ŠkodaŠkoda Octavia

Kdy se objeví Škoda octavia 4?

Škoda v Praze oficiálně představila čtvrtou generaci liftbacku a kombi Octavie, o které se už obecně vědělo vše. Nyní se můžete podívat na obrázky a být trpěliví – nový produkt se do Ruska brzy nedostane.

Dlouho před premiérou začala tisková služba Škody bombardovat média upoutávkami na novou Octavii a fragmenty jejího technického popisu a fotošpioni nejednou zachytili na silnicích předsériové prototypy s minimální maskovací ochranou. Velkolepý galavečer 11. listopadu v české metropoli byl v podstatě formalitou a shromážděné publikum na plamenné projevy mluvčích Škodovky i na samotnou novinku reagovalo vlažným potleskem. To ale vůbec neznamená, že by auto bylo špatné – přesně naopak, Škoda se snažila udělat novou Octavii přesně takovou, jakou ji evropští spotřebitelé očekávají: moderní, prostornou, praktickou, ekologickou a bez výstředností v designu, které přepracovali. předchůdce je připomínán.

Zepředu je česká značka nezaměnitelně rozpoznatelná díky charakteristické falešné masce chladiče, ale zezadu už ruští automobiloví nadšenci srovnávali novou Octavii s Hyundai Solaris – jsou si velmi podobné a jen velká písmena Škoda na víko kufru zabrání rozvoji této mylné představy.

Interiér je navržen v duchu mladších modelů Scala a Kamiq, ale upravený pro vyšší status Octavie a elektronické dědictví platformy Volkswagen Golf VIII, která měla premiéru 25. října. Obrazovka multimediálního systému (8,25- nebo 10palcová) již není zabudována v předním panelu, ale je k němu připevněna ve formě tabletu a je na ni vázáno ovládání mikroklimatu – již nejsou samostatná tlačítka a knoflíky.

Přístrojová deska je samozřejmě virtuální (10,25palcová), s několika možnostmi zobrazení informací a navíc si můžete objednat živý dataprojektor na čelní sklo. Ovládání světla je nyní provedeno ve formě tlačítek, i když na předchozí knoflík si nikdo nestěžoval. Volič automatické převodovky se stal neuzamykatelným, má velikost flash disku počítače. Střešní okno se ovládá dotykovými lištami na stropní konzole. No a nejpamátnějším prvkem interiéru je dvouramenný volant, jehož design už na fórech majitelů aut vyvolal hádky, čili ne každému se líbí (většinou ten výrůstek ve spodní části ráfek je nepříjemný).

Rozvor se se změnou generací nezvětšil a je stejných 2686 mm, ale celková délka se mírně zvětšila, a to na 4689 mm u obou karoserií a zdá se, že veškeré navýšení prospělo kufru: v liftbacku evropského stylu nyní pojme 600 litrů místo předchozích 590, „stodola“ má 640 litrů oproti 610 u předchůdce. Samozřejmostí je pečlivě promyšlené uspořádání zavazadlového prostoru: nastavitelná úroveň podlahy, háčky, síťky, kapsy, rolovací tác na horní polici – vše, co stálí zákazníci Škody tolik milují.

Nabídka motorů bude při zahájení prodeje poměrně bohatá. Benzínové jednotky 1.0 TSI Evo (110 k) a 1.5 TSI Evo (150 k) lze doplnit 48voltovým hybridním přídavkem e-Tec, který umožňuje úsporu až 10 % paliva a čistší výfukové plyny, ale např. add-on je k dispozici pouze ve spojení se 7stupňovou převodovkou DSG, přičemž standardně jsou tyto motory spárovány se 6stupňovou manuální převodovkou.

Benzinový motor 2.0 TSI (190 k) se dodává pouze v kombinaci s pohonem všech kol a 7stupňovou převodovkou DSG, ovšem bez hybridní nástavby. Močovinový diesel 2.0 TDI se zatím hybridizaci také vyhnul a je k dispozici ve verzích 116, 150 a 200 k, přičemž pro poslední dvě je k dispozici pohon všech kol. Plynový motor 1.5 TSI G-Tec produkuje 130 koní. a je k dispozici pouze s pohonem předních kol (s manuální převodovkou nebo DSG). A konečně plug-in hybridní verze Octavie iV je postavena na zážehovém motoru 1.4 TSI a produkuje 6 koní společně s elektromotorem zabudovaným do 204stupňové DSG. Plně nabitá baterie s kapacitou 13 kWh vystačí na 55 km bezemisního dojezdu v rámci cyklu WLTP. Baterie je umístěna v kufru, tedy žere část jeho užitečného objemu – hybridní liftback má na tašky vyčleněno pouhých 450 litrů, verze Combi pak 470 litrů. V příštím roce se očekává sportovní verze Octavie RS a crossover Octavia Scout.

Škoda Octavia iV

Nová Octavia má čtyři možnosti odpružení: standardní, sportovní se světlou výškou sníženou o 15 mm, adaptivní se světlou výškou sníženou o 10 mm, pro špatné silnice se světlou výškou zvýšenou o 15 mm (absolutní čísla zatím nebyla zveřejněna) . Pro Rusko je nejzajímavější poslední možnost, ale je docela možné, že s ohledem na lokalizaci dostane naše Octavia vlastní speciální nastavení odpružení a téměř jistě i vlastní řadu motorů s „předpotopním“, ale nenáročným „sání“ 1.6 MPI v základu.

Zajímavé:
Jak zjistit, zda je vadná vana motoru Škoda Octavia A7.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button