.5
Blok válců hliník
Počet válců 4
Hlava válce hliník
Průměr válce, mm 71
Zdvih pístu, mm 75.6
Časovací pohon řemen
Počet ventilů na válec 4 (DOHC)
Přeplňování je
Hydraulické kompenzátory je
Seřizovač vačkového hřídele na sacím potrubí
Kapacita mazacího systému, l 3.8
Aplikovaný olej 5W-30, 5W-40 podle předpisů VW 504.00/502.00
Spotřeba oleje (vypočtená), l / 1000 km až 0,5*
Systém přívodu paliva injektor
Palivo benzín AI-98
Environmentální standardy Euro 5
Zdroj, venku. km 250
Hmotnost, kg 102
umístění příčný
Ladění (potenciál), l. S 135

* provozuschopný motor spotřebuje 0,1 l/1000 km

Spolehlivost, slabiny, udržovatelnost

Spolehlivost

Motor CJZA je spolehlivý. Svědčí o tom dva hlavní parametry – míra bezpečnosti a zdroje.

Výkon jednotky lze zvýšit až na 135 koní. S. Mějte na paměti, že to bude vyžadovat pouze aktualizaci firmwaru na Stage 1. Zároveň se točivý moment zvýší na cca 250 Nm.

A co je nejdůležitější, takové ladění čipu motoru prakticky neovlivňuje jeho zdroje. Další zvyšování výkonu nepříznivě ovlivňuje výkon motoru.

Výrobce určil zdroj jednotky na 250 tisíc kilometrů vozu. Při včasné a správné údržbě, používání vysoce kvalitních paliv a maziv a kompetentní obsluze motor snadno ujede 350–400 tisíc km.

Na různých fórech pro motoristy najdete spoustu informací o spolehlivosti motoru. Například ty3uk z Kaliningradu hlásí: „. golf-7 s motorem 1.2TSI (CJZA), tankuji benzín AI-98, olej měním po 7,5tis.km. Najeto více než 120000 XNUMX, v provozu čtyři roky. Došlo pouze ke dvěma poruchám – porouchala se převodovka a vyhořela žárovka . „. Závěr je jednoduchý – motor se za tuto dobu nikdy neporouchal, což potvrzuje jeho vysokou spolehlivost.

Jedním z konstrukčních řešení zaměřených na zlepšení spolehlivosti je výměna pohonu rozvodového řetězu za řemenový. Chladicí systém se stal spolehlivějším. Nyní má dva termostaty. Jinými slovy, výrobce má problémy se spolehlivostí CJZA EA-211 neustále pod kontrolou.

Slabé body

Navzdory vysoké popularitě (zejména mezi majiteli automobilů v EU) existují kritické slabiny v motoru.

Mašložor. V podstatě se to projevuje nájezdem 80-100 tisíc km. Hlavním důvodem tohoto efektu je nízká kvalita našeho paliva. Jedním z nejracionálnějších způsobů řešení tohoto problému bude snížení životnosti spalovacích motorů. Například každých 50-60 tisíc km zkontrolujte a vyčistěte ventily.

Zadření stíracích kroužků oleje

Zadření stíracích kroužků oleje

Zvýšená tvorba sazí na ventilech. Vzniká v důsledku nekvalitních paliv a maziv, zejména benzínu. Nasávaný snese naše palivo, ale přeplňovaný EA-211 ne, vyžaduje kvalitní vysokooktanový benzín.

Po 40-50 tisíc km způsobuje ventilační ventil klikové skříně potíže. Problém je charakterizován výskytem zápachu výfukových plynů v kabině.

Zpočátku byl motor vyráběn s „jemnou“ elektrickou částí – oxidace kontaktů byla poměrně často pozorována, zejména u vysokonapěťových vodičů. Výrobce následně chybu opravil.

Vodní čerpadlo (čerpadlo) se neliší vysokou životností. Po nájezdu 100 tisíc km od ní můžete očekávat překvapení – selhání.

Zakysání s následným zaseknutím táhla pohonu vypouštěcího ventilu turbíny.

Problémový uzel - regulátor turbíny

Problémový uzel – regulátor turbíny

Regulátor v případě poruch je zpravidla nahrazen novým.

Během provozu se na motoru vyskytují další nepříjemné momenty, ale jsou méně relevantní, vyskytují se zřídka.

Udržitelnost

Motor CJZA EA-211 má zvýšené požadavky na údržbu. V praxi to znamená, že motor lze obnovit.

K tomu musíte mít speciální nástroje a přípravky, dobré praktické dovednosti při provádění oprav na takových jednotkách a vynikající znalosti struktury samotného spalovacího motoru. Výrobce zároveň nedoporučuje opravovat motor svépomocí a blok válců prohlásil za neopravitelný vůbec.

Někteří majitelé automobilů provádějí kompletní generální opravy motoru svépomocí. Přitom zvládají i výměnu vložek válců. Stroker44 z Kostromy o tom ve své recenzi píše: “. hodně opotřebovaný blok klidně objímky . „. Ostatní součásti motoru pro jejich opravu nepředstavují velké potíže.

Při restaurování CJZA EA-211 nejsou problémy se sháněním náhradních dílů, ale je třeba mít na paměti jejich vysokou cenu. Zároveň při nákupu musíte dbát na jejich originalitu, abyste nenarazili na padělek.

Před zahájením opravy je nutné zvážit možnost nákupu smluvního motoru. Zde je opět nepříjemnost – náklady na takovou jednotku jsou pro rozpočet docela hmatatelné. Cena použitého motoru se pohybuje od 65 do 100 tisíc rublů. Nový motor bude stát asi třikrát tolik.

Konečný závěr je tedy takový, že motor CJZA EA-211 je opravitelný, ale jeho restaurování je nejlepší svěřit specialistům autoservisu.

Motor Volkswagen CJZA si získal širokou oblibu u našich i zahraničních majitelů automobilů. Snadné nastavení, ekonomické a odolné, s dostatečným výkonem a vysokým točivým momentem.

Jedinou nevýhodou je, že v našich provozních podmínkách je nutné zkrátit dobu údržby.

Zajímavé:
Jak zacházet s Porprise Škoda Kodiak.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button