Škoda Fabia

Jak zamknout klikový hřídel motoru 1.6 litru ve Škodě Fabia

Podívejme se, jak určit, že startér nemůže klikovým hřídelem protočit právě kvůli klínu, a také jak zabránit následkům přehřátí, hladovění oleje a následných velkých opravách spalovacího motoru.
Hlavní důvody

-Svařování vložek s čepy klikového hřídele kvůli nedostatku oleje.
– Zablokování pístních čepů v horní hlavě pístu. Stejně jako u vložek může být příčinou hladovění oleje. Čep se ale také zasekává kvůli nesouososti horní hlavy a pístního čepu.

-V důsledku výsledného nesouososti se objevují lokální zóny polosuchého tření a nadměrného napětí, které může způsobit kritickou tepelnou roztažnost, oděrky a zaseknutí.
– Píst je zaseknutý ve válci kvůli přehřátí motoru nebo špatnému odvodu tepla.
-Zlomený píst blokuje pohyb ojnice a otáčení klikového hřídele.
-Nekvalifikovaná oprava motoru. Nesprávná volba teplotních vůlí při montáži CPG, klikové hřídele nebo nevyřešené poruchy mazacího systému mohou způsobit výše popsané poruchy.

-Příčinou klínu mohou být také šrouby, matice, neopatrně spadlé do válců nebo sacího traktu.
– Ohnutý ventil blokuje pohyb pístu. Hlavním důvodem „setkání“ ventilů s písty je zlomený rozvodový řemen. Po přetržení nebo skoku na několik zubů rozvodového řetězu najednou a nárazu se dřík ventilu ohne.

-Silná deformace vede k tomu, že se ventil nemůže pohybovat po vedení a blokuje pohyb pístu při přiblížení k TDC. Vysušení ventilu povede k podobným následkům.

Jak pochopit, že je motor zadřený

Myšlenka zadření motoru přichází po cvaknutí startovacího relé, po kterém nenásleduje rotace klikového hřídele. Je pravděpodobné, že startér cvaká, ale neotáčí se kvůli vybité baterii nebo poruše samotného startéru. Chcete-li identifikovat zadřený motor, musíte se pokusit otočit klikovým hřídelem ručně. Můžete to udělat dvěma způsoby:
Otočte klikovým hřídelem pomocí klíče pomocí šroubu řemenice. Nevýhodou je, že u většiny moderních vozů uspořádání motorového prostoru omezuje přístup ke řemenici;
zavěste jednu stranu hnací nápravy, zařaďte nejvyšší rychlostní stupeň a snažte se točit motorem za kolo.
Při tažení auta na lanku byste se neměli pokoušet otáčet klikovým hřídelem. Pokud je motor zadřený, může prudký pokus otočit klikovým hřídelem způsobit ještě větší poškození.

Zajímavé:
Jakou nádrž má Škoda Fabia 2001.

Co dělat při zaseknutí

Předpokládejme, že se motor vašeho auta stále zadře, ale nechcete ho úplně rozebrat kvůli generální opravě. V takovém případě sejměte rozvodový řemen a pokuste se otočit ozubeným kolem vačkového hřídele. Pokud se ozubené kolo netočí ve směru otáčení CV, je pravděpodobné, že je motor zadřený kvůli ventilům. V tomto případě doporučujeme zahájit opravu zaseknutého motoru demontáží víka ventilů a hlavy válců.
Pokud se řemenice klikového hřídele neotáčí v žádném směru, odstraňte paletu, abyste odstranili třmeny hlavního ložiska a spodní víka ojnice. Pokud se zjistí, že ložiska jsou zvednutá, přilepená ke klikovému hřídeli a otočená, výměna kluzných ložisek stále nebude stačit. Doporučujeme nejen zkontrolovat olejové čerpadlo, ale také demontovat klikový hřídel pro profouknutí kanálků přívodu oleje stlačeným vzduchem. Je pravděpodobné, že kanál je zkosený, což vedlo k místnímu nedostatku mazání. Pokud jsou kluzná ložiska normální, je nutné CPG demontovat a odstranit závadu.

Nedostatek oleje
Nedostatek motorového oleje v zatížených třecích párech vede k suchému tření, které způsobuje rychlé přehřátí dílů. Expanze vlivem ohřevu vede ke zmenšení tepelné mezery a vlivem zvýšené teploty se na dílech vyrobených z měkkých slitin objevují lokální zóny tavení. To je přesně ten destruktivní účinek, který má hladovění oleje na kluzná ložiska klikového hřídele a ojnice.

První, kdo trpí v případě poklesu tlaku oleje, jsou hlavní vložky klikového hřídele, protože nesou největší zatížení při běžícím motoru. Kvůli vysoké teplotě se vložky a čep rotujícího klikového hřídele přilepí. Důsledkem je rotace vložek v lůžkách a výskyt charakteristického klepání (v takových případech říkají, že motor klepal). Jak se problém zhoršuje, pár čep-vložka se zasekne tak pevně, že po zastavení motoru a pokusu o jeho opětovné nastartování startér jednoduše nemůže otočit klikovým hřídelem. To je hlavní známka zaseknutého motoru.
Hlavní příčiny nízkého tlaku motorového oleje:
– nemrznoucí směs v oleji
-nízký výkon olejového čerpadla. Přečtěte si o typických poruchách a testovacích metodách v článku „Jak správně zkontrolovat olejové čerpadlo“;
– ucpaná síťka na olej;
– nízká hladina motorového oleje. Při výrazném překročení hladiny začnou protizávaží klikového hřídele šlehat olej a nasycovat jej vzduchem, čímž hrozí i zhoršení mazání třecích párů;
– vzhled emulze v důsledku smíchání oleje s vodou, chladicí kapalinou;
-nevhodné složení, viskozita motorového oleje;
– ucpané kanály přívodu oleje k pístnímu čepu, mazací vedení pro vložky klikového hřídele.

Přehřátí motoru

Kritické zvýšení teploty vede k nadměrné tepelné roztažnosti prvků CPG. Při spalování TPVS je píst vystaven většímu tepelnému zatížení než válec. Za úvahu také stojí, že většina pístů je vyrobena z hliníku, který má oproti litině dvojnásobnou tepelnou roztažnost. Zmenšení mezery mezi pístem a stěnou válce vede k polosuchému tření, protože olejový film je vytlačován expandujícím pístem. V místech kontaktu se objevují zóny lokálního přehřátí, které způsobují, že píst vyvíjí rostoucí tlak na stěnu válce. To je příčinou první šikany.

Další tepelná roztažnost vede ke zvýšení koeficientu tření a zadření pístu ve válci. V tomto případě se motor zastaví a již nenastartuje. V některých případech lze po vychladnutí motor ještě vytočit startérem, ale již nebude normálně fungovat. Nejsmutnějším scénářem je, že se motor zastaví s charakteristickým klepáním a „pěstí přátelství“.
Aby se zabránilo zadření motoru v důsledku přehřátí, doporučujeme:
– při výběru nemrznoucí směsi dodržujte tolerance výrobce;
-sledovat hladinu chladicí kapaliny;
– porozumět příznakům poruchy termostatu, poruchy čerpadla chladicího systému, aby bylo možné v případě potřeby zkontrolovat provozuschopnost tepelného ventilu, vyměnit vodní čerpadlo;
– pravidelně omývejte voštiny chladiče chladicího systému motoru.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button