ŠkodaŠkoda Fabia

Jak resetovat chybu automatické převodovky skoda fabia

Škoda Fabia

Pokud u Fabie škubne automat, má to většinou jediný důvod.
Již jsem psal, že na Fabii s motorem 1,6 litru je instalována hydraulická automatická převodovka. To je podle mě jedna z nejlepších a nejspolehlivějších konfigurací tohoto auta. Je tu ale jedna závažná konstrukční chyba. Přesněji, Postupem času se to stává vážným, pokud na novém voze nejsou přijata správná opatření. Faktem je, že vzdálenost mezi skříní automatické převodovky a chladičem je malá. A je tam nacpaná spousta věcí: hadice chlazení, držák na konektory a co je nejsmutnější, dráty. Je jich tam vlastně hodně. A kvůli těsnosti takového vedení se třou o sebe, o hadice a zvlnění. Vůz zpravidla nezpůsobuje problémy po celou záruční dobu. A po chvíli se začnou objevovat nejrůznější chyby, od vadné lambda sondy až po neustálé vypalování žárovek. Ano, ano, stal se takový případ, kdy se drát odpovědný za zatížení generátoru roztřepal v úzkém hrdle, vyráběl téměř 16 voltů a majitel měnil žárovky každý měsíc. A to i v tom lepším případě. Ale chci popsat jednu z nejhorších.

Všechno to začalo neškodně – dobrá Fabia. Stěžuje si na otřesy při zapnutí „D“ nebo „R“ na stroji. Opravdu, rány nejsou vůbec kyselé, přímo vás vyhodí ze sedadla.

Opravdu, rány nejsou vůbec kyselé, přímo vás vyhodí ze sedadla.

A v řídící jednotce převodovky nejsou vůbec žádné chyby. Zajímavý. Obvykle, když nastanou problémy kvůli tření vodičů, objeví se chyba v senzorech nebo solenoidech v mozku krabice, ale tentokrát je vše jasné.

„Zkontrolujte hladinu oleje v krabici,“ radí mistr. Logický. Ale líný. Není zde měrka pro kontrolu hladiny. Nějakého inženýra napadlo zkontrolovat olej ze spodní části krabice přes vypouštěcí otvor. Cokoli mě napadlo, dal jsem to tam. Tam za vypouštěcí zátkou je trubka určité výšky. Při normální hladině by odtud měl olej trochu kapat. S odšroubovanou zástrčkou a běžícím motorem. Brilantní! Jen k tomu je potřeba zvednout auto, sundat ochranu, vyšroubovat zátku, namazat se olejem.

Zajímavé:
Jak utáhnout hnaný hřídel manuální převodovky Škoda.

K tomu stačí zvednout auto, odstranit ochranu, odšroubovat zátku a potřít se olejem.

Nijak zvlášť příjemné, když vezmeme v úvahu, že se majitel rozhodl otestovat terénní schopnosti fabie a zdá se, že prořezává pole. Celá ochrana klikové skříně je pokryta silnou vrstvou chutného ruského bahna. Zavolám majiteli, ukážu mu situaci, položím nejdůležitější otázku: klouže to? Protože mé další jednání velmi závisí na odpovědi na tuto otázku. Pokud se dostanete do smyku na automatické převodovce, je vysoká pravděpodobnost přehřátí spojek. Co by mohlo způsobit dopady? Nepřímo lze stav spojek kontrolovat chutí, vůní a barvou skříňového oleje. Pokud to zapáchá spálením a olej je tmavý, znamená to, že je to ono, je pryč. Ukazuje se, že auto neklouzalo, ale když tyto nárazy před týdnem začaly, majitel nejprve ve stroji vyměnil olej a filtr. Bravo! Miluji tyto garážové příběhy – „převodovka škube – vyměňte v ní olej“, „svítí kontrolka motoru – umyjte vstřikovač“. A když rady zkušených nepomohou, jdeme do servisního střediska zjistit důvod.

A když rady zkušených nepomohou, jdeme do servisního střediska zjistit důvod.

Takže i kdyby to klouzalo, olej je čerstvý a už nic neuvidím a otřesy začaly ještě před zásahem do krabice, takže hladina oleje již není důležitá.

Super, nechme zatím hydraulickou část na pokoji. Vracím se k problematickým drátům, které drhnou. Bah! Takže se nejen třou, ale také o kladný vodič ke startéru! Tolik, že byly odhaleny žíly.

Špatné dráty se nejen třou, ale dřou i o kladný drát ke startéru.

Nastane následující situace: když je dán startovací signál, „plus“ jde nejen na solenoidové relé spouštěče, ale také přes zemní izolaci na jeden z vodičů, který vede k řídicí jednotce převodovky. O to zvláštnější je, že neexistují žádné chyby. Co je to za drát, který nedává chybu ani s dobrým „plusem“? Otevírám schémata – fialová a fialovo-bílá jdou na snímač teploty oleje v automatické převodovce. V 10. bloku naměřených hodnot automatické převodovky kontroluji tuto teplotu.

V 10. bloku naměřených hodnot automatické převodovky kontroluji tuto teplotu.

Rozhodl jsem se zkontrolovat odpor samotného snímače.

Vypadá to, že zima vstoupila do krabice. Senzor ukazuje minus tři stupně. Za předpokladu, že je venku +20 a auto již ujelo dostatečnou vzdálenost, aby se olej zahřál. „Minus tři“ nemůže být za žádných okolností.

Jednotka ale nehlásí chybu, protože do minus padesáti stupňů považuje senzor za funkční.

Zapojím kabeláž, zavolám ze senzoru do mozku – vše je normální. Rozhodl jsem se zkontrolovat odpor samotného snímače. wow – 13 kOhm! Příliš mnoho na teplotní čidlo. Je dobře, že existuje úžasná věc – originální obchod s odporem VAG.

Je dobře, že existuje úžasná věc - originální obchod s odporem VAG.

Je to jako proměnný rezistor, jen pomocí tlačítek lze nastavit libovolný odpor od 100 Ohmů do 100 kOhmů. Znovu roztrhnu kabeláž a místo teplotního čidla připojím odpor 1,1 kOhm. Nyní v 10. bloku hodnot je hodnota 57 stupňů. Tohle je blíž životu. Sednu za volant, zapnu „D“, „R“ – vše je v pořádku, žádné trhnutí, auto se hladce pohybuje v obou směrech.

Dobrodružství je u konce. Viník byl nalezen. Polomrtvý snímač teploty oleje v krabici. Plus, který pravidelně přichází do startéru, zjevně značně podkopal zdraví snímače. Ale on se nevzdal! Neklesl na mínus padesát. Oklamal krabici a málem oklamal mě. Jdu do skladu a podívám se, kolik stojí senzor. Odcházím ze skladu s tím, že dnes to rozhodně měnit nebudu. Nejde ani o to, že toto není skladem a nikdy nebylo, jen se nemění samostatně, je dodáváno s kabelovým svazkem pro všechny ostatní senzory. A stojí to asi osm tisíc rublů. 8 rublů. Pro senzor. Pro běžný termistor.

A nejen to, abyste mohli vyměnit postroj, musíte odstranit pánev a hydraulickou jednotku, a to je dalších pět tisíc prací. Dráty se tímto způsobem docela dobře drhnou. Vůbec ne levné.

A byl další případ, kdy kladné lanko startéru roztřepilo i kabeláž automatické převodovky, ale tenkrát zlý osud zasáhl lanko na jednom z ovládacích ventilů. A plus se dostalo do mozků, tzn. řídící jednotka automatické převodovky. A zabil tam tranzistor řízení výstupu. A museli změnit mozek, protože se v nich usadila trvalá chyba kvůli přerušenému okruhu ventilů.
To vše znamená, že problém lze vyřešit mnohem dříve. Preventivně stačí oddálit kabelové svazky a lidsky je vést tak, aby se o sebe nedrhly. Jen si musíte být vědomi této konstrukční chyby a varovat zákazníky. Práce je levná a může vám ušetřit spoustu peněz.

Na údržbě nešetřete. Kontaktujte profesionály.

Inozemcev Timofej Alexandrovič
© Legion-Avtodata

(přezdívka na fóru – tirim)
Podolsk (moskevská oblast)
+7 (925) 451-06-83
avto-mexanic@mail.ru

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button