News

Jak vyměnit ložisko zavěšení na Renault Duster

Výměna vnějšího ložiska hnacího hřídele Renault Duster 2014, Ryazan.

Výměna vnějšího ložiska hnacího hřídele Renault Duster 2014.
Vzhledem k:
Auto: Renault
Rok: 2014
Model: Duster
Motor: Benzín 2.0
Vlastnosti vozu: Crossover s pohonem všech kol
Stížnost, problém a bolest zákazníka: Mírné vibrace při rychlosti. Opotřebení kardanu při nízkém počtu najetých kilometrů.
Vlastnosti problému: Přirozené opotřebení.

Požadováno:
1. Přijeďte do našeho servisního střediska opravit kardanový hřídel nebo přineste hřídel demontovaný.
2. Odsouhlaste seznam prací a náhradních dílů.
3. Proveďte opravy a vyvážení.
4. Vložte hřídel na místo

POZOR: Popis procesu opravy je uveden pouze pro informaci a předvedení našich dovedností Nezávislé opakování toho, co bylo vidět v tomto článku bez profesionálního vybavení, strojů a podmínek, nezaručuje pozitivní výsledek.

Opravě kardanu tohoto vozu jsme se věnovali již několikrát. V této publikaci se zaměříme na opravu vnějšího ložiska. Obvykle jeho zdroj vystačí na dva příčné zdroje. Velkou roli ale hrají provozní podmínky. V tomto případě začalo být ložisko hlučné, objevila se vůle a samozřejmě se jeden z příčníků rozpadl na 80 000 km Pro vaši pozornost, přívěsný motor:

Válcování mechanicky rozebereme.
Spojení je otevřené.
Rozebereme spoj.
Vnější ložisko lze nyní vyjmout.

Přívěsek byl odstraněn. Demontováno opotřebované ložisko ze zavěšení. Samotné ložisko bylo zvoleno přesně rozměrově. Vyrobeno v Japonsku firmou KOYO.

Zajímavé:
Jak zaregistrovat snímače tlaku v pneumatikách pro Kia Sportage.

Suspenzi očistíme od nečistot a rzi v pískovací komoře.
Přívěsek je očištěn až na kov a nalakován.

Přívěsný motor byl uveden do nového stavu, vyčištěn, nalakován a namontováno nové ložisko. (gumová část nebyla poškozena)

Hřídel byla smontována v opačném pořadí než při demontáži. Do pohyblivého kloubu přidáno nové mazivo. Botu zabalili a utáhli svorkou.

Továrně byly vyměněny i oba příčníky na hřídeli. Popis postupu výměny příčníků Renault Duster není těžké najít mezi našimi články

Po dokončení práce je hřídel vyvážena a předána zákazníkovi. Životnost původní jednotky byla zcela obnovena.

Všechny operace trvaly 5 hodin.
Celkové náklady na náhradní díly, spotřební materiál a opravy činily 16000 XNUMX rublů.
Záruka na provedenou práci je 2 měsíce.
Pokud se vám to líbilo, dejte like a přihlaste se k odběru našeho blogu, každý týden vycházejí nové články o opravách.
Všichni odběratelé blogu získají 10% slevu
Pokud potřebujete poradit, napište nebo zavolejte, vše vám řekneme a poradíme!
Naše telefonní číslo je +7 903 640-58-64
Pokud potřebujete pomoc, přijďte, my to opravíme, pomůžeme vám!
Naše adresa: Ryazan, st. Rjazanskaja, 22A
Kardanové hřídele jsou naše téma!

Oprava kardanu Renault Duster. Výměna příčníků a závěsného ložiska

Tento článek pojednává o opravě hnacího hřídele Renault Duster, automobilu, který je v současné době na trhu SNS poměrně populárním kompaktním crossoverem. Poprvé byl uveden na trhy EU v prosinci 2009 pod značkou dceřiné společnosti Dacia. O něco později byly představeny variace pod značkou Renault, vyráběné v Rusku, Brazílii, Indii a Rumunsku.

Renault Duster v CIS je prezentován v následujících technických variantách (zdroj: Wikipedia)

Souhrnná charakteristika vozů Renault Duster v SNS

A také v závislosti na roku výroby má vůz vnější rozdíly od svých předchůdců:

Vnější rozdíly mezi vozy Renault Duster 2011, 2015 a 2018

Přes všechny technické a vnější úpravy nedoznal hnací hřídel v Renaultu Duster za léta výroby žádných změn. Majitelé tohoto vozu si často stěžují na charakteristické vibrace při akceleraci, zvláštní hučení a další nepříjemné příznaky, které naznačují vadný hnací hřídel. Níže se pokusíme porozumět jeho struktuře, identifikovat hlavní příčiny selhání a ukázat oblíbené metody pro obnovu hnacího hřídele Renault Duster.

Vzhled a design hnacího hřídele Renault Duster

Podívejme se jako příklad na hnací hřídel na skutečném autě. Jako ukázku používáme jeden z opravárenských vozů (se svolením majitele), který byl servisován v našem servisu. (číslo státu je na žádost majitele skryto).

Renault Duster ve společnosti Kardan-Service

Pro kvalitní diagnostiku je nutné ve 100 % případů demontovat hnací hřídel. Zákazníci často žádají provedení diagnostiky na výtahu / v revizní jámě bez demontáže šachty. Pro majitele vozu to není těžké pochopit, protože údržba vozu vyžaduje značné finanční investice a pokud existuje příležitost ušetřit, je docela rozumné ji využít. V případě hnacího hřídele Renault Duster (jako ostatně u jakéhokoli jiného automobilu) však bude odstraňování závad hnacího hřídele na autě extrémně nepřesné, protože je téměř nemožné určit řadu závad, s výjimkou těch nejzjevnějších. , na instalované šachtě.

Hnací hřídel Renault Duster vypadá takto:

Oprava kardanu Renault Duster. Odstraněná hřídel

První, čemu věnujeme pozornost, jsou přední a zadní příčníky. Přední příruba je připevněna přímo k převodovce, zadní příruba je připevněna k převodovce. Příčník drží v požadované poloze díky továrnímu jádru.

Oprava kardanu Renault Duster. Příčníky

Bohužel životnost uváděná výrobcem u těchto příčníků je poměrně nízká. Zavěšené ložisko (podle našich zkušeností) „žije“ o něco déle, ale také se nemůže pochlubit žádným rekordním výkonem.

Oprava kardanu Renault Duster. Závěsné ložisko

Podpěra, ve které je ložisko umístěno, není tak náchylná na opotřebení jako samotný prvek nebo jeho botka, proto je nejčastěji vyměňována. Bohužel výrobce nezajistil, aby bylo možné bez problémů vyměnit vnější ložisko, takže u Renault Duster se výměna provádí demontáží kloubu CV (více později)

Oprava kardanu Renault Duster. Výměna příčníků

Prvním krokem je odstranění starých příčníků. Postup je poměrně jednoduchý a provádí se pomocí speciálního lisu.

Lis pro lisování, vytlačování a děrování příčníků

Po odstranění starých křížů je nutné sedačky řádně ošetřit. V opačném případě mohou zuby zbývající z továrního jádra poškodit misku nového kříže a v důsledku toho způsobit opakované vibrace při dalším provozu hřídele.

Oprava hnacího hřídele Renault Duster. Sedadla pro příčníky

Poté, co jsme provedli všechny přípravné práce, můžeme začít osazovat nové kříže. K tomu slouží stejný lis, kterým byly vytěženy. Nejprve se vyjmou kalíšky a kříž se umístí do požadované polohy v přírubě nebo vidlici. Dále kelímky rovnoměrně zatlačte do sedadel střídavě na obou stranách a postup opakujte v jiné rovině. Aby jednotka správně fungovala, je důležité tento postup provádět s dostatečnou silou, ale bez skřípnutí.

Oprava kardanu Renault Duster. Instalace křížů

Kalíšky se nakonec fixují jádrovou metodou pomocí speciální frézy (jádra) požadovaného průměru. Takto vypadá děrování prováděné na ručním specializovaném stroji:

Vyrážení jádra příčníku Renault Duster

Oprava kardanu Renault Duster. Výměna vnějšího ložiska (přes CV kloub):

Po výměně příčníků můžeme přejít k další fázi opravy, a to výměně vnějšího ložiska. Konstrukčním prvkem hnacího hřídele Renault Duster je, že prvek zavěšení v tomto voze se mění demontáží kloubu CV.

Kloub CV Renault Duster demontován

Poté, co jsme rozebrali CV kloub a odstranili podpěru zavěšení, vyjmeme samotné ložisko. K tomu používáme stejný lis. Ve většině případů se odstraní poměrně snadno a nejsou nutné žádné další postupy.

Podpěra odpružení a ložisko odpružení Renault Duster

Dále se vadné ložisko zlikviduje a sedlo se zpracuje tak, aby nové ložisko nemohlo nic poškodit. Po zpracování se do podpěry zalisuje nový, provozuschopný závěsný prvek.

Nové ložisko odpružení Renault Duster

Poté, co jsme zatlačili závěsný prvek dovnitř podpěry, je nainstalován na místo. Dále je celá sestava sestavena v opačném pořadí. Nejprve se na hřídel nasadí botka a poté se sestaví kloub CV. Botka je srolovaná a ošetřená tmelem, aby nedocházelo k rozptylu maziva vlivem odstředivé síly při otáčení hřídele při dalším provozu. Po konečné montáži a kontrole všech prvků je hřídel instalována do vyvažovacího stroje.

Oprava hnacího hřídele Renault Duster. vyvažování:

Kardan Renault Duster ve vyvažovačce

Zadávají se parametry jako průměr potrubí, délka a hmotnost kardanového hřídele. Dále se spustí počáteční kontrola nevyváženosti. Po jeho dokončení vidíme na obrazovce vyvažovacího zařízení následující:

Výsledky prvotní diagnostiky hnacího hřídele Renault Duster ve vyvažovacím stroji

Jak jste si mohli všimnout, produkt má nerovnováhu ve dvou rovinách. To lze vyřešit navařením kovových vyvažovacích desek na samotný hřídel. Desky s požadovanou hmotností jsou bodově přivařeny k trubce v požadované rovině.

Navaření vyvažovacích plechů na kardan Renault Duster

Po svaření je třeba nechat výrobek vychladnout a následně ošetřit svařovací povrch bruskou.

Broušení vyvažovacích plechů kardanového kloubu Renault Duster

Po broušení vypadá původně zpracovaná plocha takto:

Vyvažovací deska kardanového hřídele

Dále provedeme důkladnější dočištění svarových míst a provedeme opětovnou kontrolu nevyváženosti vyvažovacího stroje.

Výsledky zkoušek nevyváženosti po svařování vyvažovacích závaží

Jak vidíme, hnací hřídel je zcela vyvážená. Zbývá pouze očistit a nanést ochrannou vrstvu laku na opravované součásti. To se také provádí ve vyvažovacím stroji.

Lakování hnacího hřídele Renault Duster

Lakovaná hnací hřídel Renault Duster

Po nalakování nechte výrobek zaschnout a pokračujte v instalaci hnacího hřídele zpět na vůz.

Montáž hnacího hřídele Renault Duster

závěr:

Oprava hnacího hřídele Renault Duster, pokud máte patřičné dovednosti a nástroje, není nejtěžší postup. Pokud se potýkáte s tímto problémem a stojíte před volbou: provést opravu sami nebo se obrátit na specializovaný servis, důrazně doporučujeme možnost číslo 2. Samozřejmě se najdou lidé, kteří proti nám budou mít námitky, uvedou mnoho důvodů, proč to udělat samotné opravy a budou odkazovat na pozitivní zkušenosti přátel, fóra a blogy plné různých metod „řemeslných“ oprav a pseudokvalitních náhradních dílů. Rozhodnutí je na vás, my se prostě spoléháme na své zkušenosti a ty vždy ukazují následující: jakákoli ruční oprava nakonec pro majitele vyjde dráž než jednorázová služba ve specializovaném servisu.

Děkuji za přečtení článku až do konce! Náš ceník si můžete prohlédnout kliknutím zde

Líbil se vám článek? Sdílej se svými přáteli!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»