ŠkodaŠkoda Rapid

Jak flashnout Škoda Rapid 90hp na 110hp

Škoda Rapid první generace. Vůz se vyráběl od roku 2012 do současnosti a v roce 2017 prošel jediným restylingem. Aktualizace modelu byla kosmetická a týkala se pouze exteriéru a interiéru.

V tomto článku budeme hovořit o chiptuningu pro Škodu Rapid vybavenou 1.6litrovým atmosférickým benzínovým motorem o výkonu 90 koní. a 155 Nm. Motor má kódování CWVB a je na tomto modelu instalován od června 2015. Kromě Škody Rapid najdeme tuto 90koňovou pohonnou jednotku pod kapotou těchto vozů: Volkswagen Polo Sedan a Volkswagen Jetta.

Škoda Rapid 1.6 CWVB využívá elektronickou řídicí jednotku motoru Bosch ME17.5.26, postavenou na procesoru TC1724. Ladění čipu se provádí pomocí diagnostického konektoru OBD2. Před chiptuningem se ujistíme, že provedeme minimálně vstupní diagnostiku elektronických systémů na přítomnost chybných funkcí. Samotné programování je rychlé a nezabere více než 5 minut.

Upravený firmware připravujeme na základě přání klienta s přihlédnutím k vlastnostem motoru a převodovky tak, aby to negativně neovlivnilo jejich životnost. V důsledku chiptuningu je odhadovaný nárůst výkonu u Škody Rapid 1.6 CWVB o 33 % koňských sil a 9 % točivého momentu. Ne, to není překlep, ale stopy marketingu. Faktem je, že motor CWVB má 90 koní. existuje dvojče s označením CWVA a zvýšené na 110 koní. Napájení. Jedná se o naprosto identické motory, rozdíl je pouze v ovládacím programu.

Při ladění firmwaru odstraňujeme limit výkonu na 110 koní. a navíc provádíme ladění, které je pro jednotky bezpečné. Co se týče točivého momentu, zde je vše skromnější a to jen díky naladění, jelikož motor s označením CWVA a CWVB má identický točivý moment. Toto zvýšení výkonu má vliv na zlepšení dynamiky v celém rozsahu otáček motoru. Samotné zrychlení se stává měkčím a pružnějším. Všechny druhy propadů jsou vyhlazeny a odezva na sešlápnutí plynového pedálu je zlepšena. Celkově se Rapid stává rychlejším, předvídatelnějším a příjemnějším z jízdy, čehož nelze dosáhnout pouhým posunutím výkonového limitu na 110koňovou verzi.

Zajímavé:
Jak otevřít kufr zevnitř Škody Roomster.

V číslech:
Bylo to 90 koní. ➡ Nyní ~120 hp
Bylo to 155 Nm. ➡ Stalo se ~169 Nm.

Výsledek:
Odhadovaný nárůst výkonu o 33 % v koňských silách a 9 % v točivém momentu.

V tomto případě byl nárůst ~+30 hp. ~+14 Nm.

Výsledkem je zlepšení dynamiky zrychlení v celém rozsahu rychlostí. Poklesy při startu a při řazení byly odstraněny. Výmoly a poklesy během zrychlení byly odstraněny, takže pohyb a zrychlení jsou měkčí a pružnější. Po zapnutí má režim klimatizace menší vliv na ztrátu energie. Vylepšená rychlost odezvy plynu. V tichých jízdních režimech lze snížit spotřebu paliva.

Na tomto voze je také možné:

  • Euro 2/Decat, Software deaktivující monitorování provozuschopnosti katalyzátoru, zatímco druhé (spodní) kyslíkové senzory, lambda sondy, jsou vypnuté. To se provádí pro následné fyzické odstranění katalyzátorů bez použití všemožných triků.

Přeprogramování se provádí přes diagnostický konektor.

Předpokládaná doba práce je 30 minut.

Výsledek je cítit ihned při opuštění krabice!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button