ŠkodaŠkoda Octavia

Jak sestavit Škodu Octavii

Kde se montuje Škoda Octavia: hlavní otázky pro novou generaci

Dmitrij Sapko

O český sedan nebo liftback Škoda Octavia je zájem především milovníků kvalitní a praktické automobilové výbavy. Korporace nabídla přepravu optimální z hlediska výbavy, designu a komfortu a opakovaně získala první místa v různých hodnoceních a srovnáních. Nová generace vozu ve své třídě C dosáhla na její horní hranici, vůz zaujímá čestné místo mezi lídry a v cenovém segmentu nemá vývoj prakticky žádné konkurenty. Toto auto má samozřejmě také své nedostatky a dětské nemoci, ale jejich počet je tak malý, že kupující je připraven odpustit společnosti některé nedostatky. Dnes budeme hovořit o montážních místech nové generace Octavie a také zvážíme hlavní rysy současné generace, která spatřila svět v roce 2013.

Samotný vůz Škoda Octavia má za sebou poměrně hlubokou a neobvyklou historii. Vozidlo cílí na mladé publikum, ale v roce 1959, kdy svět spatřila první Octavia, šlo o naprosto univerzální a originální vůz, který si již tehdy získal v Evropě jistou důvěru. Do roku 1996 se vyráběly různé modifikace tohoto vozu, a když se firma dostala pod křídla německého koncernu Volkswagen AG, dostal přednost nový design, jehož variace dodnes udivují fantazii milovníků evropské praktičnosti. Škoda Octavia A7, která prošla třemi generacemi a několika restylingy, je připravena příjemně překvapit motoristy svým komfortem a německými technickými vlastnostmi. Podívejme se na vlastnosti této generace dopravy.

Montážní místa a dispoziční prvky nové generace Škody Octavia

Geografickou expanzi českého koncernu Škoda brzdí jeho mateřská společnost. Umožňovat výrazný růst a zvýšenou distribuci vozů české značky se Němcům příliš nevyplácí, jelikož v některých zemích tato auta již předčila v oblíbenosti samotný VW. Proto dnes existuje jen několik podniků, které pracují na montáži vozu Škoda Octavia. Společnost přidělila určité automobilové úkoly svým následujícím divizím:

  • vývojem technologií se zabývá hlavní závod v České republice ve městě Mladá Boleslav a působí zde i specializovaná Škoda Auto Vysoká škola;
  • další dvě továrny se nacházejí v České republice, ve městech Vrchlabí a Kvasiny, zabývají se výrobou periferních zařízení, ale i některým vývojem, kompletní montáží mnoha modelů;
  • Kazachstán a Bosna a Hercegovina se staly základem montážních aktivit pro evropské země, kromě samotné ČR jsou vozy dodávány z Kazachstánu do Asie;
  • společnost má také montážní a výrobní závod v Číně, který pracuje výhradně pro domácí trh;
  • pro Ukrajinu téměř celou modelovou řadu montuje montážní závod v příhraničním městě Chop – nejzápadnějším bodě země;
  • V Rusku se Škoda Octavia montuje v Gorkého automobilovém závodě na kompletně modernizované lince s českou a německou výbavou.
Zajímavé:
Kolik stojí kabeláž Škoda Octavia 3.

Máme zájem především o montáž v Rusku, protože na našem trhu jsou zastoupeny pouze rusky montované Octavie. Nutno říci, že kvalita provedení vozu se absolutně neliší od české dokonalosti. V závodě Gorky Automobile Plant se provádí pouze velká montáž automobilů, což poskytuje určitý počet pracovních míst a skutečné snížení ceny automobilu pro ruské kupce. Mnozí očekávali pokles kvality vozů po přesunu montáže z již zavedených podniků v Kaluze, kde koncern Volkswagen vybudoval specializované linky na výrobu vozů svých značek. Ale k žádnému poklesu kvality nedošlo – auto je celkem spolehlivé a má všechny moderní výsady kvalitní dopravy.

Vlastnosti nové generace Škody Octavia

Dnes se Octavia na ruském trhu představuje v karoseriích, které se oficiálně nazývají kombi a hatchback. Kombi ve skutečnosti plní funkce auta pro všechny příležitosti, má klasický tvar, svými obrysy velmi připomíná kombi VW Passat B7, ale je výrazně menší než to druhé. Hatchback je vizuálně shodný s třídou sedan, což jej činí pro ruské automobilové nadšence ještě zajímavějším. Velký zavazadlový prostor a ještě více prostoru v kabině u nové generace Škody jednoznačně zvyšují poptávku po voze. Vzrušující technická část nové generace Octavie nabízí následující funkce:

  • základní motor 1.6 MPI s manuálem nebo automatem ohromuje odolností a zcela dostatečnými 110 koňmi;
  • zajímavější 1.4 TSI s turbínou dává se svými 150 koňmi volnost, vybavený manuálem nebo 7stupňovým robotem DSG;
  • legendární motor 1.8 TSI, rovněž přeplňovaný turbodmychadlem, přirozeně produkuje 180 koní a je vybaven mechanikou a tedy DSG;
  • monstrum 2.0 TSI dokáže kupujícího překvapit 220 koňmi, 6stupňovou DSG nebo manuální převodovkou, tento motor je k dispozici pouze pro verzi RS;
  • Vznětový motor 2.0 TDI je vybaven výhradně 6-stupňovým robotem a potěší výkonem 150 koní a vynikající trakcí.

Konstruktéři Škody zcela změnili odpružení, nyní je vůz mnohem stabilnější na silnici, i když je poněkud lehčí než předchozí verze. Mnoha lidem se nemusí líbit sportovní, ostré ovládání, ale celá image nové Octavie jen prosí o jízdu. Stylisté koncernu zašli v designu docela daleko a za základ vzali novinky od Audi a Volkswagenu. Ve stejném stylu je navržen i dříve uvedený Rapid, který se stal jedním z nejprodávanějších evropských kompaktních sedanů ve svém segmentu. Celkový dojem je takový, že Octavia potěší a vzbuzuje důvěru v nejvyšší kvalitu.

Verze a speciální řady Škoda Octavia

Na verzích a konfiguracích společnost nešetřila, což je vizitka koncernu Volkswagen AG. Je třeba poznamenat, že existuje velké množství motorů a typů převodovek, což umožňuje kupujícímu vybrat si vůz podle jeho nálady. Můžete si pořídit klidný rodinný liftback s benzinovým motorem o výkonu 110 koní, nebo si pořídit opravdový sporťák s výkonem 220 koní pod kapotou a luxusními cestovními podmínkami a úžasnou výbavou. Mezi zajímavými verzemi stojí za to zdůraznit následující možnosti Škoda:

  • běžná verze hatchbacku je první na prodejním seznamu, nebude to stát příliš mnoho, nejdostupnější varianta bude stát 833 000 rublů;
  • Hatchbackový balíček L&K (Laurin & Klement) je dodáván pouze s 1.8litrovým motorem TSI a elegantním upraveným stylovým interiérem, cena od 1 540 000 rublů;
  • RS – sportovní verze hatchbacku, hodná respektu od milovníků dynamické jízdy a luxusního zážitku z jízdy, lze zakoupit od 1 833 000 rublů;
  • běžná verze kombi Combi se technologií neliší od jednoduchých verzí hatchbacku, ale cena se zvyšuje na 986 000 rublů;
  • Combi RS – kombi mírně upravený design a velmi cool ve svém technickém vybavení bude stát kupujícího 1 910 000 rublů;
  • Combi Scout je prakticky crossover se stylovým designem pro sjízdné auto, s pohonem všech kol a výkonným motorem, stojí 1 636 000 rublů.

Jak vidíte, Octavia může být buď dostupnou volbou v segmentu vozů pod 1 000 000 rublů, nebo elitním vozem za velké peníze. Některé verze vám dopřejí sportovní zážitek z jízdy, jiné vás budou motivovat k dalším výletům s rodinou do přírody nebo na dovolenou. Auto je lákavé a jeho montáž nevzbuzuje žádné obavy. Koncernové konstruktéry a technology musíme pochválit za použité dokončovací materiály. Nejenže vypadají docela draho, ale také se cítí velmi hezky. Octavia je dnes na nákupním seznamu mnoha ruských automobilových nadšenců, kteří si kladou úplně jiné cíle a zadávají vozu jiné úkoly. Nabízíme skvělou testovací jízdu Škody Octavia RS:

Sčítání

Kvalitní a krásné auto s vynikajícím výkonem a velmi pohodlnými jízdními možnostmi bude skutečnou revolucí ve vašem vnímání evropské techniky. Na rozdíl od svých hlavních konkurentů a bratrů na montážní lince Octavia nezapomněla, jak být přístupná. Nová řada motorů nabídla kupujícímu účinnost a spolehlivost, dlouhou životnost a absenci i menších problémů. S nákupem tedy budete spokojeni, pokud budete dodržovat přísné firemní pokyny pro obsluhu a údržbu.

Škoda Octavia A7 zdaleka není autem, které nepotřebovalo vůbec žádnou údržbu. Tohle byla teprve první generace. Přeplňované motory, elegantní moderní převodovky, interiér nabitý technikou – to vše vyžaduje určité investice během provozu. Náklady na Octavii však budou ospravedlněny luxusním komfortem cesty a nezapomenutelnými emocemi z rodinných výletů na nejdelší vzdálenosti. Co si myslíte o nové generaci Škody Octavia?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button