ford focusford focus 2ŠkodaŠkoda OctaviaŠkoda octavia a5

Jaký motor zvolit ford focus

Miliony se nemohou mýlit: vyberte si ojetý Ford Focus 2

Tento vůz se stal symbolem své třídy a své doby a zajistil nebývalý úspěch kreditním programům, díky čemuž se vozy třídy C staly lídry v prodeji. Být horší než ona znamenalo neúspěch na trhu, ale nebylo tak snadné ji porazit. To je ono, „Credit Focus“, bestseller druhé poloviny „dobře živeného roku 2000“.

Úspěch tohoto modelu v Rusku je z velké části způsoben velmi správným přístupem Fordu k dobývání trhu. Lokalizace, celní výhody a titul „domácí auto“ pro každého, kdo nemůže kupovat zahraniční auta. A navrhli ne ledajaký model, ale Evropské auto roku!

První Focus se začal montovat ve městě Vsevolozhsk u Petrohradu v roce 2002 a již v roce 2005 sjel z montážní linky hrdina tohoto článku. Mimochodem, právě ruská montovaná auta tvoří převážnou část populace Focusu – ze závodu ve Valencii k nám byly nejprve dodávány pouze kombíky a některé dieselové vozy z Německa. Úspěch měl i balíček SE, který si mnozí objednali speciálně pro zámořskou montáž. Jak ukázala praxe, bylo to úplně marné. Dovezený Focus se porouchal neméně často než ten Vsevolozhsk a kvalita laku se ukázala být přibližně stejná. Jen pár příjemných prvků výbavy a interiéru kompenzovalo vyloženě přeplácanost ve srovnání s „domácím výrobcem“.

Mimochodem, závod poblíž Petrohradu se ukázal být prvním úspěšným pokusem o lokalizaci zahraničních vozů ve významných objemech, který slouží jako dobrý příklad pro ostatní. Kousek po kousku se poblíž Petrohradu objevil produkční seskupení automobilek s objemy na úrovni Togliatti. Právě úspěch Focusů sloužil jako příklad pro lokalizaci Solaris, Rio a Qashqai.

Zajímavé:
Kde se vyrábějí baterie pro skoda economy.

autowp.ru_ford_focus_3-door_4.jpg

Technika

Pokud jde o vůz samotný, první generace se ukázala být nepochybným technologickým lídrem ve třídě. První a nejdůležitější novinkou je víceprvkové zavěšení vzadu, které zajišťuje vysoký komfort a vynikající ovladatelnost při vysoké nosnosti podvozku. Dobré provedení interiéru umožnilo, i přes rozměry typického vozu třídy C, překonat vozy třídy D z hlediska vnitřního objemu. A žádné podvádění s velikostmi, jako Škoda Octavia A5 – byla prostě delší než všichni její spolužáci. V případě Focusu jde jen o dobré rozložení.

autowp.ru_ford_focus_turnier_8.jpg

Druhá generace Focusů zdědila nejlepší vlastnosti té první a hodně dostala od platformových sedanů Volvo S40 a Mazda 3. Na nové platformě se podíleli švédští designéři poskytující vynikající pasivní bezpečnost pro příští generaci vozů a zároveň jedinečně široký interiér, navíc bohatou nabídku karoserií a vynikající klimatický systém. A verze ST a RS mají vynikající turbomotor od Volva z legendární řady Modular Engine. Od Mazdy dostali dobré motory 1,8 a 2,0 litru řady Mazda L a také automatickou převodovku 1,6 – vlastní design, ale nejžhavější nastavení převodovky si ponechali pro sebe.

autowp.ru_ford_focus_st_3-door_13.jpg

Obecně lze říci, že spojení technologií ze tří kontinentů přineslo vynikající výsledek. V Evropě se vůz stal také jedním z bestsellerů třídy. Do USA ho ale kupodivu nepustili, pokračovali ve výrobě modernizovaného prvního Focusu, aby nezasahovali do prodejů Mazdy a starších modelů Fusion.

Продажи

Oblíbenost vozu u nás je těžké přeceňovat – prodejní čísla hovoří jasně. Byla to tak lukrativní nabídka, že se prostě nedala odmítnout. Moderní auto za cenu o třetinu nižší než všichni jeho spolužáci! Pravda, při bližším zkoumání se ukázalo, že „reklamní cena“ byla výrazně podhodnocena: za částku pod 400 tisíc rublů jste si mohli koupit pouze bílý třídveřový hatchback s motorem 1,4 a dokonce i s čekací dobou jednoho roku!

ford_focus_24.jpeg

Jenže i na mnohem dražší verze 1,6 s karoserií sedan, ABS brzdami a zadními kotouči se stály fronty šest měsíců. Mnoho přeobjednávaných vozů s motory 2,0 a 1,8, aby zkrátilo čekání. Program Ford Finance také poskytoval levné půjčky. Sen byl lidem blíž než kdy jindy. Krize v roce 2009 ochromila prodeje, ale model si udržel vedoucí postavení až do samého konce. Nový Focus III mnozí považují jen za bledý stín své někdejší velikosti – má stísněný interiér, honosné obložení a výrazně se zvýšila cena. Výsledkem je ztráta vedoucích pozic ve prospěch GM produktů. Focus 2 však také nebyl bez hříchu. Ale od teď podrobněji.

Novye-Zaglushki-Bu-1.png

Karoserie a interiér

Karoserie automobilů před restylingem v roce 2008 se koroze příliš nebály, ale i na zcela nepoškozených karoseriích se časem na švech prahů a pod plastem nárazníků objevují „šafránové čepice“. Ale spodní a boční nosníky drží dobře. A pokud jsou drenážní otvory těla v pořádku, pak nebudou žádné vážné problémy. U nejstarších vozů již koroze oblouků a spodků dveří bezpečně vystoupila ze švů a stala se viditelnou. To velmi kazí vzhled a snižuje cenu, ale zatím to není vůbec nebezpečné – kontrola ukazuje, že energetická struktura těla je v pořádku. Existují však upřímně „shnilé“ příklady a nejčastěji se jedná o auta s registrací v Moskvě – koktejl na místních silnicích je jasně kontraindikován s lakem. A často stopy po zaplavení v interiéru naznačují, že tato auta byla nucena překonat městské vodní překážky – vnitřní dutiny karoserie zjevně nemají dostatečně dobrou antikorozní ochranu. Auta po restylingu v roce 2008 mají kupodivu více problémů s lakem. S největší pravděpodobností je na vině změna procesu lakování – možná přechod na vodou ředitelné barvy ve výrobě. Faktem ale zůstává, že puchýře a třísky na laku novějších aut se objevují rychleji a vrstva laku je velmi tenká a měkká, doslova poškrábaná stébly trávy. Auta lakovaná na metalízu mají v tomto případě mírnou výhodu – jejich vrstva laku je zřetelně silnější. Ale zlepšila se ochrana vnitřních dutin a možná se začal lépe nanášet tmel na švy – koroze švů je u těchto strojů stále vzácná.

autowp.ru_ford_focus_turnier_34.jpg

Všeobecně se u každého Focusu doporučuje pravidelná antikorozní úprava a u restylovaných modelů se doporučují i ​​kosmetické úpravy. Při kontrole tloušťkoměrem se tedy nelekejte zvýšené tloušťky vrstvy laku. Mimochodem, španělsky montovaná auta trpí úplně stejnými problémy s karoserií, takže to vůbec není záležitost domácího výrobce. Mimochodem, „Evropané“ mají svůj vlastní počet prvků interiéru, stejně jako řadu dalších komponent v zavěšení a elektrice. Pozor, ne vše je kompatibilní. Vnější prvky karoserie nejsou nijak zvlášť odolné, světlomety se snadno odírají a jsou náchylné na praskání a v zimě velmi dobře praskají i nárazníky. Lapače nečistot se doporučuje instalovat vpředu i vzadu – lak se snadno zničí pískováním, včetně nátěru zadního nárazníku. Podotýkám, že Focus má plastový přední panel, auto bylo mezi prvními, kdo takové řešení vyzkoušel. Jednou z výhod je, že nerezaví, ale nevýhodou je, že se drolí i při lehkých nárazech a poškození na první pohled vypadá katastrofálně: chladiče na asfaltu, padá nárazník. Obnova vozu po nárazu je však poměrně jednoduchá: plast nepřenáší téměř žádné zatížení na křídla, kapotu a boční nosníky, po instalaci nového předního panelu bude zapotřebí minimální práce na karoserii, pouze na těch částech, které byly postiženy. Samostatnou bolestí hlavy pro majitele je zámek kapoty pod znakem Fordu na masce chladiče. Pravidelně selhává kvůli poletování silničních nečistot, pomáhá jen pravidelné mazání a utěsnění válce zátkou. Nebo přesunutí pohonu zámku do interiéru – v tomto případě je použito lanko a zámek od Volva. Interiér je vcelku jednoduchý, ale materiály zde nejsou špatné. Za zmínku také stojí, že v závislosti na verzi se prvky, jako je podlahový koberec a zvukotěsné podložky, budou lišit. Ano, ano, to znamená, že levné verze vozů byly hlučnější! Ghia nebo Titanium mají evidentně lepší vlastnosti nejen díky příplatkové výbavě. V deseti letech už interiér většinou nepůsobí svěže, alespoň sedadla a volant otevřeně prozradí stáří a najeté kilometry vozu. Pokud váš interiérový balíček obsahoval stříbrné plastové obložení, pak už také nejsou k ničemu – stříbrná vrstva laku se ve třetím nebo čtvrtém roce v místech kontaktu s rukama a oblečením strhává. Ale kliky, tlačítka a další kování jsou zde mnohem pevnější než v malém fúze: Mohou ztratit svůj vzhled, ale nebudou téměř žádná odmítnutí. Problémy kromě vzhledu zahrnují prověšení koberce pod nohama řidiče, poškození rámu sedadla u levných verzí, slabé elektrické ovládání oken a jejich řídicí jednotky ve dveřích řidiče. Kupodivu zde nejsou žádné vážnější problémy.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button