Škoda Rapid

Jak opravit promáčklinu na dveřích Škody Rapid

Jak sami odstranit malé promáčkliny na karoserii auta

Padající předměty z vysokých pater, následky silného krupobití, neúspěšný zásah míčem nebo pukem, když děti hrají fotbal nebo hokej, kontakt dveří sousedních aut s karoserií vašeho auta, sutiny vylétající zpod kol sousední auta, ale nejčastěji nepříjemné chyby při parkování – jak vlastním, tak i sousedů na dvoře nebo v garáži – v důsledku těchto a mnoha dalších scénářů se mohou na karoserii vašeho auta objevit promáčkliny.

V případě takového poškození je nejvhodnější kontaktovat servisní středisko. Vzhledem k nedostatečným finančním prostředkům nebo neschopnosti provést takové opravy od „úředníků“ je však docela možné závady odstranit sami, zejména pokud bylo vaše auto „zraněno“ nikoli na hraně kovu, hranách a hranách části těla. Pokud navíc dojde k promáčknutí na místě, které je snadno dostupné pro opravu, poškození lze odstranit během několika minut. Pojďme se podívat, jak to lze provést.

Odstranění promáčklin pomocí magnetu

Pokud vzniklé prohlubně na těle nejsou příliš hluboké – ne více než pět až sedm milimetrů – nejúčinnějším způsobem vyrovnání povrchu těla je použití magnetu. Výkonné neodymové vyhledávací magnety (vyrobené ze slitiny neodymu, železa a bóru. Pomocí takových zařízení s atraktivní tažnou silou 200 až 600 kg se hledají kovové předměty, které spadly do vody nebo se ztratily v garáži nebo skladu pro) se nejlépe hodí pro roli „navíječe“. Při provádění operace zatahování je třeba dodržovat několik pravidel.

Za prvé, přímo na tělo nelze připevnit neodymový nebo vyhledávací magnet. K promáčknutí musíte přiložit magnet přes silnou látku, abyste zeslabili účinek magnetické síly (obzvláště nutné, když používáte velmi silný magnet). Poté se magnet posune skrz výstelku od okraje do středu prohlubně a současně magnet přitáhne k sobě. Než tuto technologii vyzkoušíte na svém voze, doporučujeme procvičit si na zdeformovaných kusech železa. Při práci s neodymovými magnety je třeba přijmout opatření. Minimálně nebuďte líní nosit silné ochranné rukavice.

Zajímavé:
Jak otevřít kapotu Škody.

Odstranění promáčklin pomocí vakuových přísavek (vakuové rovnání)

Při práci s vakuovými přísavkami nepotřebujete žádné další vybavení ani materiály, ale měli byste si dát tu práci s nákupem toho správného nástroje. Mimochodem, měli byste ho hledat ve specializovaných prodejnách automobilů. Mnoho profesionálních přísavek se prodává kompletní se sadou pryžových nástavců různých velikostí. Efektivita práce přímo závisí na tom, jak dobře byl nástroj přizpůsoben konkrétnímu důlku. Chcete-li dosáhnout optimálních výsledků a vyhnout se následnému lakování, ujistěte se, že průměr přísavky je o něco menší než velikost důlku.

V tomto případě musí okraje přísavky těsně přiléhat ke kovu, jinak bude vytvoření vakuové spojky obtížné. Jinými slovy, defekty se složitými ohyby nebo třísky budou pomocí této metody obtížně odstranitelné. Před nasazením přísavky je třeba poškozený sektor omýt a vysušit a v případě potřeby odstranit ulpívající nečistoty nebo rez.

Po nasazení přísavky odčerpejte vzduch ze vzniklé dutiny. Tento proces se u různých modelů přísavek provádí odlišně. Poté můžete začít skutečně vytahovat důlek. Chcete-li to provést, musíte zatáhnout za rukojeť přísavky v požadovaném směru. Obvykle stačí svalová síla, ale někdy můžete využít trakce jiných vozidel. V konečné fázi je do dutiny mezi tělem a přísavkou přiváděn vzduch, aby se oddělil „tahač“ od těla.

Odstranění promáčklin fénem

Tato metoda je založena na fyzikální vlastnosti kovu narovnat se vlivem teplotních rozdílů. V první fázi zahřejeme oblast důlku běžným vysoušečem vlasů, abychom zajistili, že se povrch těla nepřehřívá. Můžete použít i výkonnější fén, ale dejte pozor, abyste místo opravy nepřehřáli. Ve všech případech by zařízení mělo být udržováno ve vzdálenosti maximálně 15 cm od povrchu těla, aby se zachytily kovové oblasti kolem důlku.

Alternativně můžete také zahřát povrch důlku vroucí vodou. Jakmile je povrch teplý, okamžitě jej nastříkejte osvěžovačem vzduchu, deodorantem nebo plechovkou se stlačeným vzduchem. Sprej stříkejte po dlouhou dobu, dokud se neobjeví mráz. Místo spreje můžete použít sáček suchého ledu (pevný oxid uhličitý CO2, který se používá hlavně k chlazení potravin při přepravě a skladování), který předtím izoloval vyhřívanou oblast kovu fólií. Ve všech případech několik sekund po procesu chlazení dojde k prasknutí a promáčknutí se vyrovná. Pokud se důlek úplně nevyrovnal, ale pouze se zmenšil, je třeba postup opakovat. Doporučuje se to však provést nejdříve o den později.

Odstranění důlků horkým lepidlem

Při použití této technologie je důlek nejprve vyčištěn a odmaštěn, poté nahřát fénem. Poté se pomocí horkovzdušné pistole nanese lepidlo na speciální plastový hřib (polymerový adaptér), který se ihned nalepí do středu prohlubně. Po čekání od jedné do pěti minut se houba vytáhne minizvedákem pro vytažení promáčklin (speciální zařízení s nastavovacím šroubem, pogumovanou podpěrou a úchytem pro adaptéry (lepící špendlíky nebo houby).

Takové zařízení si můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách. Po narovnání důlku budete muset houbu oddělit od těla. K tomu je třeba opravený povrch důkladně otřít alkoholem, benzínem, acetonem nebo lakovým benzínem, ale je lepší použít specializované čističe, které jsou k dispozici v automobilových a železářstvích.

A známý portál „Garage 54“ nedávno předvedl, jak lze efektivně narovnat i velmi velký důlek pomocí foukačky a lepicích tyčinek pro tavné pistole. Tato technologie je neuvěřitelně jednoduchá. Nejprve se svazek lepicích tyčinek roztaví foukačem, roztavený hrot svazku se poté několik minut přitlačí ke středu prohlubně, načež se svazek prudce přitáhne k sobě, dokud se neodtrhne od těla. Po několika opakováních tohoto postupu je možné promáčknutí téměř úplně odstranit. V tomto případě na těle nejsou prakticky žádné stopy „popálenin“ a nečistot.

Odstranění promáčklin pomocí pák a háčků

Pro tento postup byste si měli zakoupit sadu speciálních pák a háčků z automobilového obchodu. Tento nástroj se dodává v různých tvarech a délkách. Pracovní části pák a háků jsou zpravidla ohnuty v různých úhlech. Opravy je nutné provádět zevnitř karoserie. V souladu s tím se nejprve demontuje pouzdro a vnější prvky, které brání narovnání. Před narovnáním promáčkliny se pracovní plocha vyčistí. Poté se místo opravy zahřeje pomocí stavebního fénu na 40-50 stupňů. Poté je vybrána páka požadované délky a konfigurace na základě umístění konkrétního promáčknutí.

Zařízení se nanáší na vnitřní stranu promáčkliny (často se do oblasti opravy dostane jeden nebo jiný technologický otvor), načež se kov postupně narovnává plynulým rolováním a lisováním na poškozené místo.

V některých případech může být užitečné umístit něco tvrdého na vnitřní stranu důlku, aby se zvětšila plocha a snížila intenzita tlaku. Profesionální sady obsahují speciální polymerové klíny, které jsou umístěny pod kovem háku nebo páky, aby nedeformovaly prvky vozu. Udělejme výhradu, že poslední metoda vyžaduje poměrně hodně dovedností. Pokud tedy nemáte dostatek zkušeností s prací s pákami, má smysl cvičit na starých dílech nebo kusech kovu.

5 nebezpečných chyb při výměně a doplňování motorového oleje:

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button